UIK guldfirade & LFC till Europa

Skyttedrottning Marta firar SM-guldetUmeå IK firade damallsvenska guldet med stil - förkrossande 11-1 mot Bälinge hemma. Tvåan Linköping hade också anledning att fira trots guldmissen, UEFA Women's Cup väntar på östgötskorna nästa säsong. För första gången på många år fick Umeå IK en seriös utmaning om SM-guldet. Linköpings FC tog täten på Damallsvenskan och västerbottenslaget fick ta fram de bästa sidorna av sin rutin för att nå ikapp och om i spurten av Damallsvenskan.
I slutändan blev ändå UIK:s fjärde raka guld (det sjunde totalt) odiskutabelt. 11-1 (!) mot jumbon Bälinge hemma på Gammliavallen inför 3.472 supportrar var ett signifikant kvitto på att UIK inte lämnar tronen ifrån sig. Man har ju världens bästa spelare i laget och hon levererade sex av målen denna eftermiddag. Det var också precis vad som krävdes för att brasilianskan skulle nå ifatt Manon Melis i skytteligan - tala om uppryckning! Melis och Marta får därmed dela på titeln 2008 års skyttedrottning med vardera 23 träffar.
Caroline Seger tar emot silvret för LinköpingSlutliga tvåan Linköpings FC får plåster på såren med beskedet att damallsvenska tvåan från och med nu garanteras en plats till UEFA Women's Cup. Välförtjänt för LFC och för svensk damfotboll, östgötskorna har satt krydda på årets säsong genom att visa att det går att utmana Umeås hegemoni och visst tillför sverigetvåan ansenlig kvalitet till Europas finaste klubblagstävling!