Guld Rosengård! Örebro tvåa

FC Rosengård SM-guld 2014

FC Rosengård var aldrig hotat i Damallsvenskan 2014. Det blev till slut tolv poäng ner till tvåan KIF Örebro. Anja Mittag vann skytteligan – igen. Hon delade förstaplatsen i assistligan.
Inför säsongen ställde vi två frågor om och kring samtliga lag. Några enkla men även ett par svårare för att säsongen skulle bli bra. Svaren har vi nu fått. Vissa lyckades bra, en del mindre bra.

AIK

Frågan: Finländska landslagsmittbacken Maja Saari är ännu en bit från spel efter korsbandsskada. Andra mittbacken av klass, Malin Levenstad (FC Rosengård), har ett lånekontrakt fram till sommaren. Kommer klubben att hitta ersättare under säsongen för de bästa och mest rutinerade spelarna?

Svar: Laget inledde med 0-15 på de fem första matcherna. Defensiven blev bättre i slutet av säsongen, men utan att man gjorde några värvningar.

Frågan: Emma Lundh, 24 år, gjorde sitt första landslagsmål mot Nordirland den 5 april. Lundh har gjort 31 mål på 118 matcher i Damallsvenskan och blir den som måste leverera för att klubben ska hålla sig kvar. Klarar hon det och klarar hon sig undan skador?

Svar: Emma gjorde endast två mål och tre assist = 5 poäng. Inte så vasst av en landslagsspelare. Lundh vilade tre matcher, inledde fyra matcher på bänken och spelade 14 från start.

Eskilstuna United

Frågan: Försvaret, med mittbackarna Vailey Barsley och Louise Quinn, var klubbens bästa lagdel förra säsongen och starkt bidragande till serieseger. I år har man förstärkt defensiven med rutinerade ytterbackarna Annica Svensson, 31, och Sara Thunebro, 34. Fyra mycket duktiga och kloka försvarare men hänger de med mot snabba allsvenska spelare?

Louise Quinn, försvarsklippa i Eskilstuna.Svar: Barsley spelade bara tolv matcher från start men hann ändå nicka in fyra bollar. Tillsammans med Quinn (20 matcher), Svensson och Thunebro skötte de defensiven väldigt bra.

Frågan: Vem ska göra målen i nykomlingslaget? Italienskan Pamela Conti, som värvades i sista minuten, har spelat i flera klubbar i Italien, Spanien och Ryssland och öst in 170 mål. Nyförvärvet från Kamerun, Gaëlle Enganamouit, är också en bra målskytt. Eller blir det fjolårets bästa målskytt Felicia Karlsson (14 mål i Elitettan)?

Svar: Klubben hade problem med målskyttet och att avgöra matcher. Poängskörden hade varit större med bättre effektivitet. Enganamouit bästa målskytt med fem fullträffar.

Jitex Mölndal

Frågan: Hela laget försvann efter förra säsongen och ett ungt, nytt står redo inför en mycket tuff uppgift. Klubben har dock en stark sponsor i Panos Papadopoulos, kan den fotbollsälskande klädföretagaren öppna plånboken under säsongen för att förstärka laget med några toppspelare?

Svar: Nej, ingen förstärkning kom in i laget. Därmed var jumboplatsen given.

Frågan: Emily Zurrer har spelat 67 landskamper för Kanada och varit med i ett OS (2008) och ett VM (2011). I OS 2012 var hon lårskadad men fick ändå en bronsmedalj eftersom hon var med i truppen. Pallar den kanadensiska mittbacken med förväntningarna och pressen hon får bära i det nederlagstippade Mölndalslaget?

Svar: Zurrer stod upp så mycket hon kunde och orkade. Men laget vägde för lätt.

KIF Örebro

Stephanie Labbé, Lucie Martinkova, Irena Martinkova och Marie-Eve Nault firar SM-silvret.

Frågan: Fjolårets överraskningslag hade en grymt bra defensiv förra året - över hela planen. Kryddat med snabba och vassa omställningar gav det många sköna poäng. I år är truppen ännu bättre och man blir favorit i många matcher. Klarar man av att vara det spelförande laget mot ett lågt försvar?

Svar: Ja, det gjorde man. Defensiven var om möjligt ännu bättre den här säsongen men man hade också utvecklat sitt offensiva spel.

Frågan: Linda Hallin, 18, Adelisa Grabus, 17, Michelle de Jong, 16, är tre synnerligen lovande spelare med meriter från olika flicklandslag. De två förstnämnda är tillbaka efter knäskada. Hur mycket speltid kommer de att få där konkurrensen är knivskarp på framför allt mittfältet?

Svar: Det var svårt för de unga att ta en plats i silverlaget. Hallin (2 från start/16 inhopp) och de Jong (8 inhopp) fick speltid.

Kopparbergs/Göteborg

Frågan: Laget har tappat ett urstarkt mittfält, Yael Averbuch, Marie Hammarström, Anita Asante och Johanna Almgren, från förra säsongen. Vem eller vilka kliver fram som ersättare?

Svar: Mittfältet höll inte samma klass som tidigare. Lieke Martens stod för det mesta och det bästa konstruktiva. I övrigt lite segt och tempofattigt.

Frågan: Sara Lindén är en klok och användbar forward. Bra målskytt men minst lika duktig som framspelare. Hur många mål kommer från Lindén och målmaskinen Manon Melis (101 mål på sex säsonger) i år?

