EM: Svensk drömstart i Salzburg

Ett ögonblick av teknisk briljans och ett moment av vilja och ren urkraft gav Sverige 2-0 mot Grekland i EM-premiären.
Zlatan Ibrahimovic visade vägen med 1-0 i bortre krysset efter väggspel med Henrik Larsson.
Petter Hansson satte tvåan då han forcerade in bollen mot två grekiska backar och målvakten Nikopolidis.

Zlatan Ibrahimovic har väntat länge på att få göra mål i landslaget igen. Och den som väntar på något gott... 1-0 var ett riktigt drömmål.
Förhandssnacket indikerade att matchen mellan Sverige och Grekland skulle bli tät och avvaktande. Den första halvleken svarade ganska väl mot den beskrivningen, men tvärt emot förhandstipsen var det Sverige som förde spelet och ägde bollen.
Grekerna var väldigt passiva, vilket delvis kan förklaras av förbundskapten Otto Rehhagels defensiva uppställning med tre innerbackar i form av fyrtornen Kyrgiakos, Antzas och Dellas,
- De vill inte anfalla med mycket folk precis, kommenterade Henrik Larsson efter matchen.
Petter Hansson var nöjd med sitt lags agerande när passiva greker passade runt bollen i backlinjen.
- Det vi gör bra är att vi håller oss kalla och inte pressar för högt för det är det de vill att vi ska göra så att de sedan kan sticka in bollen til mittfältarna.
Båda lagen tryckte till rejält i närkamperna i början av matchen och redan i den andra minuten blev Angelos Charisteas varnad för en ful tackling på Petter Hansson. Även Seitaridis och Torosidis drog på sig gula kort i den andra halvleken.
Sverige hade återigen ett fantastiskt stöd från tillresta fans.Ju längre den första halvleken led, desto mer boll ägde Sverige och flera halvchanser skapades. Henrik Larsson hade två ganska bra lägen, men valde vid båda tillfällena att försöka hitta Zlatan Ibrahimovic i stället för att avsluta själv.
Ibrahimovic var närmast att spräcka nollan före paus. Efter ett långt svenskt anfall lyfte Fredrik Ljungberg fram bollen till Ibra, som nickskarvade den strax över målvakten Nikopolidis ribba. Zlatan blev samtidigt bryskt tacklad av ständige bevakaren Kyrgiakos.
Christian Wilhelmsson gjorde vid ett par tillfällen diagonallöpningar och kom runt på vänstersidan med inlägg, som sånär hade hittat Henke och Daniel Andersson.
När grekerna väl klev framåt var det mestadels på vänstersidan mot Niclas Alexandersson, som vid två tillfällen lämnades utan understöd mot Karagounis och Torosidis. På andra sidan dominerade Mikael Nilsson sin zon med utmärkt spel.
Matchbilden blev i stora delar densamma efter pausen. Sverige förde spelet och skapade halvchanser, men inget riktigt hett. Inte förrän i den 67:e minuten och då kokade Wals-Siezenheim-stadion över.
Zlatan Ibrahimovic väggade med Henrik Larsson och tryckte sedan med sträckt vrist upp bollen i det vänstra krysset bakom en fullständigt maktlös Nikopolidis.
- Det var en svårspelade match. Det krävdes nåt speciellt idag och det fick den långe göra, log Henke efter matchen.
Huvudpersonen Ibra var blygsamheten själv.
- Det viktigaste av allt var att vinna matchen. Nu ska vi bara njuta tills nästa match börjar.
Fem minuter efter ledningsmålet var det dags för 2-0. Fredrik Ljungberg blev helt frispelad av Henrik Larsson, men lyckades inte överlista Nikopolidis. Johan Elmander fick ut en fot och reflexstyrde returen högt upp i luften mot det grekiska målet. Petter Hansson tog fart och lyckades på något egendomligt sätt trycka in bollen över mållinjen.
- Det var bara att bröta så mycket som möjligt och sparka på allt, klargjorde Hansson.
Grekland bytte ut den extra mittförsvararen Dellas och plockade in anfallaren Amanatidis i ett försök att flytta upp spelet och vända underläget. Det svenska försvaret stod emot bra genom hela matchen och det allra farligaste orsakades egentligen av svenska felpass (Alexandersson, Andersson) och en farlig nickrensning av Petter Hansson.
Christian Wilhelmssons medverkan under resten av turneringen är osäker.Det mjuka underlaget slet på de svenska spelarna. Alexandersson fick vadproblem och ersattes av Fredrik Stoor med dryga kvarten kvar att spela.
Allvarligare ändå var att Christian Wilhelmsson såg ut att drabbas av en bristning i lårets baksida när han rushade längs högerkanten. Det är stor risk att Chippen, som var en av de piggaste och mest initiativrika svenskarna för dagen, nu är borta från resten av turneringen.
Daniel Andersson som varit ifrågasatt bland många lekmän gjorde en mycket bra insats tillsammans med Anders Svensson på mitten. De fick också god hjälp av Henrik Larsson som föll ner och täckte av ytor.
Larssons återkomst på den storinternationella scenen var strålande. Han fanns med i det mesta av det bästa som Sverige skapade framåt däribland väggpassningen till Zlatans 1-0 och frispelningen av Ljungberg före 2-0-målet.

Det svenska laget återvänder till basen i Lugano redan ikväll och laddar batterierna inför matchen mot Spanien på lördag. Spanjorerna imponerade stort i sin segermatch mot Ryssland (4-1) tidigare ikväll. David Villa gjorde tre av målen.

GRE-SWE10 juni, kl 20.45
Wals-Siezenheim, Salzburg
Grekland-Sverige 0-2 (0-0)
0-1 (67') Zlatan Ibrahimovic, 0-2 (72') Petter Hansson.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 7 Niclas Alexandersson (5 Fredrik Stoor 74'), 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 2 Mikael Nilsson - 21 Christian Wilhelmsson (22 Markus Rosenberg 78'), 19 Daniel Andersson, 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg [K] - 17 Henrik Larsson [ass. K], 10 Zlatan Ibrahimovic (11 Johan Elmander 71').
Ersättare, ej inbytta: 12 Rami Shaaban, 13 Johan Wiland - 6 Tobias Linderoth, 14 Daniel Majstorovic, 15 Andres Granqvist, 16 Kim Källström, 18 Sebastian Larsson, 20 Marcus Allbäck, 23 Mikael Dorsin.
Grekland: 1 Antonis Nikopolidis - 2 Giourkas Seitaridis, 16 Sotiris Kyrgiakos, 19 Paraskevas Antzas, 5 Traianos Dellas (20 Giannis Amanatidis 70'), 15 Vassilis Torosidis - 9 Angelos Charisteas, 6 Angelos Basinas [K], 21 Kostas Katsouranis, 10 Giorgos Karagounis - 17 Fanis Gekas (7 Giorgos Samaras 46').
Ersättare, ej inbytta: 12 Kostas Chalkias, 13 Alexandros Tzorvas - 3 Christos Patsatzoglou, 4 Nikos Spiropoulos, 8 Stelios Giannakopoulos, 11 Loukas Vintra, 14 Dimitris Salpingidis, 18 Giannis Goumas, 22 Alexandros Tziolis, 23 Nikos Liberopoulos.
Varningar Grekland: Charisteas 2', Seitaridis 52', Torosidis 61'

Domare:
Massimo Busacca, Schweiz. Assisterande domare: Matthias Arnet och Stéphane Cuhat, båda från Schweiz. Fjärdedomare: Ivan Bebek, Kroatien.
Publik: 31.063