Ännu en cuptitel för Linköping

Framspelaren Pernille Harder och målskytten Vera Dyatel firar Linköpings 2-0-mål i cupfinalen.

Fem finaler och fem segrar. Linköping tog på söndagen en ny tung titel när man vann Svenska Cup-finalen med 2-0 mot Rosengård.
Charlotte Rohlin har varit med varje år och som lagkapten fick hon höja bucklan inför hela 5 600 åskådare på Linköping Arena.
– Väldigt skönt och jätteroligt att få vinna igen, sade Rohlin.

Linköping och Rohlin har tidigare besegrat Umeå (2006, 2008, 2009) och i fjol Kristianstad.
– Det är rätt sjukt egentligen, att ha vunnit alla finaler. Vi är en jäkligt bra grupp med många vinnarskallar och sådan här matcher passar oss, sade 34-åringen, som är inne på sista säsongen.

Det var en spännande final mellan Sveriges bästa lag. Rosengård kom till spel utan stjärnorna Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir. Det märktes ute på plan där Linköping dominerade på det centrala mittfältet med Claudia Neto och Mariann Gajhede.

Linköping hade dessutom Pernille Harder i storform som spelade fram till båda målen.
Vid 1-0 sade det "pang-pang-boom". Jonna Andersson till Harder som hittade Stina Blackstenius i djupled.
EM-hjälten sprintade ifrån VM-backarna Amanda Ilestedt och Emma Berglund, satte sedan 1-0 lugnt bakom Zecira Musovic. En vass omställning av hemmalaget på tio sekunder.
– Stina skapade fina ytor för mig och hon var ganska lätt att hitta med passningar, sade Harder.

Linköping var det bättre laget och skapade flest målchanser. Bästa möjligheten i första halvlek hade Tove Almqvist som hade öppet mål när Blackstenius spelade in från höger. Men Almqvists 37:or var en aning för korta, bollen passerade foten och gick sedan längst med mållinjen. Hade varit ett snyggt mål av guldhjältarna från F19-EM.

I andra halvlek försökte Rosengård flytta upp spelet för att nå en kvittering. Marta hade tre bra lägen men Katlynn Fraine gjorde en snygg reflexräddning med armen, Rohlin täckte ett avslut och i 77:e minuten nickade brasilianskan strax utanför.
Minuten efter tvingades Marta byta på grund av en lårskada och då försvann det mesta av Rosengårds anfallsspets.

I 87:e minuten punkterade Vera Dyatel matchen efter att ha frispelats av Harder. Ukrainskan lyfte bollen fint över en utrusande Musovic.
Harder kunde också blivit målskytt men hennes skott prickade ribban.

– Vi gör framför allt en väldigt bra första halvlek. Vi hade pratat mycket om djupledsspelet och med Stina längst fram så funkade det bra. I andra halvlek tappade vi bollen lite för ofta och Rosengård fick ett visst tryck, men jag tycker vi vann rättvist, sade tränaren Martin Sjögren.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran spelade sista matchen i karriären. Hon hade aldrig vunnit Svenska Cupen och den kommer nu att saknas i hennes enorma CV.
Sjögran söker förstärkning till sitt lag. Utan skadade topptrion Marta, Gunnarsdottir och Bachmann kan det bli det bli en jobbig höst för svenska mästarlaget och nya tränaren Jack Majgaard Jensen.

Linköping, cupmästarinnor 2015.

Mesta cupmästarna:

Öxabäcks IF/Öxabäck Mark: 6 (1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1991).
Linköpings FC: 5 (2006, 2008, 2009, 2014, 2015).
Umeå IK: 4 (2001, 2002, 2003, 2007).

Upplagt av: Stig Lindmark