U21 herr: Molins matchvinnare mot Polen

De svenska U21-herrarna besegrade Polen med 1-0. Malmö FF:s Guillermo Molins gjorde matchens enda mål i slutsekunderna av första halvlek, framspelad av Ola Toivonen.
Brommapojkarnas målvakt Kristoffer Nordfeldt fick nöjet att i sin U21-debut hålla nollan hemma på Grimsta IP.


Malmö FF:s Guillermo Molins blev matchvinnare mot Polen.


Polen startade med en ensam anfallare på topp, och var måna om att inte gå bort sig eller anfalla med för mycket folk. Ändå skapade dom den första kvartens hetaste chanser på kontringar, och Kristoffer Nordfeldt fick visa klassen för hemmapubliken direkt.
Svenskarna tog dock över matchen allt mer, och började skapa chanser framåt - allt som oftast med Ola Toivonen och/eller Guillermo Molins inblandade. Johan Oremo fick skjuta i fritt läge på pass från Toivonen, men sköt högt över. Ledningsmålet kom på första halvlekens sista spark, då Molins fick tid att prickskjuta från straffområdeskanten efter bra förarbete av Toivonen.
I andra halvlek flyttade Polen upp positionerna, samtidigt som ett stort antal byten bröt upp rytmen i matchen. Noterbart ur halvleken att Toivonen vaskade fram en straffspark som han själv sköt högt över, och att Nordfeldt gjorde en riktigt svettig dubbelräddning mot en frispelad Lukasz Slifirczyk. Sverige kunde dock hålla god kontroll på polackerna sista kvarten.
- En bra insats om man ser till matchens helhet, och bra att vi vann, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.
- Det är viktigt för oss att vinna matcher, även om det inte är tävlingsmatcher vi spelar. Vi vill skapa en vinnarkultur i laget, och det känns bra att vi spelar på resultatet sista kvarten och klarar av det på ett bra sätt.
Lennartsson är klar över vad som bör förbättras i det svenska spelet framöver:
- Vi har lite för mycket bolltapp och felpass, vi behöver bli mer bolltrygga och bättre på att hålla bollen i lite längre perioder. Men vi är på rätt väg om man ser bakåt på hur det varit, och spelarna har verkligen en vilja att utveckla vårat spel.
- Det offensiva spelet fungerar bra i perioder, men det är lite ojämn kvalitet. Vi behöver bli lite effektivare, för vi skapar tillräckligt med chanser för att vinna om vi bara sätter dit dom lite oftare. Och försvarsspelet är bra, dom få gånger dom sen kommer igenom så har ju en riktigt bra keeper dessutom.
17-årige Robin Söder fick göra U21-debut, och hann bli inblandad i ett par farligheter framåt.
- Kul att få komma in såklart, sen är ju matchbilden lite som den är sista kvarten, säger Söder.
- Tempot här var väl ett snäpp högre än i Allsvenskan, men det var väl ungefär som när vi mötte Basel. Skönt att spela med Pontus (Wernbloom), vi är olika spelartyper men vi hittar varandra bra.
De båda andra debutanterna Nordfeldt och Elmin Kurbegovic delade på utmärkelsen som matchens lirare. Nordfeldt för ett par matchavgörande räddningar, och Kurbegovic för en stabil insats som högerback.
- Elmin gör det mycket bra, han debuterar och får spela på en ovan position dessutom. Vi har ont om spelare som får speltid som högerbackar i Allsvenskan, men den här lösningen fungerade bra idag, säger Jörgen Lennartsson.
På onsdag spelar U21-landslaget mot Serbien borta, ett nytt tufft test för laget.

SWE-POL5 september, 19.30
Grimsta IP, Stockholm
Sverige-Polen 1-0 (1-0)
1-0 (45') Guillermo Molins.
Sverige: 1 Kristoffer Nordfeldt - 2 Elmin Kurbegovic (14 Per Karlsson 79'), 3 Mattias Bjärsmyr [K], 4 Rasmus Bengrsson, 5 Pierre Bengtsson (13 Emil Johansson 79') - 6 Guillermo Molins, 7 Andreas Landgren (16 Gustav Svensson 79'), 8 Rasmus Elm, 9 Emir Bajrami - 10 Ola Toivonen (18 Robin Söder 73'), 11 Johan Oremo (19 Pontus Wernbloom 73').
Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Dahlin - 15 Sebastian Castro-Tello, 17 Sebastian Eriksson.
Varning Sverige: Bajrami (32')
Polen: 1 Adam Stachowiak (12 Michal Gliwa 46') - 3 Jakub Rzezniczak (13 Mariusz Pawelec 46'), 5 Adam Kokoszka, 2 Adam Wrzask, 4 Przemyslaw Kocot - 6 Daniel Maka (16 Maciej Korzym 46'), 9 Michal Pazdan, 7 Kamil Glik (14 Mateusz Cetnarski 46'), 8 Maciej Rybus (15 Marcin Wodecki 69')- 10 Szymon Pawlowski, 11 Lukasz Slifirczyk (17 Jakub Kisiel 83').
Ersättare ej inbytta: -
Varning Polen: Rzezniczak (41'), Pazdan (61')
Domare: Toni Pohjoismäki, Finland. Ass.domare: Jouko Ikonen & Jukka Honkanen, båda Finland. Fjärdedomare: Daniel Wärnmark, Sverige.
Publik: 1.483  Livescore från matchen

Landskamp på Grimsta10 september, 16.30
Stadion Mladost, Krusevac
Serbien-Sverige

Nordfeldt och Kurbegovic i startelvan mot Polen
Frågetecken för Mikael Lustig
Sveriges trupp
Polens trupp (pzpn.pl)