Fjärde cupguldet för Linköping

Segerjubel med Linköpings Mariann Gajhede och Charlotte Rohlin.

Linköping har spelat fyra finaler i Svenska Cupen och vunnit samtliga. På torsdagskvällen kom fjärde cupguldet efter finalseger hemma mot Kristianstad med 2-1.
Segern var helt rättvis. Linköping var det bättre laget och dominerade andra halvlek.
- En härlig och viktig seger. De flesta av tjejerna har inte varit med och vunnit något som seniorer men nu har vi det och det ger självförtroende, sade tränaren Martin Sjögren.

Charlotte Rohlin, 33, har varit med om samtliga fyra cupsegrar, 2006, 2008, och 2009. Alla mot Umeå IK. Men inledningen av cupfinalen i Linköping var inte särskilt bra från hennes sida. Rohlin, som gjorde comeback efter lårskada, tappade bollen i kamp med Susanne Moberg. Moberg hittade en fri Marija Banusic som satte bollen mellan benen Katlynn Fraine efter bara fyra minuter.
- Jag schabblade med bollen och det var väl inte den inledning man ville ha. Men så gör Fridolina (Rolfö) 1-1 ett par minuter senare och då föll en sten från hjärtat. Sedan tyckte jag att vi hade bra koll på matchen, sade Rohlin.

Efter 1-1 tog Linköping över. Nyförvärvet från Portugal, Claudia Nieto, fick ofta bollen rättvänd och hittade Pernille Harder gång på gång. Men Kristianstad tätade så småningom till på mitten och fick stopp på Linköpings offensiv.

Mariann Gajhede Knudsen gjorde segermålet i 56:e minuten. Mittfältaren följde upp en av många attacker från LFC och slog in en retur från målvakten Hedvig Lindahl.
Gajhede Knudsen tillhör inte de snabbaste av spelare, men danskan är absolut en av de smartaste. Hon hamnar oftast rätt i både defensiven och offensiven. Danskans passningsspel håller också toppklass, hon ser vinklar och öppningar som få andra.

Efter 1-2 flyttades Mia Carlsson upp från försvaret till mittfältet. Men Kristianstad orkade inte fylla på med laget när tillfälle gavs.
På matchdagen tvingades isländska toppbacken Sif Atladottir lämna återbud på grund av skada. Därmed sprack mittbacksparet Mia Carlsson och Atladottir som varit så starka i allsvenskan i år.
- En väldigt tung förlust. Jag tycker att vi gör många bra saker men dom var lite bättre, sade Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Hedvig Lindahl gjorde flera svettiga räddningar men målen såg en aning enkla ut.
Linköping saknade djupledslöpningar, det blev ändring när Stina Blackstenius kom in i stället för Rolfö strax efter ledningsmålet. Blackstenius löpte väldigt mycket mot trötta motståndare och var nära att öka på hemmaledningen.

Flera bra i segerlaget, samarbetet mellan Nieto och Harder lovar gott. Danska mittbacken Janni Arnth var väldigt säker efter bara tre träningar med Linköping. Tillsammans med Rohlin blir det ett starkt mittbackspar.
Redan på söndag spelar cupsegrarna allsvenskan hemma mot Umeå IK.

Upplagt av: Stig Lindmark