Dam: Bekväm 2-0-seger mot Rumänien

Sverige besegrade Rumänien med 2-0 i den näst sista EM-kvalmatchen. Therese Sjögran och Nilla Fischer blev målskyttar för Sverige i första halvlek.
Debutanten Kosovare Asllani var den stora ljusglimten i en match där Sverige hade svårt att få till avsluten när de väl forcerat det mycket defensivt spelande rumänska laget.
- Kosses insats är jättebra. Hon varierar bra i anfallsspelet och går både på utsidan och insidan, berömde förbundskapten Thomas Dennerby.
Kosovare Asllani gjorde en mycket bra landslagsdebut mot Rumänien.
Sverige besegrade Rumänien med 7-0 på bortaplan i det första EM-kvalmötet för ett drygt år sedan. Den rumänska taktiken var mycket tydlig redan i inledningen av returmötet i på Swedbank Park i Västerås - extremt lågt försvarsspel med tio spelare för att hålla siffrorna nere och förhindra en upprepning av det resultatet.
- De gör allt för att hålla nere tempot medan vi försöker höja det, kommenterade Thomas Dennerby till TV4 efter den första halvleken.
Det dröjde en halvtimme innan Sverige fick hål på den rumänska säcken. Debuterande Kosovare Asllani, som var Sveriges bästa spelare i matchen, hittade fram med ett instick till Lotta Schelin som oattackerad fick vända med bollen. Hon drev ner mot kortlinjen och serverade Therese Sjögran, som i sin tur kunde bredsida in bollen i öppet mål.
Fem minuter senare gjorde Nilla Fischer 2-0. Efter fint svenskt passningsspel på vänsterkanten skarvade Sjögran fram bollen till Fischer, som från en position strax utanför straffområdet distinkt satte bollen nere vid stolproten, otagbart för den rumänska målvakten Miraela Ganea.
Proppen ur, tänkte nog en och annan på läktaren och framför TV-apparaterna, men fler mål blev det inte. Ganea lyckades freda sitt mål hela den andra halvleken, men var tvungen att ta ribban till hjälp tre gånger.
I den 60:e minuten fick Therese Sjögran, som flyttade in centralt på mittfältet när debutanten Louise Fors avlöste Nilla Fischer, iväg ett skott som via Ganeas fingertoppar tog i ribbans underkant.
Även Sara Lindén och Lollo Fors fick debutera i den andra halvleken.Ganea gjorde sedan fina räddningar på avslut från inhopparna Madelaine Edlund och Sara Lindén. Lindén, kvällens tredje debutant, visade fin rörlighet och kom också fram i avslutsposition flera gånger under de 20 minuter hon fick på planen.
Sett över hela matchen ägde Sverige väldigt mycket boll, men blev stundtals lite bekväma och stillastående och hade lite för få långa spelvändningar. Men rumänskorna gjorde det som sagt var mycket trångt i straffområdet och det var svårt att få till några ytor.
Bakåt var det en lugn afton för det svenska försvaret. Stina Segerström visade fin speed i situationerna en-mot-en och hade också fina långa uppspel i den första halvleken då det fortfarande fanns lite ytor bakom de rumänska ytterbackarna.
- Vi visar att vi har ett stabilt och fungerande spel, men som jag sagt tidigare måste vi jobba vidare med spelet i den sista tredjedelen. Det gäller att höja kvalitén i den sista passningen, i inläggen och i avsluten. Det såg vi inte minst idag, summerade Dennerby till TV4 efter matchen.
Även om 2-0 var i underkant mot relativt svaga Rumänien uppfyllde redan slutspelsklara Sverige ändå delmålet att hålla förlustnollan intakt. Och även i EM-kvalets kolumn för insläppta mål ståtar en prydlig nolla.
Om nollorna står sig kvalet ut får vi veta på onsdag kväll i Trelleborg då Sverige avslutar EM-kvalet med match mot Irland.
SWE-ROMEM-kval grupp 2
27 september, kl 18.00
Swedbank Park, Västerås
Sverige-Rumänien 2-0 (2-0)
1-0 (32') Therese Sjögran, 2-0 (37') Nilla Fischer
Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro - 5 Caroline Seger - 10 Kosovare Asllani (11 Sara Lindén 71'), 18 Nilla Fischer (17 Louise Fors 63'), 15 Therese Sjögran - 8 Lotta Schelin (14 Madelaine Edlund 77'), 9 Jessica Landström.
Ersättare, ej inbytta: 12 Caroline Jönsson - 2 Charlotte Rohlin, 13 Frida Östberg, 16 Lisa Dahlkvist.
På läktaren: Maria Aronsson, Nazanin Vaseghpanah.
Varning Sverige: Larsson (89')

Rumänien: 1 Miraela Ganea - 5 Tedora Dragoescu, 3 Elena Iuliana, 4 Corina Simona Olar, 2 Olivia Maria Oprea - 9 Laura Roxana Rus (6 Iulia Georgiana Cosma 75'), 8 Alina Georgiana Birtoiu (16 Andrea Mihaela Cojocaru 86'), 17 Olga Iordachius, 13 Alexandra Melisa Iusan, 7 Raluca Monica Sarghe (10 Andrea Laiu 49') - 11 Florentina Spanu [K].
Varningar Rumänien: Rus (56'), Iusan (71').

Ersättare, ej inbytta: 12 Roxana Mihaela Oprea - 14 Ana Maria Stanciu, 15 Ionela Ilinca, 18 Mihaela Loredana Prundar.
Domare: Natalija Avdontjenko, Ryssland. Ass.domare: Albina Kretskaja & Oksana Akulova, båda Ryssland. Fjärdedomare: Pernilla Larsson, Sverige.
Publik: 3.680. Livescore från matchen

1 oktober, kl 19.00
Vångavallen, Trelleborg
Sverige-Irland

Domare: Tanja Schett, Österrike. Ass.domare: Cindy Zeferino de Oliveira & Agnes Sirrka Prammer, båda Österrike.
TV4 SportBåda matcherna sänds i TV4 Sport
Biljetter
Kosovare Asllani från start mot Rumänien
Sara ser fram emot EM
Lindén ersätter Almgren
Sveriges trupp
Rumäniens trupp
EM-kval grupp 2 - Spelprogram och resultat