Marta bakom Rosengårds cupseger

FC Rosengård vann cupfinalen mot Linköping med 3-1.

Fem år i rad har Marta Vieira da Silva blivit utsedd till världens bästa spelare. Det var snudd på världsklass när brasilianskan förde Rosengård till första vinsten i Svenska Cupen sedan 1997. Malmölaget vann med klara 3-1 hemma mot Linköping och Marta svarade för två målpass och ett eget snyggt mål.

– Det var en bra match. Alla jobbade hårt. Jag är fortfarande trött efter OS men försökte verkligen tänka positivt i dag och göra mitt bästa. Jag är mycket glad just nu över att vi kunde vinna, sade Marta till SVT.

Rosengård tog kommandot direkt. Med hög och bestämd press satte man ofta Linköpings försvar i svåra situationer. Uppspelen till mittfältet gick flera gånger fel.

Det var på ett sådant misslyckat uppspel som Marta slog till. Efter att ha erövrat bollen tog hon några snabba steg mot straffområdet, hittade Schelin med en fin passning som med vänsterfoten pricksköt i bortre burgaveln. Helt otagbart för målvakten Cajsa Andersson.

– Marta höll inne bollen ett tag och jag fick passet perfekt, sedan var det bara att dra in den i bortre, sade Lotta Schelin som gjorde målet i 43:e minuten.

Martas framspelning till 2-0 i början av andra halvlek var ännu snyggare. Först dribblade hon bort några Linköpingsspelare, sedan chippade hon bollen mot bortre stolpen, där dök Lieke Martens upp och placerade bollen vid bortre stolpen.
Ett klassmål.

Linköping fick lite vittring i 67:e minuten när landslagsanfallaren Stina Blackstenius nickade in 1-2 efter fint inlägg av Jonna Andersson. Men bortalagets glädje var kort.
I anfallet efter prickade Ella Masar McLeod stolpen. Kort därefter snurrade Marta bort sin försvarare och placerade bollen i mål från 15 meter.
3-1 och Linköping var ett slaget lag.

Matchvinnaren Marta med Susanne Erlandssons pokal.Rosengård kontrollerade de sista 20 minuterna och tog en välförtjänt seger i Svenska Cupen. Senast var 1997 när klubben hette Malmö FF. De vann även 1990 men har haft svårt att lyckas i cupspelet.

Väldigt mycket var bra i Rosengård. Tränaren Jack Majgaard Jensen har fått samtliga spelare att arbeta hårt tillsammans. Marta, Martens, Schelin, Masar McLeod och Andonova jobbade hela tiden fint i defensiven.
För hemvändande Lotta Schelin var det första svenska titeln i en lång karriär. I Lyon vann Schelin totalt 18 titlar.

– Jättekul att vinna cupen och få vara en del av det här laget. Det här betyder jättemycket för mig, sade landslagsanfallaren.

Linköping saknade skadade Fridolina Rolfö (fotfraktur) och i den tunna truppen var det ett stort avbräck. Pernille Harder hade ett par fina framspelningar men kom sällan rättvänd mot ett kompakt hemmaförsvar. OS-backarna Jessica Samuelsson, Magdalena Ericsson och Jonna Andersson hittade inte alltid de bästa lösningarna.
Linköping bröt därmed den fina sviten med fyra finaler och lika många cupsegrar (2008, 2009, 2014, 2015).

Upplagt av: Stig Lindmark