Hedin: "Oförutsägbar och glödhet serie"

Med var sitt mål sänkte Therese Ivarsson och Ogonna Chukwudi nyblivna cupmästarinnorna

Två tränare har redan fått lämna sina uppdrag och skrällarna avlöser varandra. Damallsvenskan är verkligen oförutsägbar och den känns glödhet.

Vi börjar med att gratulera Rosengård till cupguldet, klubbens tredje raka, detta efter en stark insats hemma mot Linköping och duktiga danskan Sanne Troelsgaard blev alltså tungan på vågen igen. Årets första titel säkrad, gott så.

Men en vecka senare åker Rosengård på en blytung derbyförlust mot Kristianstad, etablerade spelare saknades på planen och Troelsgaard tvingades halta av redan i första halvlek med en stukad fot, då blev storfavoriten ett oväntat enkelt byte för Elisabet Gunnarsdóttirs Kristianstad, som i och med segern seglade upp på tredjeplatsen i tabellen. Detta dagen efter att Limhamn-Bunkeflo tvålat dit Linköping med uddamålsseger.

Linköping var första laget ut att bryta med tränaren när Marcus Walfridson fick lämna redan efter tre omgångar. Sedan dess har dansken Henrik Jensen lett laget assisterad av Charlotte Rohlin, det tar tid att sätta en förändring och än så länge har klubben inte fått någon synbar effekt efter rockaden. Det verkar fortsatt turbulent hos fjolårsmästaren. Jensen/Rohlin är ju dessutom en tillfällig lösning, så ja, det blir intressant att följa östgötarnas fortsättning av säsongen.

I mitten av maj meddelade även Eskilstuna att Jonas Björkgren fick lämna plats åt Magnus "Munken" Karlsson som ny tränare. Björkgren som kom till klubben så sent som i januari. Både Linköping och Eskilstuna signalerar tydligt att de inte tänker sitta still i båten om den sjunker. De vill agera i tid.

Tränaryrket är en oviss och utsatt tillvaro idag. Når man inte önskat resultat kanske det inte är så mycket att vänta på, då kanske det är lika bra att agera. Men nog kan man även ifrågasätta rekryteringsarbetet hos respektive klubb. Eskilstuna fick med sig en poäng från helgens möte med nykomlingen Växjö, men har fortfarande en lång väg att vandra.

Ellen Löfqvists Piteå går från klarhet till klarhet i säsongsupptakten.

Till årets stora utropstecken Piteå. Femte raka segern kom mot Hammarby och när både Linköping och Rosengård föll seglade laget dessutom ifrån ytterligare i tabelltoppen och har nu fem poängs försprång. Det är en oerhört imponerande inledning av säsongen och laget har skaffat sig ett intressant utgångsläge. Frågan många ställer sig är hur länge det kan hålla för Piteå? Så länge spelarna inte börjar funderar över den saken själva kan det bära längre. Innan landslagsuppehållet i juni väntar dock två svåra uppgifter, Piteå möter både Göteborg och Linköping borta. Ska bli spännande att se hur serieledaren tar sig an det till att börja med. Rosengård har ytterligare två Skånederby framför sig, det blir ett stockholmsderby när Hammarby möter Djurgården och jag ser även fram emot bottenmötet mellan Kalmar och Eskilstuna.

Som sagt, Damallsvenskan känns glödhet i år.

Upplagt av: Rebecca Hedin