Dam: Avslagen avslutning på EM-kvalet

Sverige gick igenom hela EM-kvalet med idel vinster och utan att släppa in ett enda mål. Vackert så, men den avslutande matchen mot Irland var slätstruken. Det blev ändå svensk seger med 1-0.
Madelaine Edlund petade in mathens enda mål på hörna från Therese Sjögran i slutet av första halvlek.
Madelaine Edlund och Lotta Rohlin firar Edlunds 1-0-mål. I bakgrunden till vänster Stina Segerström och Jessica Landström.
Sverige inledde ganska piggt de första tio-tolv minuterna mot Irland med bra rörlighet och hyfsat passningstempo. Därefter föll svenskorna in i det tempo som Irland ville ha i den här matchen.
Utan att bli satta under press fick irländskorna passa runt bollen i backlinjen och fördriva tiden utan att visa några allvarligare anfallsintentioner.
Lotta Schelin och Madelaine Edlund glimtade till då och då med enstaka ruscher i djupled, men avsluten blev aldrig riktigt farliga för målvakten Emma Byrne, till vardags i Arsenal. Bortsett från dessa djupledsbollar följde de svenska spelarna oftast minsta motståndets lag och spelade bollen där det var ledigt, det vill säga i sidled.
Sverige kunde ändå gå till pausvilan med en 1-0-ledning. Madelaine Edlund höll sig framme och petade in bollen på hörna från Therese Sjögran. Byrne gjorde ett tveksamt och räddhågset ingripande och hamnade nästan bakom den egna mållinjen.
Hörnvarianten med en lös hög inåtskruvad boll mot första stolpen prövades också ett antal gånger mot Rumänien i lördags, men utan att resultera.
Förbundskapten Thomas Dennerby var allt annat än nöjd när han i pausen kommenterade sitt lags sätt att spela.
- Tempofattigt och passivt. Vi vill gärna ha passningsspel, men inte i sidled utan i djupled. Det går egentligen inte att peka på något speciellt, vi måste upp ett snäpp helt enkelt. Vi måste göra allting bättre.
Mycket bättre blev det nu inte i andra halvlek. Dennerby försökte få liv i spelet med ett dubbelbyte i den 67:e minuten då Caroline Seger och Kosovare Asllani löste av Nilla Fischer och Jessica Landström. Seger bidrog med bättre konstruktivitet i passningsspelet, men Asllani hann aldrig komma in i matchen. Det blev alldeles för få passningar med rätt adress till hennes högerkant den sista kvarten.
Nazanin Vaseghpanah fick göra sin A-landslagsdebut när hon byttes in i stället för Therese Sjögran i den 79:e minuten. Roligt för Naza, men irländskorna hade då redan dödat allt tempo i matchen genom att fördröja varje inkast och varje frispark. De såg ut att vara nöjda med en uddamålsförlust och flyttade inte upp några extra spelare föra att få till en kvittering.
Vi gratulerar damlandslaget till den prydliga EM-kvalraden med åtta matcher, åtta segrar, 31-0 i målskillnad och maximala 24 poäng.
Matchen mot Irland blev däremot en parentes i väntan på sommarens slutspel i Finland.
SWE-IRLEM-kval grupp 2
1 oktober, kl 19.00
Vångavallen, Trelleborg
Sverige-Irland 1-0 (1-0)
1-0 (42') Madelaine Edlund.
Sverige: 12 Caroline Jönsson - 13 Frida Östberg [K], 3 Stina Segerström, 2 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro - 18 Nilla Fischer (5 Caroline Seger 66') - 9 Jessica Landström (10 Kosovare Asllani 66'), 16 Lisa Dahlkvist, 15 Therese Sjögran (17 Nazanin Vaseghpanah 79') - 8 Lotta Schelin, 14 Madelaine Edlund.
Ersättare, ej inbytta: 1 Hedvig Lindahl - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson, 11 Maria Aronsson.
På läktaren: 17 Louise Fors, 11 Sara Lindén.

Irland: 1 Emma Byrne - 2 Alisha Moran, 4 Niamh Fahey, 5 Yvonne Tracy (15 Olivia O'Toole 78'), 3 Meabh de Burca - 8 Aine O'Gorman 7 Ciara Grant, 9 Mary Therese McDonnell, 6 Sonya Hughes, 11 Stefanie Curtis (13 Jemma Connor 54') - 10 Michele O'Brien.
Ersättare, ej inbytta: 16 Lynn Bradley - 12 Sharon Boyle, 14 Ciara McCormack, 17 Denise Thomas, 18 Stephanie Roche.
Domare: Tanja Schett, Österrike. Ass.domare: Cindy Zeferino de Oliveira & Agnes Sirrka Prammer, båda Österrike.
Publik: 1.083.  Livescore från matchen

Biljetter
Bekväm 2-0-seger mot Rumänien
Kosovare Asllani från start mot Rumänien
Sara ser fram emot EM
Lindén ersätter Almgren
Sveriges trupp
Irlands trupp
EM-kval grupp 2 - Spelprogram och resultat