2014/15

Göteborg är svenska cupmästare 2015. Här har Lasse Vibe kvitterat till 1-1 bakom Oscar Jansson.

IFK Göteborg kan titulera sig svenska cupmästare 2015 efter att ha besegrat Örebro med 2-1 i finalen.
Örebro ledde länge efter mål av Ayanda Nkili i den första halvleken, men Göteborg vände till seger efter mål av Lasse Vibe och Sören Rieks i den andra halvleken.
– Extra skönt att vinna när man legat under. Det visar styrkan i den här gruppen, kommenterade Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson efter matchen.

Cupfinalen mellan Göteborg och Örebro spelades på välpackat, soligt, men också rejält blåsigt Gamla Ullevi. Örebro hade gynnsammast vind i första halvlek och var också det lag som bäst genomförde sin matchplan före pausvilan.

Ayanda Nkili, för dagen innermittältare, satte 1-0 för Örebro i den 23:e minuten. Ett skott som ändrade riktning på en försvarare och därmed ställde IFK-målvakten John Alvbåge.

Det blev ombytta roller i den andra halvleken. Göteborg kom fram bättre och bättre på kanterna, framför allt på högerkanten där finalens bäste spelare Emil Salomonsson fyllde på om och om igen.
Han var inblandad i både Lasse Vibes kvittering till 1-1 och segermålet av Sören Rieks. Vibe satte 1-1 på inlägg Emil Salomonsson och tio minuter avancerade Sören Rieks in i straffområdet och sköt 2-1, framspelad av Salomonsson.

– Det var viktigt att vi bara fortsatte, kanske höjde tempot ett snäpp, vände spel mycket, attackerade ännu mera i ytterzonerna, och framförallt fick in bollen framför mål, sade Jörgen Lennartsson.

Cupsegrarna IFK Göteborg får en plats kvalet till Europa League. I och med att man redan var kvalificerade på placering i Allsvenskan går den platsen nu vidare till fjolårsfyran Elfsborg.

Cuptiteln var Göteborgs sjunde. De tidigare segarna kom 1979, 1982, 1983, 1991, 2008 och 2013.