Malmö: Harbuzi vill få chansen

Han hoppas på en svensk landslagschans vid U21-EM i Sverige, men kan också tänka sig att spela för ett annat landslag. Malmö FFs mittfältare Labinot Harbuzi har starka band med Kosovo, trots att han är född i Sverige.

Labinot debuterade i Allsvenskan 2006, och fick redan i februari chansen i U21-landslaget. Men matchen mot Irland har blivit hans enda framträdande där. Däremot har han spelat 25 matcher i yngre landslag.
I somras sade förbundskapten Jörgen Lennartsson att Labinot har haft för många skador och att han måste spela regelbundet i Allsvenskan för att vara aktuell till U21-EM. Nu har Labinot spelat hela hösten, och har ett mycket stort förtroende hos MFF-tränaren Roland Nilsson. Labinot har en ordinarie plats på innermittfältet tillsammans med Daniel Andersson.
Labinot Harbuzi är en typisk "nummer tio", med bra spelsinne och bra teknik. Trots att han nästan alltid väljer att spela med ett tillslag har han mycket få felpassningar. Han har en kropp som påminner om Maradonas med låg tyngdpunkt, och med sina 179 cm och 78 kg vinner han många närkamper.
Hans bakgrund och fotbollskarriär är speciell. 1985 kom hans föräldrar till Sverige som flyktingar från Kosovo. 1986 föddes Labinot i Lund. Så snart han började med fotboll i Håkanstorp upptäcktes hans talang.
Hela familjen flyttade till Holland när Labinot blev ungdomsproffs i Feyenoord redan som 15-åring.
- Det var perfekt. Det hade varit svårt att flytta hemifrån så ung, berättar Labinot. Pappa fick jobb i klubben.
Trots att det gick bra för Labinot i Holland, valde han att flytta hem 2006, mycket på grund av flera skador. Första säsongen handlade om att återanpassa sig till svensk fotboll och återhämta sig från skadorna.
Det blev ändå sex allsvenska matcher 2006. Den siffran fördubblades 2007 och i år har han bara missat sju matcher. De två första allsvenska målen har kommit den här säsongen - mot Gefle och Halmstad.
Som alla unga spelare drömmer han om en proffskarriär utomlands.
- Jag har redan provat på proffslivet i Holland. Jag trivdes där och skulle gärna flytta dit igen.
När diskussionen kommer in på föräldrarnas hemland Kosovo blir han allvarlig.
- Jag känner mina rötter och har varit i Kosovo ganska ofta. Jag vet att man vill skapa ett landslag i Kosovo. Men jag tror det tar många år innan det blir bra, och kan spela kval till EM och VM.
Labinot Harbuzi ser det som en möjlighet att välja Kosovo för en A-landslagskarriär. Det valet kan han göra så länge han inte har spelat i det svenska A-landslaget.
- Mest realistiskt är nog ändå att satsa på blå-gult. Att spela i U21-EM på hemmaplan är en dröm, men då måste jag få chansen innan EM-truppen tas ut.
Höstens sista U21-landskamp spelas borta mot Holland 19 november.