Tio dagar kvar till cupfinal

Caroline Seger och Kosovare Asllani under förra årets final.
Seger och Asllani från förra årets final.

Den 13 maj spelas finalen i Svenska Cupen mellan FC Rosengård och Linköpings FC i Malmö. Det blir den fjärde finalen i rad som spelas mellan giganterna och klubbarna har vunnit två cupguld vardera senaste fyra åren. Nu återstår bara tio dagar till årets final ska avgöras.

- Det är så klart otroligt viktigt att vinna Svenska Cupen, det är viktigt att vinna alla matcher, men speciellt viktigt är det när det är en final det handlar om, säger Hilda Carlén i Linköping.

2014 besegrade Linköping Kristianstad och vann sitt fjärde cupguld. Det är senaste året som det spelades final med något annat lag utöver Linköping och Rosengård. Sedan har klubbarna spelat tre raka finaler, Linköping vann 2015 och Rosengård två år i rad 2016 och 2017.

Utöver att vinna årets första titel, en titel som är viktig att ta med i fortsatta spelet i Damallsvenskan, kan lagen dessutom ta nya steg bland historiska segrare i Svenska Cupen. Flest titlar i Svenska Cupen har Öxabäck IF med sex (6) titlar. Men därefter skuggar Linköping (5) som med en cupseger 2018 kan kliva upp på delad förstaplats. Bakom Linköping placerar sig bland annat Rosengård (4) som med seger kan kliva upp på delad andraplats tillsammans med Linköping. Mycket står på spel.

Målvakten Hilda Carlén, LFC, har sitt drömscenario för matchen klart för sig.

- Det är alltid skönt att få ett tidigt mål, framförallt på bortaplan. Sen hoppas jag vi kan hålla tätt i matchen och fortsätta pressa Rosengård.

- Vi har så klart stor revanschlust från förra året också, säger Hilda Carlén i Linköping.

Förra årets final vann Rosengård med 1-0 efter mål av Sanne Troelsgaard. Med en ny eventuell cuptitel skulle Rosengård vinna tre raka finaler och få en fortsatt skjuts i Damallsvenskan.

- Det är klart att det är viktigt att vinna Svenska Cupen, en titel är en titel och det är ett kvitto på att vi är riktigt bra, säger Nathalie Björn i Rosengård och håller fram styrkorna som gör att Rosengård vinner:

- Vi har en bättre trupp, vi är väldigt samspelta och jag tror att det här lagat kan gå väldigt långt i år.

I Svenska Cupen har Rosengård gått långt - hela vägen till final - men 13 maj vet vi om det räcker hela vägen till cupguld.