Hedin: Vankas det skrällguld i år?

Piteå IF leder Damallsvenskan, kan de hota favoriterna FC Rosengård?

Damallsvenskan har dragit i gång på ett spännande sätt med många överraskande resultat. Rosengård har visat musklerna, men jag blir inte av med känslan av att en outsider kommer att lura i vassen den här säsongen.

Precis som på herrsidan är dagens tabell ganska långt ifrån vad experterna tippade på förhand och förmodligen ganska långt ifrån hur den kommer att se ut efter den sista omgången. Men för publiken är det ju alltid lite kittlande med skrällar och uppstickare.

Efter den trevande inledningen mot Göteborg har Rosengård verkligen börjat hitta rätt. Eskilstuna-krossen på Malmö IP i förra veckan var en storslagen uppvisning i kreativitet och effektivitet. Det var spelglädje och spelare som vägrade att slå av på takten innan domaren hade blåst av. Det var en påminnelse om hur Caroline Seger kan äga ett mittfält och hon hade löpvilliga lagkamrater som skapade mängder av alternativ framåt, stabila lösningar defensivt.

Det har även varit kul att se skytteligaledaren Anja Mittags inledning av säsongen. Rosengård är seriens bästa lag och om Jonas Eidevall får fortsätta jobba med kontinuitet i truppen blir laget givetvis svårstoppat. Men vi har redan bjudits på en mängd överraskande resultat och även Rosengård kommer att ha sämre dagar och tappa fler poäng. Men skåningarna bär ändå favoritskapet på ett övertygande sätt just nu.

Fjolårstrean Eskilstuna har fått en mardrömsstart på säsongen. Laget måste försöka hitta lite andrum och skapa en skönare känsla. Hammarby och fräcka nykomlingen Växjö väntar i de kommande omgångarna. Det ser verkligen tufft ut för sörmlänningarna som ju bygger nytt med ny tränare.

Linköping har öppnat oväntat blekt och poängtappet mot Kristianstad senast kändes väldigt överraskande liksom förlusten mot Vittsjö. Visst kan väl fjolårsmästaren bättre än så här?

Dags att prata lite mer om serieledaren Piteå som inlett med tre raka segrar. Det är allmänt känt att Piteå är svåra att möta uppe i norr. Det är också på hemmaplan två av lagets tre segrar har kommit. Självförtroende bör finnas där liksom lite arbetsro för Stellan Karlsson & Co.

Piteå har ju varit ett lag att räkna med de senaste åren, fyra, fyra, trea är de tre senaste tabellplaceringarna. Hur långt årets upplaga bär blir spännande att se, men än så länge har laget inte ställts mot svåraste tänkbara motstånd. Stellan Karlsson utsågs till Damallsvenskans bästa tränare för ett par år sedan, vi vet att han är kapabel att skapa något vasst med relativt små medel. Är det Piteå som lurar i vassen?

Kan Hammarby hitta vinnarspåret igen efter smällen mot Växjö senast? Hur bra är Göteborg? Har Djurgården något att komma med? I nästa omgång ser jag mest fram emot Växjö-Piteå och Linköping-Göteborg. Där kanske några fler frågetecken rätas ut.

Upplagt av: Rebecca Hedin