Linköping klara mästare

Linköping tog sitt första SM-guld i fotboll på söndagen - utan att spela. Spelarna följde matchen från sportbaren Pitchers i Linköping och kunde jubla efter att Kopparbergs/Göteborg förlorat med 1-0 borta mot Djurgården.
Linda Sällström gjorde segermålet i 83:e minuten.

Eftersom matchen inte sändes i TV följde Linköpingslaget matchen via Kosovare Asllanis dator och svenskfotboll.se, samt en uppkopplad telefon till Kristinebergs IP.

Linda Sällström, utanför bild, har gjort 1-0 för DIF mot KGFC och Linköping är svenska mästare.När beskedet om det sena målet kom utbröt det stora jublet. Linköpings-tjejerna hoppade och skrek till matchens slut - och en lång stund till.
- Det är helt sjukt att vinna på en krog. Det känns konstigt att inte ha matchdräkten på sig när man tar SM-guld, menade landslagsstjärnan Caroline Seger till nättidningen corren.se.

Allra gladast var kanske Maria "Mia" Karlsson som kämpat i tio år i Kenty och Linköping. Hon hade sånär missat SM-jublet, då hon missade en buss och kom till puben precis före Djurgårdens segermål.
- Det är fantastiskt. Vi har visat att vi är Sveriges bästa lag.

Kosovare Asllani kunde inte ge några konstruktiva kommentarer till guldet.
- Det räcker väl att vi skriker.

Djurgården-Göteborg såg länge ut att sluta 0-0, sedan Djurgårdsförvaret hade tagit hand om skyttedrottningen Linnea Liljegärd ordentligt.

Med resultatet 0-0 hade Göteborg haft en teoretisk chans att komma ifatt Linköping, men med tre poäng och nio mål var det i praktiken omöjligt. Därför var det seger som gällde för göteborgskorna.
Matchen blev jämn och tät, men med relativt många målchanser. Oavgjort hade varit ett logiskt resultat.

I den näst sista omgången tog Stattena den första trepoängaren. Den kom borta mot bottenkollegan Piteå med 2-1 (2-0). Piteå hade före matchen en teoretisk chans att klara sig kvar. Men genom förlusten blir Norrbotten utan lag i Damallsvenskan nästa år.
Hanna och Therese Pettersson gjorde Stattenas mål. Onome Ebi gjorde 1-2 i början på andra halvlek. Men mer mäktade inte Pite-tjejerna. Därmed blir Kristianstad, som på lördagen slog Hammarby, kvar i allsvenskan.

LdB Malmö slog vakt om fjärdeplatsen i tabellen genom att spela 1-1 hemma mot KIF Örebro. 1-0 gjorde Manon Melis i 39:e minuten. Maria Nordbrant kvitterade fyra minuter senare.

Intresset för sista omgången inskränks nu till kampen om SM-silvret. Umeå och Kopparbergs/Göteborg står på samma poäng. Båda lagen har hemmamatcher, Umeå mot Piteå och Göteborg mot AIK.

Upplagt av: Mats Taxén