Herr: Målfest när Frankrike vann på Ullevi

Jubileumslandskampen till 50-åriga Ullevis ära och för att fira minnet av VM 1958 blev en chans- och målrik historia där Frankrike till slut vann med 3-2, efter två mål av Sidney Govou i den andra halvleken.
En vacker volley av Henrik Larsson gav Sverige ledningen i den första halvleken. Kim Källström reducerade på straff med drygt fem minuter kvar att spela.
Den nya svenska 3-5-2-uppställningen gav fartfyllt anfallsspel i första halvlek, men det mattades när fransmännen i den andra havleken höjde tempot i passningspelet och tog med sina ytterbackar längre fram i banan.
- Det är aldrig bra att förlora fotbollsmatcher, men det fanns sekvenser i matchen som var riktigt bra från vår sida. Utan att ha någon statistik på det känns det som att vi skapar fler klara målchaner än fransmännen, men ett par gånger straffar de oss med med sin kvalitet, kommenterar assisterande förbundskaptenen Roland Andersson efter matchen.

Kim Källström trivdes bra i sin offensiva mittfältsroll i den nya 3-5-2-formationen.Det stora samtalsämnet inför matchen mot Frankrike var det svenska spelsystemet. Hur skulle testet med en 3-5-2-uppställning fungera? Svaret blev, åtminstone efter den första halvleken, utmärkt!
Sverige startade i ett virvlande tempo med vägvinnande passningsspel. Kim Källström, som opererade på ytan mellan sina mittfältskollegor och topparna Larsson och Rosenberg, fick mycket boll och kunde jobba fram flera fina svenska målchanser.
Redan i den femte minuten kunde Henrik Larsson, lagkapten för dagen, ge Sverige ledningen efter ett mönsteranfall. Efter fint svenskt kombinationsspel på högerkanten släppte Larsson ut bollen till Källström, som med högerfoten (!) slog ett perfekt inlägg tillbaka mot Larsson, som i sin tur störtat in i straffområdet. Henke mötte bollen på volley och tryckte in 1-0 otagbart för utmärkte franske målvakten Steve Mandanda.
I den 19:e minuten kvitterade Frankrike. Högerbacken Bacary Sagna tog en rush på högerkanten och hans inlägg snett-inåt-bakåt nådde Karim Benzema, som tryckte upp bollen i nättaket. Inget att göra för Andreas Isaksson i det svenska målet.
Sverige fortsatte att spela fin fotboll under den första halvleken. Efter en dryg halvtimme trodde nog publiken på Ullevi att det var dags för nytt svenskt mål. Mikael Nilsson spelade snyggt fram Kim Källström på högerkanten och han hittade in till Markus Rosenberg, som fick två chanser att sätta bollen, men Mandanda reflexräddade Rosenbergs närskott och han lyckades också mota bort returen.
Mandanda räddade sedan fransmännen ännu en gång när han med ytterligare en otrolig reflex lyckades styra undan ett one touch-avslut från Henke Larsson på inlägg från Rosenberg.
Frankrike tog kommandot i den andra halvleken. De höjde tempot i passningsspelet och tryckte tillbaka Sverige med följden att de svenska attackerna blev färre och inte fullt så skarpa som i den första halvleken.
Ytterbackarna Sagna och Evra fyllde på oftare i anfallet för fransmännen, men utöver de två målen i andra halvlek skapade Frankrike inte så många heta lägen.
Men målen var å andra sidan riktiga klassmål, båda med Sydney Govou som målskytt.
Vid 2-1 spelade fransmännen några snabba passningar på ett tillslag på sin vänsterkant. Malouda gjorde en av få riktiga tempoväxlingar och tryckte in ett inlägg längs marken. Govou stormade fram mellan Daniel Majstorovic och Oscar Wendt och tryckte in 2-1. Återigen inget att göra för Isaksson, men möjligen skulle Majstorovic och Wendt ha kunnat hindra Govou från att vara först på bollen.
Florent Malouda och Sidney Govou firar det franska 2-1-målet.Sidney Govou står som målskytt även på 3-1-målet, men det är Thierry Henry som ska ta åt sig äran. Sagna spelade fram Henry som djupt ner i straffområdet klackade bollen snett-inåt-bakåt mot framstormande Govou, som mötte bollen på volley. Isaksson räddade, men bollen studsade tillbaka på Govou och in i mål. På reprisbilderna såg det ut som en misstänkt hands.
- Man ska komma ihåg att det är högklassigt motstånd vi möter. Åtta av elva franska spelare hör hemma i bra Champions League-klubbar och de gör några väldigt fina individuella prestationer vid målen, kommenterar Roland Andersson.
Nytt hopp tändes för Sverige när Kim Källström kapades i straffområdet med knappt fem minuter kvar att spela. Källström, som tog över kaptensbindeln när Henrik Larsson klev av, tog själv hand om straffen och tryckte säkert in den längs marken vid Mandandas vänstra stolpe.

Herrar Lagerbäck och Andersson får bege sig hem på kammaren för att analysera och utvärdera försöket med 3-5-2-uppställning. En som definitivt gillade experimentet var Kim Källström.
- Jag tycker att det fungerade jättebra. Vi får igång bra spel med bra kombinationer och skapar säkert 3-4 chanser som man vill att vi ska sätta dit. Kanske får de lite ytor utanför våra innerbackar, men alla system har några nackdelar, menade han efter matchen.
Jubileumslandskamp Sverige-Frankrike

Jubileumslandskamp 1958-2008
Sverige-Frankrike20 augusti, 21.00
Ullevi, Göteborg
Sverige-Frankrike 2-3 (1-1)
1-0 (5') Henrik Larsson, 1-1 (19') Karim Benzema, 1-2 (61') Sidney Govou, 1-3 (77') Govou, 2-3 (84' str) Kim Källström.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 3 Olof Mellberg (16 Max von Schlebrügge 70'), 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson [ass K] - 2 Mikael Nilsson (13 Fredrik Stoor 62'), 6 Daniel Andersson (19 Samuel Holmén 83'), 9 Kim Källström [K 62-], 8 Anders Svensson, 7 Christian Wilhelmsson (14 Oscar Wendt 46') - 11 Henrik Larsson [K -62] (20 Marcus Berg 62'), 10 Markus Rosenberg.
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 15 Andreas Granqvist, 17 Stefan Ishizaki, 18 Sebastian Larsson.
Frankrike: 1 Steve Mandanda - 3 Bacary Sagna, 4 Philippe Mexes, 5 William Gallas, 13 Patrice Evra - 10 Sidney Gouvou, 20 Jeremy Toulalan (11 Yoann Gourcuff 93'), 21 Lassana Diarra, 7 Florent Malouda (18 Alou Diarra 70') - 9 Karim Benzema, 12 Thierry Henry [K].
Ersättare, ej inbytta: 16 Hugo Loris - 2 Jean-Alain Boumsong, 6 Mathieu Flamini, 14 Rod Fanni, 15 Gael Clichy, 39 Nicolas Anelka.
Varningar Frankrike: Lassana Diarra (31'), Jeremy Toulalan (77')
Domare: Eric Braamhaar, Holland. Ass.domare: Patrick Gerritsen & Berry Simons, båda Holland. Fjärdedomare: Erik Bergsten, Sverige. Publik: 23.263.
Livescore från matchen

Sveriges trupp
Frankrikes trupp
Ingen Rasmus mot Frankrike
Franske Kim hemma igen
Nytt system - ny kapten
Max nyinkallad till Göteborg
Zlatan missar jubileumsmatchen
Fansen tackar av Alex & Mackan
Kuriosa inför kvällens match