Dam: Smärtsam förlust mot Kina i öppningsmatchen

Sverige OS-äventyr fick sämsta möjliga start, då damlandslaget förlorade mot Kina med 1-2 (1-1). Det var en tung förlust, då Sverige var det bästa laget under större delen av matchen, och Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby var mycket besviken vid slutsignalen.
- Det var två enkla mål, två distansskott, som vi borde ha kunnat förhindra. Kina var inte bättre än jag hade trott. Vi borde ha vunnit och kan mycket bättre.

Matchen avgjordes i mitten av andra halvlek, då Sverige hade ett starkt grepp och arbetade för ett segermål. I stället var det planens bästa spelare,Han Duan, som gjorde 2-1 med ett skott från straffområdesgränsen. Bollen fick en konstig bana, då den touchade Sara Larsson och Sveriges målvakt Hedvig Lindhahl var chanslös.
Men både Thomas Dennerby och Sveriges målskytt Lotta Schelin var kritiska till att Han Duan fick skottillfälle. Svenskorna borde varit först på den "fifty-fifty-bollen".
- Vi hade större delen av matchen, men kan inte avgöra, sa Lotta Schelin. F-n att vi inte kunde bryta trenden av dåliga premiärmatcher.
Svenska målskytten Lotta Schelin stormar fram mot det kinesiska målet.Sverige har aldrig vunnit en premiärmatch i OS eller VM.
Kina började första halvlek bäst, och tog ledningen redan efter drygt 5 minuter. Xu Yuan slog in en stolpretur på skott lång utifrån. Målvakten Hedvig Lindahl var chanslös på målskottet, men kunde kanske ha nått bollen som gick i stolpen.
Men Sverige tappade inte modet och växte mer och mer in i matchen. Efter den första kvarten var det Sverige som hade mest boll och målchanser. Skotten 7-4 till Sverige visar karaktären på halvleken.
Kvitteringen kom på en kontring efter 38 minuter, ett lite märkligt mål. Kina kontrade med en långboll ned mot Hedvig Lindahls högra hörnflagga. Men Hedvig sprang långt ut och var först på bollen. Hon slog en långboll längs sidlinjen, som förlängdes direkt av Victoria Svensson till Lotta Schelin. Efter en snabb vändning i straffområdet kunde Schelin slå in bollen via stolpen - ett mycket vackert mål.
Förta halvlekens fyra stora spelare var de två lagens forwards. Kinas Xu och Han tvingade den svenska backlinjen till hundraprocentig uppmärksamhet och Lotta Schelin och Victoria Svensson gav kinesiskorna lika mycket arbete. Speciellt Lotta Schelin, som ju nyss kommit tillbaka efter en långvarig skada, imponerade.
Efter pausen tog Sverige ett ännu tydligare tag om spelet. Kinesiskorna kom bara fram i sporadiska attacker. Men Sverige hade också svårt att skapa klara målchanser. Kinas backar spelade bra liksom målvakten Zhang, som plockade ner alla höjdbollar.
Efter Kinas ledningsmål blev Sveriges spel stressat och man försökte alldeles för tidigt slå en avgörande passning. Alla bollar gick i mitten mot Lotta Schelin, som tröttnade på slutet.
Trots att matchen spelades kl 19.45 lokal tid var det 30-gradig värme och hög luftfuktighet. Det tycktes som om kinesiskorna klarade värmen bäst på slutet. De hade också stöd av knappt 40 000 åskådare.
- Vi borde kunnat komma igen bättre efter deras ledningsmål, menade Thomas Dennerby. Det var i alla fall 20 minuter kvar.
Sverige satsade hårt framåt med tre inhoppare, Linda Forsberg, Jessica Landström och Johanna Almgren, men utan att få till några vassa målchanser.
Slutbetyget för svenska försvaret blev ändå bra. Mittlåset Sara Larsson/Lotta Rohlin, tog bra hand om Kinas starka toppduo Han och Xu. Målvakten Hedvig Lindahl spelade ofta femte back och tog hand om Kinas långbollar.
Sverige kan förstås fortfarande gå långt i turneringen. Men alla experter sa före matchen att det måste bli vinst mot Kina för att kunna nå medalj. Nu är chansen att vinna gruppen förmodligen borta, och därmed ställs Sverige antagligen mot huvudfavoriterna Tyskland eller Brasilien i en eventuell kvartsfinal.
Närmast spelar Sverige mot Argentina på lördag.  Argentina ska vara sämsta laget i gruppen, men förlorade bara med 1-2 mot Kanada i premiären.
CHN-SWEOS 2008 - Grupp E
4 augusti kl 19.45 (13.45 svensk tid)
Tianjin Olympic Sports Center Stadium
Kina-Sverige 2-1 (1-1)
1-0 Xu Yuan (6'), 1-1 (38') Lotta Schelin, 2-1 (72') Han Duan.
Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 13 Frida Östberg, 7 Sara Larsson, 17 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer (9 Jessica Landström 76') - 14 Josefine Öqvist (16 Linda Forsberg 73'), 5 Caroline Seger, 15 Therese Sjögran (10 Johanna Almgren 83') - 8 Lotta Schelin, 11 Victoria Svensson [K].
Ersättare, ej inbytta: 12 Caroline Jönsson -  2 Karolina Westberg, 3 Stina Segerström, 4 Anna Paulson.
På läktaren: 19 Maria Aronsson, 20 Lisa Dahlkvist, 22 Kristin Hammarström.
Varning Sverige: Charlotte Rohlin.

Kina: 1 Zhang Yanru - 14 Liu Huana, 5 Weng Xinzhi, 3 Li Jie [K], 15 Zhou Gaoping - 11 Pu Wei, 7 Bi Yan, 6 Zhang Na, 4 Zhang Ying (16 Wang Dandan (57') - 8 Xu Yuan, 9 Han Duan (12 Lou Jiahui (83').
Ersättare, ej inbytta: 18 Han Wenxia - 2 Yuan Fan, 10 Liu Sa, 13 Jiang Shuai, Gu Yasha.
Varning Kina: Lou Jiahui.

Domare: Hong Eun Ah, Sydkorea. Assisterande domare: Sarah Ho och Jacqueline Leleu, båda från Australien. Fjärdedomare: Pannipar Kamnueng, Thailand.
Publik: 37.902.
Sveriges startelva mot Kina. Övre raden fr v: Therese Sjögran, Charlotte Rohlin, Sara Larsson, Josefine Öqvist, Nilla Fischer. Nedre raden fr v: Frida Östberg, Victoria Svensson, Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Sara Thunebro, Lotta Schelin.

Resultat och spelprogram för OS-fotbollen
Den svenska truppen
Äntligen dags för OS-premiär

Upplagt av: Mats Taxén