DA omg 22: QBIK vinnaren i bottendramat

Det var inte toppmötet Malmö - Umeå (0-4) som drog största publiken i sista omgången utan nedflyttningsderbyt i Karlstad där QBIK med 2-0 räddade det egna kontraktet samt sände Mallbacken till div 1. Jitex förlorade hemma med 0-3 mot KIF Örebro och gör Mallbacken sällskap. Djurgården/Älvsjö slog vakt om sin andraplats trots 3-2-förlust borta mot Sunnanå i kraft av att Hammarby besegrade Linköping med 3-0. UIK:s guldtjejer

Inom loppet av en minut i slutet av första halvlek punkterade Umeå IK bortamatchen mot Malmö FF Dam. Fram till dess hade Malmö spelat jämnt med mästarna och till och med skapat matchens första farligheter när bollen två gånger rann okontrollerat framför Umeås mållinje.
Moström lyfter Kronprinsessan Victorias PokalMen Umeå hade fler varianter att komma med och kopplade ett grepp med sitt kantspel antingen Marta dök upp till höger eller till vänster när hon bytte med Anna Sjöström.
De två första målen var näst intill kopior av varandra eftersom det var Marta som drog upp anfallet på vänsterkanten och slog inläggen som i tur och ordning Hanna Ljungberg och Anna Sjöström omsatte i mål.
Hörnorna vann Umeå med 10-2. Malmö hade ingen i andra halvlek.
Umeåspelarna var först på bollarna och tillät inte Malmö att bygga upp något eget spel. Malin Moström var lysande.
Direkt i andra halvlek slog Anna Paulson en exakt djupledsboll från egen planhalva till Marta som i första avslutet prickade stolpen men i det andra sköt bollen i tomt mål.
Lise Klaveness avlöste Hanna Ljungberg efter en timmes spel och förvaltade på ett tillslag Anna Sjöströms vänsterinspel till 4-0.
Av Malmös spelare nådde ingen upp till normal standard. Tränare Jörgen Petersson hade all anledning att uttrycka sin besvikelse.
Kollega Andrée Jeglertz kunde konstatera att matchen återställt normalförhållandet för UIK efter att de hamnade litet på sned genom cupfinalförlusten mot Linköping tidigare i veckan.
Ett självmål bidrog till att stjälpa Mallbacken i det allsvenska värmlandsderbyt som blev det sista åtminstone för mer än ett år framåt.
QBIK tog ledningen efter ett inspel från kanten. Fyra-fem spelare rusade in i straffområdet men bollen tog på en olycklig Mallbacken-fot och ställde egna målvakten. Det hände efter 12 minuter.
- När vi förstod att KIF Örebro hade tagit ledningen mot Jitex med 2-0 kändes det som att det skulle gå vägen, sade tränare Kjell Pettersson efter sin sista match i QBIK.
Mallbacken hade dock flera chanser att kvittera i första halvlek.
QBIK backade hemåt något i andra halvlek. Målvakt Maria Yatrakis var säker i sina ingripanden. Årets sista mål gjorde Linda Gull 5 minuter före slutet. Hon byttes in en kvart tidigare. Det var hennes enda i årets serie. Jennifer Meier stod för framspelningen.
Både Kjell Pettersson i QBIK och Mikael Fahlén i Mallbacken lämnar nu sina tränaruppdrag.
Jitex kämpade för sin chans att få stanna kvar i Damallsvenskan och skapade matchens första målchanser, men hade inte KIF Örebros kvaliteter. Efter drygt en halvtimme gjorde Sandra Persson 1-0 för KIF Örebro. Tidigt i andra halvlek ökade Emelia Erixson till 2-0.
- Det märktes att Jitex tröttades, konstaterade KIF Örebros tränare Pia Sundhage.
- De hade dessutom vårt starka mittback par Stina Segerström - Keeley Dowling emot sig och det lämnade inget åt slumpen. Vi kunde spela avslappnat och laget är just nu i sin bästa form.
Sunnanå fick sista ordet mot Djurgården/Älvsjö som hämtade upp 2-0-underläget men Rebecca Smith gjorde 3-2 när knappa tio minuter återstod.
Madelaine Edlund gjorde första halvleks båda Sunnanå-mål efter inspelningar från kanten. Maria Nordbrandt slog inlägget som Madelaine nickade in till 1-0.
Sara Thunebro reducerade på en 35-metersfrispark drygt en halvtimme in i matchen.
Kvitteringen till 2-2 kom när en kvart återstod genom Laura Kalmari.
Elin Ekblom hade framgång på sin kant. Det gick trögare för Victoria Svensson i mitten av banan men så hade hon både Hanna Marklund och Rebecca Smith att ta sig förbi.
Målrikaste matchen blev den mellan Bälinge och Kopparbergs/Göteborg - 2-6 och två straffmål - även om den kunde betecknas som ganska snäll.
Det blev litet av Lotta Schelin show. Hon var nämligen inblandad i fem av målen och gjorde själv fyra. Den spurten betydde att hon belade förstaplatsen i skytteligan med 21 mål, för övrigt samma notering som i fjol när Marta fick dela förstaplatsen med Malmös Therese Lundin. Några av målen var inte helt otagbara, klart undantag för 0-2 på volley.
Bälinge hängde målmässigt med fram till början av andra halvlek. Lina Andersson reducerade till 1-2 på straff och Julianne Sitch till 2-3.
Sara Lindén frispelades av Lotta Schelin till 2-4 som hon nickade in.
Salina Olsson ökade till 2-5 innan Lotta på tilläggstid fastställde slutresultatet på straff.
Linköping förmådde tydligtvis inte ladda om efter cupfinalsegern när man avslutade mot Hammarby på Kanalplan.
- Men vi startade ändå med en defensiv uppställning och det stressade våra motståndare, sade Hammarbys tränare En Perlskog.
I början var det Hammarby som hade chansen att göra fler mål. Marijke Callebaut gjorde det första redan efter 7 minuter. Strax före halvtid dundrade Louise Fors in 2-0 med en frispark i krysset.
Marijke Callebaut gjorde 3-0 när drygt en kvart återstod.
Den här gången blev målvakten Camilla Halonen utsedd till lagets bästa spelare i stark konkurrens med Emma Lundh.

Upplagt av: Thorsten Frennstedt