Herr: Delad poäng på fullsatt Råsunda

- Vi skulle ha vunnit. Men en poäng är bättre än ingen. Jag tycker vi gör en första halvlek som är kanon, synd att Elmander inte sätter en av chanserna han har. Men det viktiga är att vi skapar chanserna, och det gör vi idag.
- Vi tar en poäng idag, dom har respekt för oss och det är bevis för att vi gjort bra resultat i Europa, sade lagkapten Zlatan Ibrahimovic i TV8:s studio efter matchen.

Bilden som summerar första halvlek - Johan Elmander får på ett flygande avslut som går tätt utanför.Förhandssnacket handlade om Zlatan Ibrahimovic och Cristiano Ronaldo, men matchen i matchen togs hem av mittbacksparen Majstorovic/Hansson och Pepe/Alves. Sett över hela matchens 92 minuter skapades relativt få rena avslut på mål, mycket tack vare disciplinerat och beslutsamt arbete i båda lagens defensiv.
Portugal visade tydligt sin respekt för Ibrahimovic genom att sätta en extra mittback (Fernando Meira) på det centrala mittfältet, med uppgiften att krympa ytan runt Zlatan.
Sverige inledde matchen strålande, och stängde ner Portugals anfall samtidigt som man skapade massor framåt. Johan Elmander hade fyra kvalificerade målchanser den första halvtimmen, innan Portugal ens haft sin första. Ett höstmörkt men fullsatt Råsunda kokade rejält när publiken vädrade vinst mot de tungt favorittippade portugiserna.
Den svenska offensiven snurrade mycket runt Zlatan Ibrahimovic, som tog emot, skarvade, dribblade och fördelade vidare. Så småningom tog sig även Portugal upp och skapade avslut, samtiga farligheter på ett eller annat sätt signerade Cristiano Ronaldo.
I andra halvlek blev spelet mer tillknäppt, och de heta chanserna blev få. Bästa svenska möjligheten hade Zlatan som vände och sköt i en vacker rörelse, Quim dock hann med att rädda. Sista kvarten började svenskarna se trötta ut, och anfallen blev kortare och kortare. Portugal hade mest av spelet i slutminuterna, dock utan att riktigt lyckas skrämma Isaksson.
Inget lag vågade chansa framåt för tre poäng, och det var inga besvikna miner på planen när domaren blåste av den mållösa matchen.
- Sverige är ett bra lag och spelade hemma, dom är svåra att slå. Jag tyckte vi spelade bra, Sverige var bättre i första och vi bättre i andra. Jag tycker det var en bra match, och oavgjort var ett bra resultat, sade Cristiano Ronaldo i tv-intervjun efter matchen.
Förbundskapten Lars Lagerbäck höll inte riktigt med om att oavgjort var det mest rättvisa resultat matchen kunde fått.
- Jag är väldigt nöjd med prestationen idag, och lite missnöjd med resultatet. Jag tycker vi skapar så pass mycket i första halvlek att vi borde ha vunnit, Portugals avslut är mest från distans frånsett något av Cristiano Ronaldo.
- Anledningen till att vi inte gjorde några byten i slutet var att jag var väldigt nöjd med alla spelare på planen. Det hade inget att göra med att jag inte har förtroende för spelarna på bänken, jag tycker helt enkelt alla vi hade på planen gjorde en i det närmaste 100-procentig insats, säger Lars Lagerbäck.
Det fanns förstås åtskilliga glädjeämnen i den (med svenska mått mätt) orutinerade startelvan. Samuel Holmén utsågs till matchens lirare, och efter ett skakigt första ingripande var kval-debutanten Behrang Safari i stort sett felfri matchen igenom.
På annat håll så tog Danmark över ledningen i gruppen efter en enkel seger hemma mot Malta. Ungern plockade första tre-poängaren hemma mot Albanien, och grupp 1 är därmed en riktigt jämn historia. På onsdag möts Portugal-Albanien och Malta-Ungern, Sveriges nästa match är Portgal borta i vår. 
- Jag tror det kommer bli tajt in på målsnöret det här, så varje poäng vi får med oss är oerhört viktig. Portugal är såklart stora favoriter, men vi visar ju att man kan rubba dom. Det gjorde ju Damark också, så vi kan lika gärna ta Portugal där nere, säger Kim Källström.
Returmatchen mot Portugal inträffar redan den 28 mars, då spelar dock inte Zlatan Ibrahimovic som är avstängd efter att ha fått sin andra varning i VM-kvalet.
Matchvärd Svenska SpelVM-kval Grupp 1
11 oktober 20.00
Råsunda Stadion, Solna
Sverige-Portugal 0-0 (0-0)
Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Nilsson, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson, 5 Behrang Safari - 7 Sebastian Larsson, 6 Daniel Andersson [ass. K], 9 Kim Källström, 8 Samuel Holmén - 10 Zlatan Ibrahimovic [K], 11 Johan Elmander.
På bänken: 12 Johan Wiland - 13 Fredrik Stoor, 14 Andreas Granqvist, 15 Max von Schlebrügge, 16 Viktor Elm, 17 Marcus Berg, 18 Patrik Ingelsten.
På läktaren: Petter Andersson, Markus Rosenberg, Andreas Johansson.
Varning: Ibrahimovic (34').

Portugal: 1 Quim - 4 José Boswinga, 5 Pepe, 2 Bruno Alves, 3 Paulo Ferreira - 10 João Moutinho, 6 Fernando Meira, 8 Rail Meireles - 7 Cristiano Ronaldo, 9 Hugo Almeida (18 Ricardo Quaresma 64'), 11 Nani (16 Danny 86').
På bänken: 12 Eduardo - 13 Miguel, 14 Tonel, 15 Manuel Fernandes, 17 Nuno Gomes.
Varning: Quaresma (80').
Domare: Roberto Rosetti, Italien. Ass.domare: Paolo Calcagno & Cristiano Copelli, båda Italien. Fjärdedomare: Paolo Dondarini, Italien.
Publik: 33.241
Övriga matcher: 11 oktober: Danmark-Malta 3-0, Ungern-Albanien 2-0. 15 oktober: Malta-Ungern, Portugal-Albanien.
TV8Matchen sänds direkt i TV8 och i Radiosporten.

Kaptensbindeln till Zlatan
Fortsatt frågetecken kring Rosenberg
Räkna inte med Rosenberg
Ingelsten kallad till truppen
Positiv stämning trots alla skador
Ingen "Henke" mot Portugal
Petter ersätter Chippen
Olof missar Portugal
Portugals trupp
Sveriges trupp
Portugals trupp 
Biljetter
VM-kvalgrupp 1