Resultat 2010

Damallsvenskan 2010: En sammanfattning

Många ställer frågan: har Damallsvenskan blivit sämre? Mitt svar är: inte har den blivit bättre i alla fall. Men vi har fått se en del nyheter och förändringar.

LdB FC Malmö vann överlägset och Therese Sjögran fick sitt efterlängtade SM-guld.

Jag måste börja med att gratulera LDB FC Malmö till första SM-guldet. Malmö FF som klubben hette tidigare dominerade damfotbollen i början på 90-talet med senaste guldet 1994. Får laget behålla årets trupp kan en ny storhetsperiod mycket väl ha påbörjats. Senast ett lag vann serien med elva poäng eller mer var 2006 då Umeå IK vann med hela 21 poäng.

Damallsvenskan har inte blivit jämnare.

AIK:s Malin Diaz steget före Johanna Almgren i mötet med KGFC.Jag har under året inte kunnat se några taktiska nyheter i Damallsvenskan. Precis som på herrsidan dominerar 4-4-2 lagen resultatmässigt. Några lag har prövat på den nu så populära uppställningen 4-2-3-1. Denna uppställning kan snabbt växlas till 4-3-3, eller till ett mer defensivt 4-5-1.
Jag föredrar det spelsystem som passar laget bäst. Min åsikt är att det är spelarna som vinner matcher och inte spelsystemet. Tränarens utmaning är att hitta det spelsystem som maximerar spelarnas insatser.

Många fler unga spelare har fått möjligheten att spela i årets Damallsvenska. Många fler än om våra svenska stjärnor och några utländska dito hade spelat kvar. Detta har dock försämrat seriens kvalitet, men säkert varit bra för de unga spelarnas utveckling. Troligen också till glädje för våra unga landslag.
16-åriga Malin Diaz i AIK är definitivt ett framtidsnamn och dessutom en nyckelspelare i sitt flicklandslag. Malin lär dyka upp i en damallsvensk klubb även 2011.

Passningsspelet måste upp några klasser.

I takt med att klubbarna har tappat de attraktiva spelarna har man även tappat publiken. Och därmed även fått sämre ekonomi, som i sin tur gör att man inte kan värva attraktiva spelare som i sin tur osv…

Efter 21 spelade omgångar hade Damallsvenskan tappat drygt 25 000 åskådare jämfört med ifjol. Stockholmslagen, förutom Tyresö FF, lär tillhöra de minst besökta klubbarna. De tillhör även bottenskiktet i serien." Stockholmskortet" som skulle gälla på Kanalen, Skyttan och Krillan dök aldrig upp. Synd.
Tyresö FF gör ett stort jobb med att få publik till sina matcher. Det går.

Båda nykomlingarna hänger kvar. Det är första gången sedan säsongen 2004. Då var det Själevad och Linköping som klarade av denna bedrift. Starkt jobbat av både Tyresö och Jitex.

Hammarby kan inte åka ut. Jag minns upplösningen på säsongen 2001. Hammarby torskade i sista omgången hemma mot Sunnanå. Djurgården mötte Kristianstad på bortaplan och låg i paus under med 0-1. Kristianstad var då kvar och Bajen ur. Djurgården som inte hade något att spela för hade flugit in Elin Flyborg i efterhand. Elin började på bänken men byttes in efter paus. Elin gjorde två mål och Bajen hängde kvar. Bajen åker aldrig ur.

Damallsvenskan 2010 – lag för lag

"Skyttedrottningen Manon Melis med 25 mål regerar."LDB FC Malmö: Jag trodde ni var "fat and happy", men ni gav ett svar som hette duga. Överlägsna från start. Tränare Martin Sjögren lyckades med vad ingen tidigare klarat av på 14 år. Elaka tungor säger att ni vann bara för att alla andra blivit sämre. Ni var klart bäst och det räcker bra. Skyttedrottning Manon Melis med 25 mål regerar.

