Herr: Shaabans tavla fällde Sverige

Sverige föll med 1-0 mot Brasilien inför dryga 60.000 på Emirates Stadium i London. Nya stjärnskottet Alexandre Pato gjorde matchens enda mål i öppen bur sedan Rami Shaaban misslyckats fullständigt med ett ingripande utanför sitt straffområde.

Tuff duell mellan Fredrik Ljungberg och Daniel Alves.Sverige gjorde som helhet en bra match mot Brasilien, särskilt första halvlek var positiv med bra försvarsspel och även perioder med kontrollerat anfallsspel.
Brasilien inledde starkt och ägde bollen första 10-15 minuterna. De passade runt bollen på mittfältet och försökte sedan växla tempo och via triangelspel skapa lägen in mot det svenska straffområdet. Det mesta som hände gick vi Werder Bremens Diego, som också hade ett par egna vassa avslut mot det svenska målet, som i den första halvleken vaktades av Andreas Isaksson.
Den vassaste brassechansen hade Julio Baptista framspelad av Diego. Fredrik Stoor halkade och Baptista kom helt ensam mot Isaksson, som kom ut och gjorde en riktigt kvalificerad räddning. Baptista hade lite senare en fin skruvad frispark precis utanför Isakssons högra kryss.
Sverige försvarade bra kollektivt och Anders Svensson var strålande i den defensiva mittfältsrollen, tills han blev tvungen att kliva av ett par minuter in på den andra halvleken. Svenskarna skapade också några riktiga bra egna lägen i den första halvleken. Kim Källström fick i den 12:e minuten ett bra skottläge strax utanför straffområdet, efter inspel av Sebastian Larsson från höger, men bollen studsade upp precis i skottögonblicket och smet strax över Julio Cesars ribba.
Markus Rosenberg efter att ha missat sitt friläge. Johan Elmanders gest antyder att han tycker att Rosenberg skulle ha passat...Det allra bästa läget hade Markus Rosenberg, som blev frispelad från mittlinjen av Mikael Nilsson. Rosenberg sprintade mot det brasilianska målet och hade möjlighet att spela frie Johan Elmander, men valde att avsluta själv men träffade inte målet.
Fredrik Stoor på högerbacken och Sebastian Larsson framför honom kombinerade sig flera gånger fram till inläggssituationer.
- I andra delen av halvleken håller vi i bollen riktigt bra och vi skapar några halvlägen. Första tio har de ganska mycket, men sedan kommer vi in i det bra tycker jag.
I den andra halvleken fortsätter Sverige att försvara bra, men det egna anfallsspelet är inte alls lika framgångsrikt. Det farligaste i svensk väg var dels en frispark från Sebastian Larsson, som Olof Mellberg sånär hinner få fram pannan på och i slutet av matchen ett stenhårt skott från Markus Rosenberg, som Julio Cesar fick rakt på sig.
Trots det stora bollinnehavet hade Brasilien svårt att skapa öppna målchanser mot det svenska försvaret. Bästa läget var när Diego ryckte sig fri i straffområdet framspelad av Robinho och han kunde ha fått straff efter att inbytte vänsterbacken Mikael Dorsin uppvaktat honom ganska bryskt bakifrån.
I den 72:a minuten kommer målet. Rami Shaaban rusar ut till vänster för att ta hand om bollen i ett läge där Mikael Dorsin ser att ha bra kontroll på Alexandre Pato. Shaaban försöker spela bollen framåt på vänstersidan i stället för att ta det säkra före det osäkra och rensa ut bollen över sidlinjen. Pato hinner emellan och stoppar bollbanan och sedan är han kylig och placerar in bollen i det tillspillogivna svenska målet.
Hela det svenska laget gjorde en bra insats. Anders Svensson var magnifik i första halvlek och visade på allvar att han utan problem kan axla Tobias Linderoths roll. Andreas Isaksson visade ingen som helst ringrost i målet under sina 45 minuter och i mittförsvaret gjorde Daniel Majstorovic en av sina bästa landskamper hittills. Färskingarna på högerkanten, Sebastian Larsson och Fredrik Stoor stärkte sina EM-chanser rejält, även om Stoor själv inte var överförtjust efter matchen.
- Vi vinner inte matchen. Tar vi en pinne eller tre känns det bättre. Vi har inte något eget spel i den andra halvleken.
Detta var den sista landskampen innan den svenska EM-truppen tas ut den 13 maj. En minnesvärd kväll för unge brasilianske debutanten Pato, men en kväll som Rami Shaaban säkerligen helst glömmer.
BRA-SWE26 mars, 19.45 (20.45 svensk tid)
Emirates Stadium, London
Brasilien-Sverige 1-0 (0-0)
1-0 Alexandre Pato (72')
Sverige: 1 Andreas Isaksson (12 Rami Shaaban 46') - 2 Fredrik Stoor, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Mikael Nilsson (13 Mikael Dorsin 46') - 8 Anders Svensson (16 Daniel Andersson 50') - 7 Sebastian Larsson (15 Niclas Alexandersson 80'), 6 Kim Källström, 9 Fredrik Ljungberg [K] (21 Christian Wilhemsson 57') - 10 Markus Rosenberg, 11 Johan Elmander (18 Marcus Allbäck 61').
Ersättare, ej inbytta: 14 Fredrik Risp, 17 Kennedy Bakircioglü, 19 Rade Prica.

Varning Sverige: Olof Mellberg (80')

Brasilien: 1 Julio Cesar - 2 Daniel Alves (13 Rafinha 73'), 3 Lucio [K], 4 Alex, 6 Richarlyson (16 Marcelo 73') - 5 Josue (17 Hernanes 64'), 8 Gilberto Silva - 7 Julio Baptista (19 Anderson 60'), 10 Diego (20 Thiago Neves 65'), 11 Robinho - 9 Luis Fabiano (21 Alexandre Pato 60').
Ersättare, ej inbytta: 12 Diego Alves - 14 Leo, 15 Henrique Buss, 18 Lucas, 22 Rafael Sobis. 
Domare: Mike Riley, England. Ass.domare: Peter Kirkup & Philip Sharp, båda England. Fjärdedomare: Peter Walton, England.
Publik: 60.021.
Sveriges startelva mot Brasiliien. Övre raden fr v: Olof Mellberg, Mikael Nilsson, Fredrik Stoor, Johan Elmander, Daniel Majstorovic, Andreas Isaksson. Nedre raden: Sebastian Larsson, Anders Svensson, Markus Rosenberg, Kim Källström, Fredrik Ljungberg.

Stoor och Larsson i startelvan
Zlatan undersökt i Umeå
Edman borta från EM
Även Ibrahimovic missar mötet med Brasilien
Edman knäskadad - missar brassematch
Sveriges trupp
Brasiliens trupp