Linköping utan chans mot City

Linköping hade hopp om att vända underläge 0-2 i den andra kvartsfinalen hemma mot Manchester City i Champions League. Det blev precis tvärtom inför drygt 1.900 åksådare. Det engelska mästarlaget fullkomligt krossade alla drömmar om avancemang och besegrade Linköping med hela 5-3 på onsdagskvällen.

3-7 på två matcher är förstås inte okej. Även om City är ett av världens bästa klubblag. Linköping var sämre i alla lagdelar. Forwards och mittfältare hade svårt att sätta press på bortalaget. I lägen för omställningar gick det alltför långsamt för offensiva trion Lina Hurtig, Natasha Dowie och Marija Banusic.
Spelskickligamittfältsduon Kosovare Asllani och Filippa Angeldahl hamnade ofta i tidsnöd och fick lite tid för sina passningar. I försvaret saknades kommunikation mellan mittbackarna. De fick också dålig hjälp av mittfältet i det defensiva arbetet.

Linköping började dock rätt bra och hade två halvchanser första tio. Men i 14:e minuten glömde mittförsvaret bort Jane Ross som helt omarkerad kunde nicka in 1-0 bakom Hilda Carlén. Sedan följde ytterligare tre bortamål på 28 minuter och hela 4-0 i paus.

Hopplöst läge förstås men Linköping vann i alla fall den andra halvleken med 3-1. Mycket tack vare ett starkt inhopp av Tove Almqvist. Mittfältaren hade mycket spring i benen på sin högersida och låg bakom samtliga tre mål.
Det tredje var det snyggast när Almqvist slog en tunnel på en bortaförsvarare och lyckades sedan lura målvakten Ellie Roebuck. Almqvist bytte med landslagsmittfältaren Kosovare Asllani som inte stod att känna igen i första halvlek.

City hade flera bra spelare. Nikita Parris var ständigt farlig med sin snabbhet. Jane Ross gör mål som vanligt och Georgia Stanway hade siktet bättre inställt än i förra matchen och gjorde två mål.

För Linköping gäller att snabbt hitta tillbaka till sitt eget spel och täta defensiven. Dessutom kan man komma ihåg den andra halvleken med viss glädje.
Om drygt två veckor börjar allsvenskan och mästarlaget har en ganska behaglig inledning: Växjö (h), Vittsjö (b) och Kristianstad (b).

Manchester City får åter möta Lyon i semifinal som slog ut Barcelona i kvartsfinal med sammanlagt 2-0.

Upplagt av: Stig Lindmark