Dam: Svensk seger i OS-genrepet

Lotta Schelin och Jessica Landström sköt Sverige till seger mot Norge i OS-genrepet, och förbundskapten Thomas Dennerby var nöjd:
- Det var genomgående positiva besked från spelarna idag, alla presterade riktigt bra.

Förbundskapten Thomas Dennerby hade på förhand betonat att det var det egna spelet som var prioriterat i genrepet, och han var nöjd med vad matchen gav.
- Vi spelade väldigt stabilt idag, de var egentligen bara första 5-10 minuterna vi inte fick något grepp. Det var lite ofokuserat i inledningen, men när vi slutade slarva i passningsspelet och tog tag i förstabollarna så var det våran match därifrån. Från minut 25-40 så presterade vi det bästa spel vi har haft på väldigt, väldigt länge, säger Dennerby.
- Allt vi har jobbat på satt som en smäck helt enkelt, väldigt skönt att se.
Lotta Schelin satte ledningsmålet med en knapp halvtimme spelad, mitt under Sveriges bästa period i matchen. Schelin ryckte förbi norska backen Stangeland Horpestad, och gjorde inget misstag i fritt läge med målvakten.
Några minuter senare fick Schelin chansen att utöka ledningen, inlägget från Sara Thunebro var perfekt men avslutningen satt inte rätt den gången.
Norges svar på den svenska dominansen i spelet blev att flytta hem laget med elva spelare på egen planhalva, och rikta in sig på kontringar.
- Dom hade en chans att kvittera, men inte så mycket mer. Dom valde att ligga lågt, och satsa på omställningar.
Andra halvlek bjöd på en lång rad byten, men Sverige behöll greppet och kunde fastställa till 2-0 i slutminuterna genom inhopparen Jessica Landström.
- Det var genomgående positiva besked från spelarna idag, alla presterade bra. Thunebro var riktigt bra, Schelin var riktigt bra, men man kan nämna fler - allihopa faktiskt. Jag är väldigt nöjd, säger Dennerby.
Samtliga svenska avbytare fick speltid i genrepet, målvakterna undatagna. Hedvig Lindahl stod hela matchen, och svarade för ett antal imponerande räddningar.
Besket om vilka som ingår i den slutgiltiga OS-truppen kommer på onsdag. OS-lagets förberedelser fortsätter med läger i Visby, följt av träningar i Fukuoka och Peking. Första matchen i OS: mot Kina 6 augusti.

20 juli kl 16.00
komplett.no Arena, Sandefjord
Norge-Sverige 0-2 (0-1)
0-1 Lotta Schelin (26'), 0-2 Jessica Landström (90')
Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson (2 Karolina Westberg 59'), 17 Charlotte Rohlin (3 Stina Segerström 59'), 6 Sara Thunebro - 16 Linda Forsberg (10 Hanna Ljungberg 59'), 18 Nilla Fischer (19 Johanna Almgren 78'), 13 Frida Östberg, 15 Therese Sjögran (20 Lisa Dahlkvist 78') - 11 Victoria Svensson (K) (9 Jessica Landström 72'), 8 Lotta Schelin.
Ersättare: 12/22 Kristin Hammarström/Caroline Jönsson (mv).
(5 Caroline Seger och 14 Josefine Öqvist deltog ej)

Norge: Christine Colombo Nilsen - Trine Rønning, Marit Fiane Christensen, Ane Stangeland Horpestad, Gunnhild Følstad - Marie Knutsen, Ingvild Stensland, Lene Storløkken (Elise Thorsnes 72') - Leni Larsen Kaurin, Solveig Gulbrandsen, Melissa Wiik (Guro Knutsen 81').
Domare: Rhona Daly, Irland.
Publik: 724.