Thylin: Sema kan bli en joker

Stefan Thylin menar att Ken Sema har förutsättningar att bli en joker i VM.

Nu börjar uppladdningen inför VM på allvar och nu är det dags att sluta ägna all uppmärksamhet åt spelare som inte ska vara med i VM. Tycker jag.
Låt oss i stället hoppas att Marcus Berg fortsätter att göra mål – och att Ken Sema blir en joker.

Thylin tycker till...De kommer från ligorna i Ryssland, England, Skottland, Frankrike, Italien, USA, Grekland, Danmark, Tyskland, Belgien, Spanien, Schweiz, Förenade Arabemiraten – och från Östersund.
Vet ni vad de har gemensamt? De har inte slutat spela i landslaget. De har inte tackat nej.

De flesta av dem har mycket aktivt bidragit till att Sverige kvalificerat sig till VM-slutspelet.
Det är de närvarande spelarnas förtjänst, inte de frånvarande, att vi nu ser fram emot premiären mot Sydkorea den 18 juni. Det är de som förtjänar vår uppmärksamhet.
Jag tänker fortsätta att hålla den linje jag höll i mina krönikor under hela VM-kvalet, nämligen att skriva om de spelare som faktiskt är med i truppen och laget.

Vi har inga världsspelare, men vi har ett lag som placerade sig före Holland i kvalgruppen och som höll nollan i 180 minuter, plus en evighetslång stopptid, mot Italien i play off.
Hur långt detta lag kan gå i VM-slutspelet har jag ingen aning om, men det är inte svårt att tycka om den attityd och taktiska klokhet som spelarna visade i kvalet.

Visst finns det frågor att besvara, och då tänker jag inte på de lindrigt skadade Ludwig Augustinsson och Emil Krafth:

  • Går Robin Olsens rehabilitering så bra att han blir nr 1 i VM? Om inte, ska Kristoffer Nordfeldt eller Karl-Johan Johnsson ersätta honom?
  • Kan vi lita på att den alltför ofta skadade Albin Ekdal återtar rollen som playmaker?
  • Hinner den olycklige Jakob Johansson bli spelklar i tid?
  • Hur påverkas Ola Toivonen av att sitta på bänken i Toulouse?

Janne Andersson ser alltid möjligheter och nu får han tillfälle att testa spelare och idéer mot Chile och Rumänien. Grundspelet är inarbetat och inställningen behöver han inte oroa sig för, men det finns alltid detaljer att finslipa.

En spelare som jag gärna vill se från start i någon av matcherna är Allsvenskans ende representant i truppen, Ken Sema. Han har förutsättningar att bli en joker i VM.
Ken har både tekniken och fysiken. Han kan spela på båda kanterna. Han älskar att utmana sina motståndare och han är oförutsägbar, eftersom han ibland går runt på utsidan och slår inlägg och ibland skär in för att skaffa sig skottläge.
I Europa League visade Ken att han har internationella kvaliteter och jag tror att han kan bli en viktig spelare även i landslaget.

Marcus Berg är definitivt en nyckelspelare och jag hoppas att han fortsätter göra det han är bäst på, nämligen mål. Marcus är en smart forward och blir sällan stressad i avslutningsmomenten.

Alla spelare är betydelsefulla i Janne Anderssons lag – vi har varken superstjärnor eller betjänter – men allra viktigast är enligt min uppfattning 2017 års vinnare av Guldbollen.
Andreas Granqvist personifierar dagens landslag. Han är ledaren, pådrivaren, fightern, försvarsorganisatören, men det vore förolämpande att påstå att han bara kan kämpa och nicka.
Han är ingen Messi – vem är det, förutom Messi, förresten? – men han kan spela fotboll. Han kan starta anfall genom att kliva fram i rätt ögonblick och slå öppnande passningar.
Honom kan vi lita på. Även i VM.

Upplagt av: Stefan Thylin