Herr: Sverige kämpade till sig tre poäng

Sverige hade stora problem med anfallsspelet mot Ungern, men bärgade ändå tre tunga poäng efter mål av Kim Källström och Samuel Holmén. Ungern reducerade till 2-1 med matchens sista touch på bollen.
- Det är bättre med tre poäng än klang och jubel och noll poäng, konstaterade Lars Lagerbäck efter matchen.

Sebastian Larsson, som fick pris som matchens lirare, kramar om 1-0-nickaren Kim Källström.Redan från början hade Sverige svårt att få till uppspelen via mittfältet. Gång på gång spelades bollen upp till mötande mittfältare som hade aggressiva ungrare i ryggen. Följden blev att Sverige ideligen tappade boll och fick ungerska omställningar emot sig.
- Vi tappar boll där vi inte s k a tappa boll. Vi spelar för långsamt och för svårt, klagade Lagerbäck på presskonferensen efter matchen.
Ungern skapade flera bra skottlägen strax utanför straffområdet, både efter omställningar och lite längre anfall. Ett par av skotten studsade i det blöta gräset och skapade vissa bekymmer för Andreas Isaksson, som dock tog det säkra före det osäkra och styrde ut bollen till hörna några gånger.
En gång var Isaksson överspelad på ett ungerskt högerinlägg, men då fanns Daniel Majstorovic på plats och nickade undan bollen.
Kim Källström fick Sveriges två öppnaste chanser i första halvlek, ena gången framnickad av Henrik Larsson och andra gången på tillbakaspel från Ibrahimovic. Tyvärr kom han vid båda tillfällena i läge för skott med högerfoten med två dåliga avslut som följd.
I pausen påtalade Lagerbäck bristerna i det svenska spelet och beordrade längre uppspel förbi de ungerska defensiva mittfältarna samtidigt som Daniel Andersson och Sebastian Larsson skulle dra med sina bevakare i sidled för att öppna upp ytor. Sverige fick möjlighet att vinna boll högre upp i banan och ett sådant tillfälle resulterade i det svenska ledningsmålet.
Efter en mindre lyckad passning av Tamás Hajnal på den egna planhalvan kunde Kim Källström släppa ut bollen till Henrik Larsson på vänsterkanten. Källström avancerade sedan in i straffområdet och mötte Larsson vältajmade inlägg med pannan. Och med bollen i nätet hördes plötsligt även den lätt frustrerade publiken på läktarna.
Knappt tio minuter senare kom 2-0. Mikael Nilsson spelade bollen från sidlinjen in i banan till Henrik Larsson, som i sin tur stack in bollen i straffområdet där Samuel Holmén stormade fram och tryckte in bollen i stenhårt i bortre burgaveln. Holmén var tillsammans med Henrik Larsson en av få svenskar som fick lovord av Lagerbäck på presskonferensen.
- Samuel gör en klart bra match, särskilt med tanke på att han inte varit med så mycket tidigare.
Lars Lagerbäck var nöjd med de tre poängen, men inte med det svenska spelet.Utöver målen hade Daniel Majstorovic en vass nick på inlägg från Sebastian Larsson, men precis som i Tirana fick "Maestro" se motståndarmålvakten göra en prakträddning.
Zlatan Ibrahimovic hade också ett ganska bra nickläge på hörna, men avslutet hamnade mitt i famnen på ungerske målvakten Gábor Babos.
Sverige backade hem och blev aningen passiva under stopptidsminuterna och den ungerska reduceringen till 2-1, som bröstades in i öppet mål av Gergely Rudolf, kändes lite onödig. Det rådde till en början även viss förvirring på läktarna huruvida matchen slutade 2-0 eller 2-1 då tyska domaren Florian Meyer blåste av matchen utan att låta Sverige göra avspark efter målet.
Den ungerske förbundskaptenen Erwin Koeman var djupt besviken efter matchen.
- Jag är nöjd med vår insats och med hur vi spelade, men vi får noll poäng med oss så jag är mycket besviken på resultatet. Men så här är det på internationell nivå. Sverige hade problem med vårat presspel och vi höll i bollen - men så gör vi ett litet misstag och blir straffade direkt. Det är skillnad i nivå på våra spelare, ta Torghelle som gör sitt allra yttersta idag - men det är skillnad att vara forward i Inter Milan och forward i Augusburg, sade Koeman,
Med fyra poäng efter två spelade matcher och är Sverige med i VM-jakten i allra högsta grad, trots kärvande spel. Härnäst väntar Portugal på Råsunda den 11 oktober. Om det blir 3-5-2-uppställning från start även då återstår att se.
- Jag vet inte. Vi får göra en utvärdering först. Och så får vi se vilka spelare som finns tillgängliga när det är dags, sade Lagerbäck.
I de båda övriga matcherna i grupp 1 vann Albanien komfortabelt 3-0 hemma mot Malta medan Danmark mirakelvände mot Portugal i slutminuterna och vann med 3-2.
SWE-HUNVM-kval Grupp 1
10 september, 20.15
Råsunda Stadion, Solna
Sverige-Ungern 2-1 (0-0)
1-0 (55') Kim Källström, 2-0 (64') Samuel Holmén, 2-1 (90+2') Gergely Rudolf.
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson - 2 Mikael Nilsson, 6 Sebastian Larsson, 9 Kim Källström, 8 Daniel Andersson [ass. K], 7 Samuel Holmén - 11 Henrik Larsson [K], 10 Zlatan Ibrahimovic (17 Markus Rosenberg 81').
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 13 Fredrik Stoor, 14 Oscar Wendt, 15 Max von Schlebrügge, 16 Viktor Elm, 18 Marcus Berg.
På läktaren: Eddie Gustafsson, Andreas Granqvist, Behrang Safari.
Varning Sverige: Ibrahimovic (36')
Ungern: 1 Gábor Babos - 5 Zoltán Szélesi, 3 Vilmos Vanczák, 4 Roland Juhász, 2 Boldizsár Bodor (13 Balázs Dzsudzsák 80') - 9 Zoltán Gera [K], 6 Krisztián Vadócz, 10 Tamás Hajnal, 8 Pál Dárdai (17 Gergely Rudolf 70'), 11 Szabolcs Huszti - 7 Sandor Torghelle.
Ersättare, ej inbytta: 12 Márton Fülöp - 14 László Bodnár, 15 Balazs Toth, 16 Zsolt Löw, 18 Tamás Vaskó.

Varningar Ungern: Gera (35'), Hajnal (87')
Statistik: Skott 11-11, skott på mål 7-5, hörnor 4-10, frisparkar 23-17, bollinnehav% 46-54, offside 1-4, varningar 1-2.
Domare: Florian Meyer, Tyskland. Ass.domare: Carsten Kadach & Sönke Glindemann, båda Tyskland. Fjärdedomare: Michael Weiner, Tyskland.
Publik: 28.177.  Livescore från matchen

Övriga matcher 10/9: Portugal-Danmark 2-3, Albanien-Malta 3-0.
VM-kval på Råsunda Biljetter
Spelprogram VM-kvalgrupp 1
Sverige-Ungern - fakta & kuriosa
"Vill vi gå vidare bör vi vinna"
50:e kvalmatchen för Lagerbäck
WEBB-TV: Henke om 100 landskamper
Satsning framåt mot Ungern
Linderoth missar Ungern
0-0 mot Albanien
Svenska laget på plats i Tirana
Zlatan förhoppningsfull - det känns bättre
Safari nyinkallad
Svensson & Wilhelmsson borta
Henrik Larsson ny lagkapten
Sveriges trupp
Ungerns trupp