U21 herr: Sverige kryssade mot Finland

U21-herrarna spelade oavgjort 1-1 mot Finland på Veritas stadion i Åbo. Sverige ledde med 1-0 i paus efter mål av Emir Bajrami, men Jarno Parikka kvitterade för Finland i början av den andra halvleken.
- Som helhet en bra match. Finland var bättre i första halvlek och i andra var det vår match. 1-1 är ett rättvist resultat, kommenterar förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Finland inledde matchen starkt med hög och aggressiv press och Sverige hade svårt att få till något ordnat spel under de första tjugo minuterna. I mitten på halvleken började passningsspelet att stämma bättre, svenskarna vann fler närkamper och spelet jämnades ut.
Med ett par minuter kvar av första halvlek tog Sverige ledningen genom Emir Bajrami. Han vann bollen på mittplan, dribblade en spelare och väggade sedan med Pontus Wernbloom innan han avlossade ett skott mot Tomi Maanoja i det finska målet. Maanoja lämnade retur på skottet som Bajrami elegant chippade in i mål.
- Ett jättefint mål. En bra prestation av Emir och en fin passning av Pontus, tyckte Jörgen Lennartsson.
Finland kvitterade i början av den andra halvleken. Efter ett hopslag på mittfältet fick öppnades ett läge att frispela Jarno Parikka, som ensam med Pär Hansson inte gjort något misstag.
Sverige höjde sig en nivå och förde spelet under större delen av andra halvlek.
- Då styr vi matchen och spelar fin anfallsfotboll med snabbt passningsspel och fina kombinationer. Vi trycker på för ett segermål, men tyvärr lyckas vi inte, fortsätter Lennartsson.
Båda lagen bytte in alla sina avbytare och Sverige var det lag som bäst lyckades behålla sitt spel efter alla justeringar.
Båda de svenska debutanterna gjorde bra ifrån sig. Andreas Landgren spelade 90 minuter på innermittfältet och växte in i matchen på allvar i den andra halvleken då även Sebastian Eriksson kom in som en frisk fläkt på vänstermittfältet.
- Vi gjorde många byten, dels för att alla ska få chansen att få visa upp sig, dels för att spelarna har ganska hård matchbelastning i sina klubbar för närvarande, förklarar Lennartsson.
Förbundskapten Lennartsson är som helhet nöjd med trippen till Finland.
- En bra samling med bra träningar och en bra match mot Finland, som har ett vasst U21-lag på gång och som tagit fem segrar i EM-kvalet. Och vi har haft jättefina gräsplaner både på träning och match, rena rama golfgreenerna.
Hösten fortsätter för U21-herrarnas del med matcher mot Polen (hemma) och Serbien (borta).
- Konkurrenssituationen i truppen ökar för varje match så det blir en spännande höst, avslutar Lennartsson.
SWE-FIN20 november, 19.00 (18.00 svensk tid)
Veritas Stadion, Åbo
Finland-Sverige 1-1 (0-1)
0-1 (42') Emir Bajrami, 1-1 (48') Jarno Parikka.
Sveriges startelva: 1 Johan Dahlin (12 Pär Hansson 46') - 2 Mikael Lustig (13 Jesper Westerberg 79'), 3 Mattias Bjärsmyr [K], 4 Rasmus Bengtsson (14 Per Karlsson 46'), 5 Pierre Bengtsson - 6 Guillermo Molins (15 Sebastian Rajalakso 79'), 7 Andreas Landgren, 8 Gustav Svensson (16 Robert Åhman Persson 65'), 9 Emir Bajrami (17 Sebastian Eriksson 46') - 10 Ola Toivonen (19 Rawez Lawan 65'), 11 Pontus Wernbloom (18 Johan Oremo 65').
Ersättare, ej inbytta: -
Varning Sverige: Mattias Bjärsmyr 90'+2

Finland: 1 Tomi Maanoja (12 Anssi Jaakkola 46') - 14 Joni Aho (2 Ville Jalasto 46'), 4 Jonas Portin, 5 Tumo Turunen (19 Jermu Gustafsson 46'), 3 Jukka Raitala, 8 Mehmet Hetemaj (13 Pyry Kärkkäinen 79'), 6 Tim Sparv [K], 10 Tomi Petrescu (15 Aleksandr Kokko 46'), 16 Perparim Hetemaj (18 Ilari Äijälä 42'), 7 Kasper Hämäläinen (17 Juha Hakola 61'), 9 Berat Sadik (11 Jarno Parikka 46').
Ersättare, ej inbytta: -
Varning Finland: Jermu Gustafsson (50')

Domare: Kristoffer Helgerud, Norge.
Publik: 986.

Båda debutanterna får speltid mot Finland
Sveriges trupp