EM: Ukraina vann på Råsunda

Med ett väsande långskott från dryga 25 meter lade Sergej Nazarenko sordin på stämningen inför EM-festen. Ukraina vann med 1-0 på Råsunda.

- Inte bra att förlora, instatsen är inte heller tillräckligt bra. Enstaka situationer och kombinationer är väldigt bra, men vi måste jobba mer på det här. Binda ihop spelet bättre, få till mer inlägg, bättre kvalitetsbollar på topparna, bättre tillbakaspel och fortsätta därifrån, så löd assisterande förbundskapten Roland Anderssons snabbanlays till TV3 efter matchen.
Den uttalade svenska målsättningen inför matchen var att sätta försvarsspelet, och få ordentlig fart på offensiven med mycket boll hos anfallsparet Larsson/Ibrahimovic.
Fart och fläkt framåt fick publiken på Råsunda se i hela första halvlek, där hela kedjan Wilhelmsson-Larsson-Källström-Ibrahimovic-Larsson visade upp fina kombinationer och vägvinnande spel. Ett par heta chanser vaskades fram. Zlatan Ibrahimovic fick den bästa när han efter förspel av 2xLarsson sköt stenhårt invid stolpen, men fick se Ukrainas målvakt briljera med en blixtrande fotparad.
Ukraina stack upp och oroade konstant med kontringar. Bollskickliga spelare kunde hålla bollen medan skottvilliga lagkamrater fyllde från mittfältet.
I andra halvlek tog som vanligt ett antal byten vid, och sög lite tempo ur matchen. Sverige skapade inte lika många chanser, medan Ukrainas snabba omställningar fortsatte oförtrutet. Det blev också en sådan som avgjorde matchen.
Sergej Kravtjenko transporterade upp bollen, och lämnade över till Sergej Nazarenko som fick avancera ostörd och skjuta från närmare 25 meter. Bollbanan skiftade i både höjd och riktning, och lurade Rami Shaaban som fick en hand på bollen utan att kunna rädda.
Sett över hela matchen var de vassa målchanserna tämligen jämnt fördelade. Isaksson och Shaaban visade ett par fina räddningar var, medan Ibrahimovic och Henrik Larsson fick se fina avslut blockerade av Andrej Pjatov i Ukrainas mål.
Zlatan Ibrahimovic spelade drygt 55 minuter, och var positiv efteråt.
- Jag mår bra och funkar bra. Fick 55-60 minuter idag, och det kändes bra. Kom in i det bra i första halvlek, jag och Henke kommunicerar bra ihop. Jag tycker hela laget funkar bra ihop, synd bara att jag inte kan sätta chansen jag har. Att vi förlorar idag är inte viktigt, det är EM som gäller, sade Zlatan till TV3 efter matchen.
Zlatan var positiv även angående sitt knä, som inte smärtade under matchen.
- Vi får se imorgon och i övermorgon hur det känns, men det ska inte vara några problem.
Återstår att se hur Johan Elmander mår imorgon, efter att ha blivit liggande och utbytt efter en smäll på foten.

SWE-UKR1 juni 16.00
Råsunda stadion, Solna
Sverige-Ukraina 0-1 (0-0)
0-1 Sergej Nazarenko (82')
Sverige: 1 Andreas Isaksson (12 Rami Shaaban 46') - 7 Niclas Alexandersson (5 Fredrik Stoor 72'), 3 Olof Mellberg, 4 Petter Hansson, 2 Mikael Nilsson - 6 Tobias Linderoth [K] (8 Anders Svensson 56') - 18 Sebastian Larsson (9 Fredrik Ljungberg 46'), 16 Kim Källström, 21 Christian Wilhelmsson - 10 Zlatan Ibrahimovic (11 Johan Elmander 56' [20 Marcus Allbäck 76']), 17 Henrik Larsson.
Matchvärd IntersportPå bänken: 13 Johan Wiland - 14 Daniel Majstorovic, 15 Andreas Granqvist, 19 Daniel Andersson, 22 Kennedy Bakircioglü, 23 Mikael Dorsin.
Ukraina: 1 Andrej Pjatov - 15 Grogorij Jarmasj, 3 Alexander Kucher, 6 Andrej Rusol (20 Vitalij Mandzjuk 46'), 13 Vjatjeslav Sjevtjuk - 17 Alexej Gay, 16 Sergej Kravtjenko, 14 Jevgenij Levtjenko (22 Dimitrij Sjigrinskij 46'), 18 Sergej Nazarenko - 9. Jevgenij Selenznev, 11 Vladimir Gomenjuk (21 Alexander Gladkij 66').
På bänken: 23 Vjatjeslav Kernozenko, 54 Rustam Chudzhamov - 2 Andrej Nesmatjnij, 5 Vladimir Jezerskij, 8 Denis Golaido.
Varningar: -
Domare: Thomas Einwaller, Österrike.
Assisterande domare: Armin Eder och Norbert Schwab, Österrike.
Fjärdedomare: Peter Ekström, Sverige.
Statistik: Skott 9-16, skott på mål 5-7, hörnor 4-6, frisparkar 23-13, bollinnehav% 51-49, offside 2-2.
Publik: 25.203. Livescore från matchen

Sveriges startelva mot Ukraina 1/6 2008.