Herr: Bara 0-0 mot Albanien i VM-kvalupptakten

Ett försiktigt svenskt landslag lyckades inte få hål på Albanien i Tirana. I en tillknäppt match kom de svenska kantspelarna inte alls fram i offensiva positioner mot det låga albanska försvaret.
- En poäng är inte idealiskt, men det är OK. Vi spelar lite för långsamt i första halvlek och vi kommer inte riktigt in i press heller, kommenterar lagkapten Henrik Larsson.

Tobias Linderoth hann inte spela många sekunder på Qemal Stafa-satdion.Matchen inleddes med att Tobias Linderoth i sin återkomst i tävlings-
sammanhang drabbades av en ny skada redan innan en minut var spelad. Han blev liggande efter en tuff närkamp strax utanför det albanska straffområdet och det visade sig snabbt att Linderoth inte kunde spela vidare. Sebastian Larsson fick rivstarta från bänken och kliva in i hans ställe.
- Man försöker ta några enkla touchar i början och komma in i matchen. Jag tycker det fungerade ganska bra ändå, sade "Seb" efter matchen.
Sverige hade mera boll än Albanien i den första halvleken, men lyckades inte få upp tillräckligt tempo i passningsspelet för att med spel längs marken skapa några riktigt heta målchanser. Albanerna backade med tio man och då de svenska kantspelarna Mikael Nilsson och Oscar Wendt oftast blev hängande i alltför defensiva positioner blev spelet mycket avvaktande.
En handfull heta lägen vaskade Sverige ändå fram. Zlatan Ibrahimovic skapade det första på egen hand i den 17:e minuten. Från stillastående vrickade hon bollen lite åt höger och drog iväg ett snabbt skott, som touchade den högra stolpen.
Resterande lägen uppstod efter fasta situationer där Daniel Majstorovic oftast var den som kom till nicklägen. I den 28:e minuten gjorde albanske målvakten Arjan Beqaj en fantastisk räddning sedan Sebastian Larssons frispark hittat Majstorovics panna.
Albanien å sin sida skapade en del halvchanser och hade ett par ganska vassa skott från distans. Oftast tog sig albanerna fram till vänster genom kantspringaren Jahmir Hyka, som tog löpningar på ytan bakom Mikael Nilsson och utanför Olof Mellberg.
Rutinerade innermittfältarna Ervin Skela och lagkaptenen Andi Lala och var duktiga på att hålla i bollen och med avvaktande passningsspel låta sitt lag flytta in i rätt positioner, samtidigt som de då och då växlade tempo och satte nämnde Hyka i läge på kanten.

Sverige försökte höja tempot i andra halvlek, men matchbilden var snarlik den före paus. Bäst press mot det albanska målet blev det när Olof Mellberg, Daniel Andersson och Sebastian Larsson lyckades nå Zlatan Ibrahimovic med långa bollar.
- Henke och Zlatan gör det bra i andra när vi lyfter lite längre. De får lite för lite understöd och tyvärr räcker det inte. Vi har lite för hög felprocent i passningsspelet också, analyserade Olof Mellberg efter matchen.
Albanerna krympte effektivt ytorna för Kim Källström.Ibrahimovic var den som blixtrade till med tempohöjningar i en annars ganska slät svensk offensiv. Kantspel och fler djupledslöpningar från samtliga mittfältare var det som saknades allra mest. Den svenska 3-5-2-uppställningen som virvlade fram offensivt mot Frankrike på Ullevi hamnade nu i tomgångsläge.
Albanerna, som hade en mycket mera defensiv uppställning än fransmännen senast, stängde effektivt ytorna för Kim Källström, som mycket sällan fick komma rättvänd i den här matchen. Källström fick också kliva av med sex-sju minuter kvar till förmån för Samuel Holmén.
Fredrik Stoor kom in till vänster som ersättare för Oscar Wendt några minuter före Holmén, men ingen av de svenska inhopparna hann sätta sin prägel på matchen.
Man kan konstatera att Lars Lagerbäck och Roland Andersson till största delen valde att använda sig av spelare som i den gamla 4-4-2-uppställningen mestadels haft defensiva utgångspositioner: Mellberg, Majstorovic, Hansson, Nilsson, Wendt, Stoor, Andersson och Linderoth, vilket kanske delvis kan förklara den något tama offensiven. Christian Wilhelmssons irrationaliet var extra saknad denna kväll där bara Zlatan Ibrahimovic lyckades hota på egen hand.
Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson menade efter matchen att fler lag än Sverige kommer att få svårt att bärga tre poäng i Tirana.
- De är mycket disciplinerade och har mycket folk bakom bollen och ett antal småchanser skapar dom också.
Hans inställning till 0-0-resultatet var omedelbart efter slutsignalen något kluven.
- Nöjd är man ju inte, va, men inte helt missnöjd heller.

ALB-SWEVM-kval Grupp 1
6 september, 18.45
Qemal Stafa-stadion, Tirana
Albanien-Sverige 0-0 (0-0)
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson - 2 Mikael Nilsson, 8 Daniel Andersson, 9 Kim Källström (16 Samuel Holmén 84'), 6 Tobias Linderoth [ass. K] (14 Sebastian Larsson 6'), 7 Oscar Wendt ¨(13 Fredrik Stoor 77') - 11 Henrik Larsson [K], 10 Zlatan Ibrahimovic.
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 15 Max von Schlebrügge, 17 Markus Rosenberg, 18 Marcus Berg.
På läktaren: Viktor Elm, Andreas Granqvist, Behrang Safari.
Albanien: 1 Arjan Beqaj - 4 Armend Dallku, 2 Elvin Beqiri, 6 Debatik Curri, 3 Kristi Vangjelli  - 5 Lorik Cana, 14 Andi Lala [K] - 10 Klodian Duro, 13 Ervin Skela (9 Admir Teli 83'), 11 Jahmir Hyka - 18 Hamid Salihi (17 Besart Berisha 75').
Ersättare, ej inbytta: 12 Islí Hidi - 7 Ansi Agolli, 8 Ervin Bulku, 15 Edmond Kapllani, 16 Erjon Bogdani.
Publik: 13.522.
Domare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien. Ass.domare: Fermín Martinez Ibanez & Juan Carlos Yuste Jimenez, båda Spanien. Fjärdedomare: Antonio Rubinos Perez, Spanien.
Sveriges startelva mot Albanien. Övre raden fr v: Olof Mellberg, Petter Hansson, Oscar Wendt, Daniel Majstorovic, Zlatan ibrahimovic, Kim Källström. Nedre redan fr v: Andreas Isaksson, Tobias Linderoth, Mikael Nilsson, Henrik Larsson, Daniel Andersson.

Övriga matcher i Sveriges kvalgrupp 6/9:
Ungern-Danmark 0-0, Malta-Portugal 0-4.
VM-kval på Råsunda10 september, 20.15
Råsunda Stadion, Solna
Sverige-Ungern
Domare: Florian Meyer, Tyskland. Ass.domare: Carsten Kadach & Sönke Glindemann, båda Tyskland. Fjärdedomare: Michael Weiner, Tyskland.
TV8Matchen sänds i TV8 och Radiosporten.
Övriga matcher 10/9: Portugal-Danmark, Albanien-Malta.
Biljetter
Spelprogram VM-kvalgrupp 1
Svenska laget på plats i Tirana
Zlatan förhoppningsfull - det känns bättre
Safari nyinkallad
Svensson & Wilhelmsson borta
Matchvärdar SJ & Scandic Henrik Larsson ny lagkapten
1988: Pärsen i Tirana
Sveriges trupp
Albaniens trupp
Ungerns trupp