U21 herr: Mållöst mot förstärkt Holland

Sverige fortsätter att hålla nollan i fyrnationsturneringen i Skåne. Efter 0-0-mot Portugal i söndags blev det en ny 0-0-match mot Holland i onsdagskvällens match på Malmö stadion.
- Resultatet är helt okej med tanke på att vi möter de dubbla europamästarna, men offensivt kan vi bli lite bättre. Vi gör en defensivt bra match, men behöver bli bättre i vårt passningsspel, summerade förbundskapten Jörgen Lennartsson efter matchen.
Sverige hade svårt att få till något spel i början av matchen. Holländarna pressade inte den svenska backlinjen, utan formerade sin defensiv precis ovanför mittlinjen. Det blev trångt på mittfältet och de svenska backarnas utväg blev inledningsvis att slå långa bollar mot toppduon Marcus Berg och Johan Oremo. Följden blev att holländarna ganska enkelt kunde etablera bollinnehav och styra spelet. Svenskarna fick genom stora delar av matchen springa väldigt mycket för att försöka återerövra bollen. Holländarnas piggaste i första halvlek var Jermain Lens och Nordin Amrabat som överbleasatde Sveriges vänstersida där ytterbacken Emil Johansson gång på gång lämnades ensam utan tillräckligt understöd.
- Vi blev lite passiva och visade inte alls samma aggressivitet som i matchen mot Portugal, men det blev bätre och bättre ju längre mathcen led, menade Jörgen Lennartsson.
Inhopparen Guillermo Molins grämer sig efter att ha missat matchens hetaste läge.Trots denna matchbild hade lagen ungefär lika många klara målchanser och den allra hetaste hade Sverige genom inhopparen Guillermo Molins i den andra halvleken. Ola Toivonen, som precis som Molins kom in med kvarten kvar att spela, hittade fram med en boll till Molins som till slut fick nära nog öppet mål, men hans avslut smet precis förbi den vänstra stolpen.
Rawez Lawan hade ett volleyavslut strax utanför samma stolpe i ett tidigare läge och även då var det Toivonen som stod för framspelningen.
Holland hade en boll i nätet bakom svenske målvakten Pär Hansson. Roy Makaay sköt ett tungt skott, som Hansson parerade, men med retur rakt ut i banan. Dock var framrusande Evander Sno, som satte returen i mål, i offsideposition när Makaay avlossade skottet. Hansson gjorde också en strålande parad då holländarnas inhoppare Marvin Emnes ryckte in i straffområdet och fick iväg ett vass skott. Hansson var snabbt nere och räddade utan att lämna retur.
Marcus Berg kämpade och slet under 45 minuter innan han byttes ut efter den första halvleken.
- Marcus spelade flera matcher precis i slutet med Groningen, men innan dess hade han en skadeperiod på mer än två månader och vi vill därför matcha honom försiktigt. Han klarar inte riktigt tre 90-minutersmatcher på så kort tid som det blir i den här turneringen, sade Jörgen Lennartsson på presskonferensen efter matchen.
Berg visade under den halvlek han spelade upp bra mottagningar och dessutom god kampmoral genom att vinna tillbaka bollen högt upp i banan.
Han känner väl till de flesta spelarna i motståndarlaget från Eredivisie, men tyckte inte att holländarna lyckades omsätta sitt stora bollinnehav i så mycket farliga chanser.
- Med tanke på att de i princip startade matchen med fem spelare som normalt är forwards tycker jag inte det. Jag hade faktiskt förväntat mig mer.
Sebastian Castro-Tello var konstruktiv i det svenska laget. Här i kamp med matchens bäste spelare Evander Sno.Holland var betydligt piggare och rappare på Malmö stadion än vad de var mot Frankrike i söndags. Sannolikt fick de sig en uppsträckning efter den tama insatsen då. Förbundskapten Foppe de Haan tyckte att matchen mot Sverige var ett fall framåt.
- Med tanke på var vi befinner oss i säsongen tycker jag ett det var okej idag. Vi har ett grundspel som går ut på att vi ska äga bollen mycket och därifrån skapa våra chanser. Vi gjorde det bra i första halvlek. I den andra gör bytena att det bli annorlunda. Matchen blir mycket öppnare och jag måste säga att Sverige hade den allra bästa målchansen, men han (Molins) lyckades inte träffa målet som tur var, sade de Haan på presskonferensen.
Utöver ovan nämnda Lens (ut i paus) och Amrabat var Evander Sno mest framträdande i det holländska laget. Mattias Bjärsmyr var säkerheten själv i det svenska försvaret och när Sverige väl hade eget bollinnehav var det Rasmus Elm och Sebastian Castro-Tello som stod för konstruktiviteten i det svenska laget. Ola Toivonen och Guillermo Molins var rejäla injektioner som inhoppare i slutet.
För Molins och Sverige blir det nu tredje gången gillt i avslutningen mot Frankrike på lördag. Matchen spelas på Olympia med avspark klockan 20.00. Frankrike spelade idag 1-1 mot Portugal och toppar turneringen med fyra poäng så här långt.

SWE-HOLOnsdag 28 maj, kl 20.00
Malmö Stadion
Sverige-Holland 0-0

Sverige:
12 Pär Hansson - 3 Jesper Westerberg, 4 Mattias Bjärsmyr [K], 6 Rasmus Bengtsson, 7 Emil Johansson - 15 Sebastian Castro-Tello (14 Guillermo Molins 78'), 9 Rasmus Elm, 11 Gustav Svensson (13 Robert Åhman-Persson 46'), 16 Sebastian Rajalakso (8 Martin Olsson 72') - 20 Johan Oremo (21 Ola Toivonen 78'), 19 Marcus Berg (22 Rawez Lawan 46').
Ersättare, ej inbytta: 1 Johan Dahlin -  2 Mikael Lustig, 5 Per Karlsson, 10 Denni Avdic, 17 Emir Bajrami, 18 Kristoffer Näfver.
Statistik: Skott 11-13, skott på mål 2-8, hörnor 2-4, frisparkar 19-21, bollinnehav% 41-59, offside 1-4.
Varningar: Barry Opdam (66')
Livescore från matchen

Biljetter
Spelprogram och resultat
0-0 i "hett" möte med Portugal
Frankrike besegrade Holland