En Perlskog summerar 2012

Tyresö FF avgör årets Damallsvenska på det mest raffinerade sätt. Vinner en helt avgörande finalmach i LdB Malmös hemmaborg. Bäst när det gäller helt enkelt, skriver En Perlskog i sin krönika.

Marta och övriga i Tyresö firar guldet efter slutsignalen.

Vilket raffel, vilken dramatik. Malmö har guldet i 82 minuter. Malmö missar straff. När Malmö sedan gör ett kvitteringsmål som assisterande domaren godkänner så tar huvuddomaren bort målet. Vilken dramaturgi. Idrotten i detta fall fotbollen, har allt som en manusförfattare från Hollywood bara kan drömma om att skapa. Verklighetan överträffar alltid dikten.

För att komma vidare så ska jag på en gång klargöra min åsikt. Hela bollen var över mållinjen.

Carola SöbergI mitt idrottsliv har jag alltid levt efter regeln: domaren har rätt även om domaren har fel.

Men jag är lika klar över att jag tycker att Tyresö FF är värdiga mästarinnor.

Tyresö vinner först och främst för att man har värvat ihop de bästa spelarna. Det är en styrka bara det. Marta, Veronica och Lisa, vilka lirare som tillkommit i år. Tränarbytet under säsongen har säkert haft sin påverkan. Tony Gustavsson har bidragit med rutin från tuffa matcher och tuffa krav.

Tyresö har inte kollektivet och har inte heller det bästa spelet men de har de bästa spelarna.

Tyresö har gjort flest mål och har släppt in minst antal mål. Det talar sitt tydliga språk. Därför vinner man i år. Bäst målskillnad avgjorde till slut.

Kul för Madelaine Edlund att få avgöra denna finalmatch. Madde är en av de där anonyma Tyresöspelarna. Hon jobbar och sliter i det tysta. Jag har tyckt att Madde efter OS-uppehållet har sett lite grå ut. Inte varit riktigt allert. Avgjorde med ett nickmål när hon som bäst behövde det. Madde blev i och med målet också bästa målskytt i Tyresö med sina 13 mål.

Ett extra plus går även till målvakt Carola Söberg. Bästa statistiken av samtliga målvakter. Har hållit nollan flest gånger av samtliga målvakter.Nollade idag även skyttedrottning Anja. Straffräddade efter tips från Marta.

Malmö missade guldet enligt mig, på grund av följande: skadorna på Therese Sjögran och Frida Nordin. Ramona Bachmanns onödiga avstängning i sista matchen. Anja Mittags straffmiss idag. Tog noll poäng av Tyresö FF.

En PerlskogI övrigt fick både Tyresö, 0-2 mot DIF och Malmö, 1-1 mot UIK sina beskärda delar av guldfrossan.

Grattis Martin Sjögren till att du förde ett hopplöst, håglöst Linköping till lilla silvret. Ett kanonjobb.

Grattis även till avgångne Jörgen Pettersson. Grattis till att ha lyckas föra ett hopplöst IFK Värnamo till kval för att hänga kvar i Superettan. Mycket starkt.

Detta är ett tydligt exempel på fotbollstränarens tuffa vardag. I ena klubben är man värdelös men i nästa klubb är man ett geni.

Bronsman tog brons. Grattis Kopparberg/Göteborg.

Grattis Vittsjö GoIF till sjätteplatsen. Dalade under hösten. Hoppas ni orkar minst ett år till. Kul med nya lag i Damallsvenskan som rör om lite i dammen.

Damfotbollen är dock iskall i Storstockholm. Trenden har varit tydlig hela säsongen. AIK och Djurgården har saknat det mesta. Inga pengar, ingen styrning, inga värvningar.

För första gången i Damallsvenskans historia så finns inte ett enda lag från Storstockholm med när serien startar i vår. Trist på alla sätt. Stora kända klubbar som AIK, DIF och även Hammarby behövs i vår högsta damliga.

En uppmaning till er alla tre. Se och lär av Tyresö FF.

Till sist: önskar att Damallsvenskan alltid är så här jämn.

Till allra sist: Snälla Tyresö se till att behålla världens bästa Marta.

Upplagt av: En Perlskog