Dam: Carli Lloyd segerskytt mot Sverige

Carli Lloyds mål i den första halvleken gav världsettan USA segern mot Sverige på Norrvalla IP, men Sverige hade med rätt utdelning kunnat vinna den spelmässigt jämna matchen. Laget skapade flera klara målchanser genom framför allt Therese Sjögran.
- Jag borde ha satt någon av dem, men jag sparar det till OS i stället, sade hon till TV4 efter matchen.

USA:s högerback Heather Mitts trycker till Therese Sjögran.Sverige stod upp mycket bra mot OS-guldfavoriten USA när de båda nationerna för första gången möttes på svensk mark. Under den första kvarten var amerikanskorna mer beslutsamma i närkampsspelet än svenskorna och hade också ett snabbare passningsspel. Redan i den andra matchminuten prickade Heather O'Reilly ribban sedan hon fått fritt fram efter ett mycket snabbt amerikanskt inkast.
Efterhand som de svenska spelarna tog för sig bättre i närkamperna växte laget in i matchen mer och mer. USA:s storstjärna Abby Wambach, som jagar sitt hundrade landslagsmål, hölls i strama tyglar under den första halvleken då Charlotte Rohlin höll ihop det svenska försvaret. Mittbackskollegan Sara Larsson tvingades kliva av med en lårkaka redan i den 18:e minuten efter att ha kolliderat med Caroline Seger. Larsson ersattes av Stina Segerström.
- Det smärtade rejält och jag fick svårt att springa så tyvärr var det bara att kliva av, konstaterade Sara Larsson i paus.
Carli Lloyds 1-0-mål drygt fem minuter före paus kändes - sett från läktaren - lite snöpligt. Lloyd fick bollen efter en kort hörna och fick alltför oattackerad avancera in i banan med bollen och avlossa ett skott, som via touch på en svensk försvarare hamnade i nätet bakom utmärkta svenska målvakten Hedvig Lindahl.
I den andra halvleken tilläts Wambach komma med mer i spelet, men då som framspelare från vänstersidan snarare än avslutare inne i straffområdet.
Sverige skapade en handfull klara målchanser och de bästa lägena kom antingen på omställningar då Nilla Fischer och Caroline Seger kämpat till sig bollen högt upp i banan, eller då ytterbackarna Frida Östberg och Sara Thunebro fyllde på på sina kanter. Inhoppande målvakten Nicole Barnhart hade också stora problem med Therese Sjögrans inåtskruvade hörnor.
Förbundskaptenerna Thomas Dennerby och Lilie Persson var som helhet mycket nöjda med det svenska lagets prestation och de får en grannlaga uppgift att till i morgon nominera de 18 spelare som får klartecken till OS i Beijing.
- Jag fick många svar, det stora är att natten blir ännu mer sömnlös. Alla som varit inne på plan presterar bra och som ni förstår är det tufft att några ska lämnas hemma. Jag är nöjd med alla spelare i dag, säger Dennerby till TV 4.
OS-truppen presenteras söndag kväll i SVT:s Sportspegeln. Sverige inleder jakten på en olympisk medalj med match mot värdnationen Kina den 6 augusti. Med dagens insats mot USA i ryggen kan de svenska spelarna se fram mot den matchen med mycket gott självförtroende.
SWE-USA5 juli kl 18.00
Norrvalla IP, Skellefteå
Sverige-USA 0-1 (0-1)
0-1 (39') Carli Lloyd.
Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 13 Frida Östberg (4 Anna Paulson 69'), 7 Sara Larsson (3 Stina Segerström 18'), 19 Charlotte Rohlin (2 Karolina Westberg 53'), 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer - 20 Jessica Landström (17 Johanna Almgren 74'), 5 Caroline Seger (21 Lisa Dahlkvist 69'), 15 Therese Sjögran - 8 Lotta Schelin (10 Hanna Ljungberg 59'), 11 Victoria Svensson [K].
Ersättare: 12 Kristin Hammarström - 9 Therese Lundin, 16 Linda Forsberg.
På läktaren: 14 Josefine Öqvist.
USA:s startelva: 18 Hope Solo (24 Nicole Barnhart 46') - 2 Heather Mitts (26 Rachel Buehler 46'), 15 Kate Markgraf, 3 Christie Rampone [K], 17 Lori Chalupny - 9 Heather O'Reilly (10 Aly Wagner 81'), 7 Shannon Boxx, 11 Carli Lloyd, 5 Lindsay Tarpley (16 Angela Hucles 63') - 6 Natasha Kai (19 Amy Rodriguez 81'), 20 Abby Wambach.
Ersättare: 1 Briana Scurry - 8 Laureen Cheney, 13 Tobin Heath, 14 Stephanie Cox, 21 Kacey White, 22 Ali Krieger.
Varning USA: 7 Shannon Boxx (86')
Domare: Kirsi Savolainen. Assisterande domare: Anu Jokela och Minna Niskanen. Alla tre från Finland. Fjärdedomare: Camilla Thorén, Sverige.
Publik: 4.313  Livescore från matchen