2010

KIF Örebro vann Svenska Cupen

KIF Örebro blev första lag att lyfta Susanne Erlandssons pokal. I finalen i Svenska Cupen blev det seger med 4-1 borta mot Djurgården.

Kim Ekebom, Marie Hammarström och Sanna Valkonen jublar ikapp efter cupguldet.

Iklädda guldjackor dansade segerrusiga Örebrospelare runt i ring på Kristinebergs IP

- Vi är så lyckliga. Det här har jag väntat på i åtta år, sade Elin Magnusson till TV4.

Richard HolmlundCupvinsten var Örebros första stora seger någonsin. För tränaren Richard Holmlund var det fjärde cupsegern. Åren 2001-2003 vann han cupen som tränare i Umeå IK.

Djurgården rivstartade i cupfinalen. Redan efter två minuter kom Emma Lundh fri med Kristin Hammarström. Landslagsmålvakten blev överspelad, fällde Dif-spelaren med straff och varning som följd.
Lundh tog själv straffen, drog till för kung och fosterland för att se bollen sticka högt över mål. Hammarström tog ytterligare revansch när hon tio minuter senare räddade ett friläge.

Sedan kom Örebro alltmer in i matchen. De två första målen kom på fasta situationer där hemmamålvakten Gudbjörg Gunnarsdottir missade en aning. På en hörna tappade hon ut bollen till Sanna Valkonen som kunde nicka in 1-0 i den 19:e minuten. Valkonen lägger nu av med fotboll, sade hon till Nerikes Allehanda.

Emma Lundh kvitterade i 26:e minuten. Tre minuter senare visade Marie Hammarström upp sin vassa vänsterfot. Från 25 meter dundrade hon in en frispark i bortre burgaveln bakom en felplacerad Gunnarsdottir.

Kim EkebomKim Ekebom hade inte gjort ett enda mål hittills den här säsongen. I cupfinalen svarade hon för två mycket vackra fullträffar. Fyra minuter innan halvtidsvilan nickade hon snyggt in 3-1 sedan hemmaförsvaret missat i markeringen. Marie Nordbrandt stod för framspelningen.
Ett psykologiskt viktigt mål för Örebro som spelade säkert i den andra halvleken och inte släppte till några målchanser.

Kim Ekebom satte sista spiken i den 68:e minuten då hon slet sig fri på vänsterkanten. Med ett hårt skott satte hon bollen bakom en chanslös Gunnarsdottir.
- Det var dags för mig att göra mål nu, jag hade ju inte gjort något tidigare i år. Det här är det största jag varit med om och just nu ryser jag i hela kroppen, sade tvåmålsskytten till TV4 ett par minuter innan slutsignalen.

Djurgården saknade sina bästa spelare Onome Ebi och Sarah Michael som var upptagna av VM-kval med Nigeria. Dif är ett helt annat - och bättre - lag med dom i startelvan.
Nyblivna landslagsspelaren Marie Hammarström slet hårt hela matchen och vann kampen på mittfältet.
- Otroligt skönt. Vi som klubb har väntat så länge på det här. Det var lite nervöst i början, vi var överladdade eftersom det stod så mycket på spel. Men i andra halvlek så kontrollerade vi matchen, sade Hammarström.
För lagkaptenen Sanna Valkonen, 32, var det sista matchen. Finländskan har tidigare två cupsegrar med Umeå IK (2002-03).

Svenska Cupen damer - final

31 oktober kl 17.00
Kristinebergs IP, Stockholm
Djurgården-KIF Örebro DFF 1-4 (1-3)
0-1 (19) Sanna Valkonen, 1-1 (26) Emma Lundh, 1-2 (29) Marie Hammarström, 1-3 (41) Kim Ekebom, 1-4 (68) Ekebom.

Publik: 561.

Livescore från matchen