En plan för en bättre framtid

Invigd plan i Husby.

- Vi får inte låta tragiska händelser som den i Manchester innebära att vi slutar leva och planera för vår framtid, som för barnen här i Husby. Det här är en fantastisk kontrast och man blir väldigt glad för det.

Så sa Emilia Bjuggren, Idrottsborgarråd i Stockholm, när hon tillsammans med UEFA-ambassadören Patrik Andersson och Stockholms Fotbollförbunds ordförande Lars Ekholmer invigde UEFA:s maxipitch i Husby på tisdagen.

UEFA skänker 100 000 Euro till varje stad som arrangerar UEFA Europa Leaguef-finalen. Pengarna ska gå till en fotbollsplan på gräsrotsnivå och Stockholms stad valde att placera den i Husby.

- Barnen är allas vår framtid. Vi har själva börjat som små på olika planer och det viktigaste är att alla har skoj. Det här är en fantastiskt fin plan som de kommer få jättekul på här mitt bland hus och skolor, sa Patrik Andersson som blev fullständigt omringad av alla barnen -och vuxna - på plats.

Det var i februari som beslutet kom att anlägga planen i Husby. Sedan dess har arbetet varit omfattande, men planen blev klar i tid. Nu finns en minnesplakett runt arenan som för evigt kommer att vara bestående.

- Vi är väldigt glada för planen, för den här invigningen, och jag känner att den kommer väldigt väl till plats. Att se barnen spela här och uppleva deras glädje gör mig varm inombords, sa Frank Ludolph, UEFA:s ansvarige för all utbildning även på gräsrotsnivå.

UEFA delade också ut både t-shirts, mössor, pens och pins till alla barnen. Lars Ekholmer var en nöjd Stockholmsordförande:

- Vi är stolta över den här planen! Men vi har ont om planer i Stockholm och vi behöver fler för att komma ikapp, sa Lars.

Samba Momento från Kulturskolan Stockholm uppträdde med sina trummor. Oxhagskolan och Kvarnbackaskolan spelade roliga fotbollsmatcher, Stockholm stad, Stockholms FF och Rinkeby Kistas stadsdelsnämnd bjöd på gofika - och solen sken.

- Fotboll och idrott är för alla och betydelsefullt för inkludering av precis alla i samhället, det är vi alla överens om och det behöver vi mer av, slutade Emilia Bjuggren.

Senaste nytt: UEFA Europa League 2017