Kopparberg/Göteborg FC: Lika klar tvåa. Många hade laget som favorit till guldet, dock inte jag. Var aldrig nära att hota Malmö. Trots 32 mål av firma Liljegärd och Lindén räckte det inte ända fram. Grattis till stora silvret. Får kvala till Champions nästa säsong.

Linköpings FC: Visade på försäsongen upp att man var i kanonslag. Detta gjorde laget till min favorit till guldet. Jag förstod att man även skulle värva under hösten (Fors och Asllani). Ett svagt anfallsspel ledde bara till lilla silvret. En knappt godkänd säsong som räddas av att man är kvar i Champions League. Åttondelsfinal stundar.

Tyresö FF: Grattis till bronsmedaljen. Ni har skapat en Linköpingskänsla hos mig. En nykomling som inte bara hänger kvar utan även tar plats och visar att ni är här för att stanna. Hasse, den här medaljen är din. När LFC kom upp 2004 slutade laget på sjätteplats. Fem år senare SM-guld. Det som gav TFF medalj var värvningarna av Madde Edlund och Elaine. Laget tog 22 poäng av 27 möjliga med dessa i laget. Tyresö låg sjua efter 11 omgångar.

KIF Örebro: Gnetlaget som får ha kvar sin tråkstämpel. Förlåt tränare Holmlund, men ni charmar inte fotbollssverige. Du lyckas dock plocka ut max av ditt spelarmaterial. Ni slutade på den femteplats som jag gissade att ni skulle nå. Mitt enda rätt.

Jitex BK: Ni charmade mig med ert spel, en offensiv och fysisk 4-3-3 uppställning. Tyvärr stod ni inte hela distansen. Orkade inte riktigt. Grattis till sjätteplatsen. Prytz, du tog verkligen lärdom av förra besöket i Damallsvenskan och visade att man inte måste köpa sig kvar.

Umeå IK: Jag undrar om Jeglertz-effekten satt kvar fram till seriestart. Lagets försäsong imponerade. Var ju nära att ta sig till final i Champions League. En svag säsong som ger en föraning om en lång Golgatavandring för 2000-talets dominanter.

Djurgårdens IF: Sämre än mitt tips, men i det hela en godkänd placering. Utan Gugge i mål och Sara M längst fram hade ni åkt ur. Två spelare som måste behållas till nästa år. Den eviga talangen Emma Lundh måste få blomma ut. Tränare Kalles Pettersson slog Hammarby i samtliga möten under året. Snacka om revansch.

Kristianstads DFF: På våren ett kanonlag, som spelade en frejdig och organiserad fotboll. Hade talangen Antonia Göransson på vänsterkanten som flög fram som en tornado. Sen kom lönestrejken. Tog bara tre poäng på de elva avslutande omgångarna! Sämst av samtliga lag. Tillåter ekonomin damallsvenskt spel 2011? Tveksamt.

Annica Svensson visade vägen när Bajen klarade kontraktet.Hammarby IF: Kan inte åka ut. Kravlade över strecket i sista omgången. Kära Bajen måste göra något radikalt. De senaste åren har det bara gått utför. Ni kan inte leva vidare med förhoppningen om att det alltid ska finnas två ännu sämre lag i serien.

Sunnanå SK: En fiaskosäsong, tränarbytet till trots. Hade ambitionen att ta SM-guld. Marklund som slutat gjorde comeback. Brasilianskan Luana åkte hem efter sex matcher. Gör en Piteå, ner och vänd.

AIK: Jag trodde verkligen att målvakt Åström och mittback Sembrant skulle hålla laget kvar. Jag är väl för lokalpatriotisk. Ni var seriens sämsta lag och åker därför ut. Tror att laget stannar kvar i norrettan ett tag. AIK har varit bra för ett gäng unga spelare, som nu fått damallsvensk rutin. Vill du läsa om fotbollsteorier på hög nivå kan du kolla in AIK Fotbolls hemsida. Länka dig till damernas sida och intervjun med sportchefen om degraderingen.

Jag laddar redan för en ny säsong med nykomlingarna Piteå och Dalsjöfors och med ett VM-slutspel i Tyskland som juvelen i kronan.

Upplagt av: En Perlskog