Inför Svenska Cupen-finalen

Malmö IP

Morgondagens final i Svenska Cupen spelas mellan landets tveklöst två mest framgångsrika lag - FC Rosengård och Linköpings FC. Det är med andra ord ingen tillfällighet att de möts i finalen för fjärde året i följd. Nytt för i år är dock att båda lagen leds av nya tränare jämfört med förra året. Imorgon 18.15 ska cupen avgöras - här känner vi Rosengårds Jonas Eidevall och Linköpings Henrik Jensen på pulsen inför morgondagens finaldrama på Malmö IP.

Fjärde gången gillt för era två lag att mötas i en cupfinal – det är ganska anmärkningsvärt. Hur tänker du kring det?

Jonas: Det är ju så svensk damfotboll sett ut de senaste fyra åren. Två lag som har kommit på de översta platserna med något enstaka undantag. Vi har ju varit topp två under väldigt många år och Linköping åtminstone topp tre. Så det är rätt naturligt att topplagen också spelar cupfinaler.

Henrik: Det är väl en konsekvens av den dominans som de här två klubbarna haft de senaste åren, helt enkelt. Men självklart också med inslag av tillfälligheter och lite tur.

Rosengård har två och LFC en seger de tre senaste åren, senast 1–0 till FCR i Lindköping. Har det någon betydelse i dag?

Jonas: För mig personligen har det ingen betydelse. Detta är en ny match och inför den är det nollställt. Fördelen för en klubb som Rosengård är att förväntningarna alltid är att vinna. Det formar oss människor, både ledare och spelare, som lever i den miljön, att försöka vara den bästa utgåvan av sig själv varje dag. Men vår historia, som sådan, är jättepositiv för klubben och skapar vår vinnarkultur.

Henrik: Nej, det kan jag inte se att det skulle ha. Detta är ju en ny match som står för sig själv och som vi ska försöka vinna. Det handlar om att prestera optimalt, defensivt, offensivt och i våra omställningar. Inte titta bakåt.

Vad betyder en cupfinal för dig rent personligt?

Jonas: Mycket! Det är en titel jag aldrig har vunnit. Så självklart vill jag, och vi, vinna den. Det är ett av målen med den här säsongen att vinna den titeln och vi ska göra allt som står i vår makt för att optimera den möjligheten.

Henrik: Finalen är bara min andra match som tränare i LFC. Primärt handlar det först och främst om att få ihop det hela så fort som möjligt. Det är ett stort intresse i Linköping och alla riksmedia för cupfinalen. Så det är mycket viktigt för klubben att göra det så bra som möjligt. Det handlar inte om mig utan att vi, som ett lag, med teamet runt laget, ska jobba stenhårt för att lyckas med.

Hur högt värderar du cupen jämfört med allsvenskan?

Jonas: Visst är det skillnad. Allsvenskan är nummer ett med tanke på att den spelas över en hel säsong och alla möts hemma och borta. Det blir ett kvitto på prestationen över tid. Utan att cupen på något sätt skulle vara oviktig.

Henrik: Man kan vinna två titlar varje år i Sverige. För mig är de lika viktiga och vi kommer verkligen att göra vårt allra yttersta för att vinna cupen.

Betydelsen av att spela finalen på hemma- respektive bortaplan?

Jonas: Det är en stor fördel att få spela hemma inför våra fans, på vår arena där vi tränar varje dag och känner oss hemma och vet att vi är enormt starka. Där vi nästan aldrig tappar poäng och alla lag tycker är svårt att komma till.

Henrik: Det är klart att det alltid är en fördel att spela på hemmaplan. Men jag vet samtidigt att det kommer många supportrar ner till Malmö från Linköping så stämningen blir säkert fantastisk och matchen en jättebra upplevelse.

Analys av motståndarna?

Jonas: Hög individuell skicklighet i laget. Linköping har en rätt bred trupp med många möjligheter att variera både taktiskt och få in matchavgörande spelare. De kommer med många vapen som vi måste se upp med.

Henrik: Det är väldigt svårt för mig i det här läget (denna intervju görs dagen efter Henrik Jensen tagit över som tränare). men kan man vinna en match på hög nivå med 9–0, som Rosengård nyss gjorde, så har man en offensiv som är minst sagt potent. De har så mycket kvalitet och ett väldigt, väldigt starkt lag.

Varför vinner ditt lag?

Jonas: För att vi är ett bättre fotbollslag och som vanligt kommer att skapa fler målchanser än motståndarna. Jag har rätt stor tro på vårt lag, men har full respekt för Linköpings individuella spelarkvaliteter.

Henrik: Genom att skärpa vårt försvarsspel och systematisera vårt anfallsspel. Tänka mer som ett lag, helt enkelt, med större aggressivitet men också genom att utmana motståndarna maximalt.

Upplagt av: Michael Ljungberg