EM: Sverige utslaget av Ryssland

Sverige förlorade med 2-0 mot ett rörligt och energirikt Ryssland som dominerade långa perioder i matchen. Därmed går ryssarna vidare som grupptvåa, och EM är slut för svensk del.

- Jag är trött och otroligt besviken. Jag tycker inte vi blir överraskade av deras spel, men det var svårt för oss att komma fram i några attacker och skapa chanser. Vi hade en i ribban, men sen var det inte så många fler, sade Henrik Larsson till TV4.
Sverige inledde avvaktande mot ett optimistiskt Ryssland som sprang på allt. När första målet föll efter 24 minuter var det en helt logisk följd av spelets utveckling.
Sverige spelade upp sig i slutet av första halvlek och skapade en del chanser, den bästa en nickskarv i ribban av Henrik Larsson. Även Mikael Nilsson och Fredrik Ljungberg kom på genombrott occh fick till hyfsade avslut.
Men efter pausvilan satte Rysslands Arshavin 2-0 efter en blixtsnabb kontring. Därefter skapade svenskarna aldrig något riktigt tryck, eller någon känsla av att det skulle gå vägen att kvittera.
Kim Källström bytte av Daniel Andersson och mittfältet justerades i mer offensiv riktning, Henrik Larsson och Elmander skiftade även position - dock utan att Sverige lyckades bätter med att få grepp om bollen och skapa vassa chanser.
När Marcus Allbäck gick in istället för Mikael Nilsson med drygt 10 minuter kvar av matchen, så avslutade Sverige med tre forwards och tre backar. Det mest synliga resultatet blev att Andreas Isaksson fick briljera med ett par klassräddningar på nya ryska kontringar.
- Vi var för passiva, framförallt i första halvlek. Vi kom för långt ner i positionerna och dom var helt enkelt lite bättre. Sen försöker vi lyfta upp i andra, men får tyvärr ett mål mot oss ganska snabbt i andra och uppförsbacken blir brantare. Vi försöker satsa så offensivt vi kunde, men vi räckte helt enkelt inte till idag.
- Jag har hela tiden sagt att ryssarna är ett bra lag, men givetvis ska vi kunna bättre än så här, sade förbundskapten Lars Lagerbäck till TV4 efter matchen.
Det svenska laget flyger tillbaka till Lugano inatt, imorgon torsdag påbörjas hemresorna.

18 juni, kl 20.45
Tivoli Neu, Innsbruck
Ryssland-Sverige 2-0  (1-0)
1-0 Pavlyuchenko (24'), 2-0 Arshavin (50')

Sverige:
1 Andreas Isaksson - 5 Fredrik Stoor, 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 2 Mikael Nilsson (20 Marcus Allbäck 79') - 11 Johan Elmander, 19 Daniel Andersson (16 Kim Källström 56'), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg (K) - 17 Henrik Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic.

Ersättare:
12 Rami Shaaban, 13 Johan Wiland - 23 Mikael Dorsin, 15 Andreas Granqvist, 14 Daniel Majstorovic, 7 Niclas Alexandersson, 6 Tobias Linderoth, 18 Sebastian Larsson, 22 Markus Rosenberg, 21 Christian Wilhelmsson.
Varningar, Sverige: Isaksson, Elmander.
Varningar, Ryssland: Kolodin, Arshavin, Semak.
Domare: Frank De Bleeckere, Belgien. Assisterande domare: Peter Hermans, Alex Verstraeten, båda från Belgien. Fjärdedomare: Kristinn Jakobsson, Island. Publik: 30.772.


Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Henrik Larsson tackade den svenska publiken för det otroliga stödet.