Dam: Fischer fällde Argentina

Sveriges första framgång i Peking-OS blev fotbollslagets seger mot Argentina med 1-0 (0-0). Men det var ingen bra svensk match, och förbundskapten Thomas Dennerby hade hjärtat i halsgropen, när Sara Thunebro nickade bort bollen på den egna mållinjen på tilläggstid.

Sara Larsson tar undan bode bollen och Mercedes Pereyra.Sverige hade svårt att spela sig till målchanser och segermålet kom på en frispark efter 57 minuter. Nilla Fischer nickade in en frispark från Therese Sjögran.
- Vi hade mycket boll, men spelade alldeles för sakta, speciellt i första halvlek, tyckte matchvinnaren Nilla Fischer. På slutet blev vi lite nervösa, men självklart är vi jätteglada över segern.
Fischer hade också en förklaring till det dåliga tempot.
- Det var oerhört jobbigt med värmen. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var varmt när vi var här förra året också. Men just nu är luftfuktigheten mycket större.  Men det är ju lika för båda lagen.
Sverige hade gjort en ändring i laget jämfört med matchen mot Kina. Skadade Josefine Öqvist saknades och Frida Östberg spelade höger yttermittfältare, medan Anna Paulson tog högerbacksplatsen.
Sverige dominerade första halvlek, hade 4-1 i skott på mål och 5-1 i hörnor. Men Sverige spelade ändå inte bra. Spelarna gjorde många enkla fel, tappade bollar och missade passningar. Det låga tempot gynnade Argentina, som försvarade sig.
Ändå  skapade Sverige några  chanser genom Victoria Svensson med en nick från nära håll och en vändning med skott precis utanför. När Lotta Schelin kom rättvänd skapade hon farligheter. Men det var alltför sällan.
I andra halvlek blev spelet bättre, men fortfarande gick många passningar till fel adress. Argentina var sällan på Sveriges planhalva förrän den sista kvarten, då man skapade ett par målchanser. Förutom då Thunebro var räddande ängel hade centern Potassa en bra kontringschans.
I det svenska laget hade målvakten Hedvig Lindahl en lugn eftermiddag, men var alert då Argentina försökte med långbollar. Försvaret hade inga problem med defensiven, men uppspelen var många gånger alltför dåliga.
Lotta Schelin var, som i första matchen, Sveriges bästa spelare. Hon kom dock inte med i spelet så ofta som hon ville. Närmast att göra mål förutom Fischer var Victoria Svensson som hade en nick i stolpen.
Med en kvart kvar kom Jessica Landström in på topp och Victoria tog steget ned på mittfältet. Landström hade krafter och sprang mycket, men utan att kunna skapa några farligheter.
Argentina har gått framåt starkt de senaste två åren, och hade ett bra kortpassningsspel. Laget spelade också tuffare än Sverige och vann många närkamper. Målvakten Correa var planens bästa spelare.
SWE-ARGOS 2008 - Grupp E
9 augusti kl 17.00 (11.00 svensk tid)
Tianjin Olympic Sports Center Stadium
Sverige-Argentina 1-0 (0-0)
1-0 (58') Nilla Fischer.
Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson, 17 Charlotte Rohlin (3 Stina Segerström 91'), 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer - 13 Frida Östberg, 5 Caroline Seger (9 Jessica Landström 80'), 15 Therese Sjögran (16 Linda Forsberg 71') - 8 Lotta Schelin, 11 Victoria Svensson [K].
Ersättare: 12 Caroline Jönsson - 2 Karolina Westberg, 10 Johanna Almgren, 14 Josefine Öqvist.
På läktaren: 19 Maria Aronsson, 20 Lisa Dahlkvist, 22 Kristin Hammarström.
Argentina: 18 Vanina Correa - 2 Eva Gonzalez, 4 Florencia Mandrile, 5 Marisa Gerez [K], 6 Gabriela Chavez (3 Yesica Arrien 46'), 7 Ludmila Manicler, 10 Mriela Coronel, 11 Fabiana Vallejos, 13 Maria Quinones, 15 Mercedes Pereyra (6 Emilia Mendieta 58'), 16 Maria Blanco (Maria Potassa 62').
Ersättare, ej inbytta: 1 Guadalupe Calello - 12 Daiana Cardone, 14 Andrea Ojeda, 17 Analia Almeida.
Domare: Dianne Ferreira-James. Guayana. Assisterande domare: Rita Munoz och Mayte Chavez, båda från Mexico. Fjärdedomare: Nicole Petignat, Schweiz.
Publik: 38.293.

Resultat och spelprogram för OS-fotbollen
Den svenska truppen
Tre poäng ett måste mot Argentina
Smärtsam förlust mot Kina i öppningsmatchen
Äntligen dags för OS-premiär

Upplagt av: Mats Taxén