Dam: Äntligen dags för OS-premiär

Klockan 13.45 svensk tid är det äntligen dags för OS-premiären. Efter ett år av läger, serielunk, vanliga landskamper är det upp till bevis mot värdantionen Kina i öppningsamatchen.

Thomas Dennerbys och Lilie Perssons förberedelser är slutförda. Nu är det upp till bevis mot Kina.Den svenska OS-truppen samlades redan 19 juli för träningslandskamp mot Norge. På det följde uppladdningsläger i Visby/Fukuoka och efter ett par dagars träning på plats här i Tianjin får spelarna nu äntligen gå in i rejäl matchladdning.
De flesta spelarna och ledarna i den svenska truppen var med under fjolårets VM där Sverige inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet till spel om medaljerna. De är alla revanschsugna och nu är siktet inställt på att bärga den svenska damfotbollens första OS-medalj.
- Vi är rankade som nummer tre i världen och det vore dumt att ha en målsättning som är lägre än det, menar förbundskapten Thomas Dennerby.
För spelarna råder inga tveksamheter. Grundspelet är väl inövat och motståndaren analyserad så alla vet vad som gäller.
- Ja, nu är det bara upp till oss själva att bevisa vad vi kan, säger lagkapten Victoria Svensson.
För att målsättningen ska kunna uppfyllas är ett bra resultat i öppningsmatchen väldigt viktigt. Vägen fram mot medaljmatcherna ser på pappret mest gynnsam ut om man lyckas vinna gruppen. Sveriges öppningsmatcher i tidigare mästerskap har sällan varit lyckade rent resultatmässigt, men det är något som Dennerby tycker att det är dags att ändra på.
- Gamla resultat bekymrar mig inte. Vi tittar inte bakåt, bara framåt.
Det svenska laget tränade på måndagsförmiddagen, bland annat finslipades en del detaljer när det gäller fasta situationer. På eftermiddagen hölls den andra teorigenomgången inför mötet med Kina och då hade även Maria Aronsson, ersättare för Hanna Ljungberg i truppen, hunnit ansluta till svensklägret. Hanna Ljungberg lämnar Tianjin efter kvällens match.
Redan klockan 11 svensk tid spelas den första matchen i Sveriges grupp mellan Argentina och Kanada, där kanadensiskorna får gälla som storfavoriter.

CHN-SWEOS 2008 - Grupp E
4 augusti kl 19.45 (13.45 svensk tid)
Tianjin Olympic Sports Center Stadium
Kina-Sverige 2-1 (1-1)

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 13 Frida Östberg, 7 Sara Larsson, 17 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer - 14 Josefine Öqvist, 5 Caroline Seger, 15 Therese Sjögran - 8 Lotta Schelin, 11 Victoria Svensson [K].
Ersättare:12 Caroline Jönsson -  2 Karolina Westberg, 3 Stina Segerström, 4 Anna Paulson, 9 Jessica Landström, 10 Johanna Almgren, 16 Linda Forsberg.
På läktaren: 19 Maria Aronsson, 20 Lisa Dahlkvist, 22 Kristin Hammarström.
Domare: Hong Eun Ah, Sydkorea. Assisterande domare: Sarah Ho och Jacqueline Leleu, båda från Australien. Fjärdedomare: Pannipar Kamnueng, Thailand.
Matchen sänds i SVT SVT och SR Radiosporten


Resultat och spelprogram för OS-fotbollen
Den svenska truppen