Dam: Uddlöst Sverige avgjorde i slutsekunderna

Jessica Landströms segermål i sista ordinarie minuten mot Italien betyder att Sverige i princip är klara för EM-slutspelet i Finland nästa sommar med två matcher kvar att spela.
Italien stod upp ganska bra mot Sverige och hade också ett gyllene läge att kvittera på stopptid genom Melania Gabbiadini, som tillsammans med Josefine Öqvist i det svenska laget var matchens bästa spelare.
- Det var väl inte den bästa landskampen, men det är bra att vi får in bollen till slut, kommenterar Öqvist efter matchen.

Therese Sjögran, Sara Thunebro, Nilla Fischer och målskytten Jessica Landström firar den svenska segern.
Sverige inledde piggt i den första halvleken. Josefine Öqvist kom flera gånger fram på kanten, vilket gav både inlägg och ett antal hörnor. Men av allt detta blev det bara halvchanser då Sverige inte lyckades fylla på med tillräckligt mycket folk. Inte förrän efter en halvtimmes spel då Öqvist inne i straffområdet skarvade fram bollen till Caroline Seger, som fick till ett bra avslut, men Chiara Marchitelli gjorde en svettig enhandsräddning.
På de fasta situationerna kändes Sverige hela tiden starkare, men fick ändå inte till några öppna klara lägen.
Sverige mattades under den sista kvarten av halvleken. Det blev ensidigt med långa bollar och genomgående dålig rörlighet på mittfältet.
- Vi börjar riktigt bar de första 25 minuterna, men när vi inte får utdelning tappar vi tålamodet och ska leta efter den där genialsiska passningen i stället för att bara sätta fart på bollen, analyserar Thomas Dennerby efter matchen.
- Vi gör det svårt och börjar slå sidledspassningar och långa ballonger till stillastående spelare, lägger han till.
Italienskorna spelade bra kortpassningsspel och kom också fram till ett par riktigt vassa lägen i sina omställningar. Farligast var det när Melania Gabbiadini rykte förbi Sara Thunebro och spelade in bollen parallellt med mållinjen. Det svenska mittförsvaret var dock med på noterna och screenade bort anfallsesset Patrizia Panico.
Josefine Öqvist var tongivande i det svenska anfallsspelet mot Italien.- Italien är svårspelade. De trillar boll bra och det gäller att komma in i press snabbt. Det gjorde vi inte hela tiden, men när vi väl gjorde det tycker jag inte att de skapade något, analyserar Josefine Öqvist.
I den andra halvleken ryckte Sverige åter till sig initiativet. Spelarna rörde sig något bättre och höjde tempot och skärpan i passningsspelet, men det var fortfarande uddlöst längst fram i banan. Förbundskapten Thomas Dennerby bytte in Jessica Landström och Madelaine Edlund i stället för Therese Lundin och Johanna Almgren efter en dryg timmes spel. Landström och Edlund gjorde båda pigga inhopp och visade bra vilja, men i övrigt var det lite dåligt med rörelsen i det svenska laget.
I den 65:e minuten tog sig Melania Gabbiadini förbi både Nilla Fischer och Stina Segerström framtill öppet läge, men hennes skott gick utanför Hedvig Lindahls vänstra stolpe.
Då Sverige inte lyckades omsätta sitt spelövertag i rejäla målchanser talade mycket för att matchens skulle sluta 0-0, men så plötsligt i slutminuterna radades det upp lägen. Caroline Seger spelade fram Madelaine Edlund, som kom lite ur vinkeln och hennes skott räddades av Marchitelli.
Sara Larsson slog sedan ett inlägg som Jessica Landström, trots att hon var hårt trängd, lyckades ta ner på bröstet, lägga till rätta och sedan med vristen placera in bollen i bortre hörnet.
Stort svenskt jubel, men strax därefter fick Gabbiadini en ypperlig kvitteringschans som Hedvig Lindahl lyckades styra till hörna och när sedan italienskorna försökte tycka upp mycket folk var Landström och Edlund framme och oroade ytterligare två gånger.
Även om det svenska spelet hackade av och till, med lite för dålig rörelse och en del slarviga uppspel, var segern rättvis. Thomas Dennerbys och Lille Perssons landslag är nu i praktiken klart för EM-slutspelet i Finland sommaren 2009 och kan nu lägga styra över det mesta av sitt fokus på sommarens OS i Kina där Sverige inleder med match mot värdnationen den 6 augusti, två dagar före den egentliga OS-invigningen.
SWE-ITA7 maj, kl 19.00
Behrn Arena, Örebro
Sverige-Italien 1-0 (0-0)
1-0 (90') Jessica Landström
Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 13 Frida Östberg, 7 Sara Larsson, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer - 15 Therese Sjögran, 5 Caroline Seger [K], 17 Johanna Almgren (16 Madelaine Edlund 69') - 9 Therese Lundin (10 Jessica Landström 61'), 14 Josefine Öqvist.
Ersättare, ej inbytta: 12 Kristin Hammarström - 2 Charlotte Rohlin, 4 Lina Nilsson, 8 Maria Karlsson, 11 Maria Aronsson.
Varningar Sverige: Nilla Fischer (40'), Caroline Seger (90'+3)
Italiens startelva: 1 Chiara Marchitelli - 2 Giorgia Motta, 5 Viviana Schiavi (16 Piera Cassandrra Maglio 90'+3), 6 Giula Perelli, 3 Roberta d'Adda - 7 Guilia Domenichetti, 4 Alessia Tuttino, 10 Tatiana Zorri - 8 Melania Gabbiadini, 9 Patrizia Panico [K], 11 Venusia Pallotti (15 Sandy Iannella 62').
Ersättare, ej inbytta: 12 Anna Maria Picarelli - 13 Olga Gori, 14 Marta Carissmi, 17 Boni Valentina, 18 Silvia Fusetti.
Domare: Bibiana Steinhaus, Tyskland. Assisterande domare: Moiken Jung och Inka Müller, Tyskland. Fjärdedomare: Linn Wikström, Sverige.
Publik: 7.347  Livescore från matchen

Sverige vill stänga gruppen
Biljetter Sverige-Italien
Stina på hemmaplan med blågult
Sverige storfavoriter trots alla skador
Återbuden hopar sig till EM-kvalet
Maria Aronsson ersätter Vickan
Sveriges trupp
EM-kvalgrupp 2