Svar: Melis fick nöja sig med 14 mål och en andraplats i skytteligan. Nederländskan delade segern i assistligan på elva målpass. Lindén gjorde 15 poäng (9 mål/6 pass) på lika många matcher. Mycket bra av båda.

Kristianstad

Frågan: En repris från i fjol: Elisabeth Gunnarsdottir är fortfarande enda kvinnliga tränare i Damallsvenskan. Elva kvinnliga förbundskaptener har coachat olika flick- och ungdomslag de senaste tio åren, men ingen har gått vidare, eller kommer ifrån allsvenska klubbar. Varför?

Svar: Svårt att hitta en förklaring. Tyvärr verkar det som om de kvinnliga tränare som finns inom förbundets organisation stannar kvar där och inte lockas av att träna klubblag i olika serier. Men "Beta" fortsätter i KDFF.

Frågan: Margrét Lára Vidarsdóttir är gravid och missar säsongen. Den isländska skyttedrottningen har svarat för hela 43 poäng (32 mål/11 assist) på 50 matcher i klubben. Klarar någon ur kvartetten Johanna Rasmusen (4 mål i fjol), Marija Banusic (4), Linna Liljegärd (3) och/eller Susanne Moberg (2) att öka på målskörden i år?

Svar: Ingen kunde ta steget och ersätta Vidarsdottirs målproduktion. Banusic bästa målgörare igen med fyra mål (lämnar klubben), Rasmussen och Moberg gjorde bara tre och Liljegärd två mål. Däremot hade laget en mycket bra defensiv, blott 18 mål i baken.

Linköping

Frågan: Toppspelarna Linda Sällström (knä) och Pernille Harder (fot) är skadade och laget tappar förstås offensiv kraft. Harder spelade samtliga matcher i fjol och gjorde hela 18 mål (tvåa i skytteligan). Hur effektiva kommer den unga anfallsduon Stina Blackstenius, 18, och Fridolina Rolfö, 20, att bli i år?

Svar: Rolfö satte åtta allsvenska mål under första säsongen i LFC. Blackstenius gjorde bara tre mål mot åtta förra säsongen. Men de konkurrerade också om samma forwardsplats vid sidan av Harder (nio mål).

Frågan: Många allsvenska lag har starka försvarslinjer. LFC är inget undantag, som bara släppte in 25 mål förra säsongen. Hur många blir det den här säsongen för Jessica Samuelsson, Jennie Nordin, Charlotte Rohlin och Magdalena Eriksson med Kathlynn Fraine som säker sista utpost?

Svar: Klar förbättring ner till endast 19 insläppta. Men samtidigt hade man väntat sig lite mer i målproduktionen.

Piteå

Hilda CarlénFrågan: Laget har haft väldigt bra och etablerade landslagsmålvakter de senaste åren, bl a Stephanie Labbé (Kanada) och Lydia Willams (Australien). I år har klubben satsat på 22-åriga Hilda Carlén. Senast ordinarie i Hammarby men tidigare reservmålvakt i Linköping och LdB Malmö. Hur kommer skånskan att klara sig i Damallsvenskan?

Svar: Lysande! Carlén har svarat för flera matchavgörande räddningar i sin nya klubb. Landslagsklass.

Frågan: LF Arena fruktas av de flesta bortalag, men älskas av hemmaspelare och publik. Förra säsongen tog man 17 av 27 poäng i hemmaborgen där konstgräset påstås vara till egen fördel. Hur många poäng kommer Piteå att ta i år?

Svar: Laget tog sex poäng färre i år men hemmaplan betydde lika mycket som i fjol. Hemma blev det 14 av 21 poäng, efter fyra segrar och två oavgjorda.

Rosengård

Frågan: Laget har utan tvekan den starkaste startelvan. När alla är friska och fräscha. Men försäsongen har varit krokig för tränare Jonas Eidevall. Flera spelare har dragits med skador och startuppställningen har ändrats till varje träningsmatch. Hur kommer det att påverka under säsongen?

Svar: Inte det minsta, även om man hade en lite sämre period i början av serien. Laget har även framgångsrikt plockat in tonåringarna Sarah Mellouk, Nathalie Persson och Nicoline Sörensen i år.

Frågan: Anja Mittag värvades till Malmö för att göra mål. Och den tyska landslagsanfallaren har levererat. Första året vann hon skytteligan på 21 mål. I fjol räckte 13 mål till en tredjeplats. Samtidigt som hon svarade för hela elva målpass. Vem ska hota Mittag i årets skytteliga?

Svar: Ingen. Tyskan var helt outstanding i skytteligan och svarade för hela 32 poäng (21 mål/11 assist). Inkluderar tre hattrick i avgörande lägen. Mittag har gjort 55 mål under tre säsonger i Damallsvenskan.

Umeå

Frågan: Rita Chekwelu, 26, Tuija Hyrrynen, 26, Lisa Lantz, 26, samt 25-åringarna Emma Berglund, Hanna Folkesson och Emmelie Konradsson är de äldsta spelarna i det unga Umeå-laget. Snittåldern ligger på strax under 22. Räcker rutinen för en plats bland de fyra främsta?

Svar: Nej. Klubben hade djupaste dippen någonsin i somras med sju raka förluster i juli-augusti. Orutinerad tränare i ett orutinerat lag.

Frågan: Emma Berglund är tillbaka efter korsbandsskada. Få spelare har samma vinnarskalle som mittbacken. Vad betyder hennes återkomst, både defensivt, offensivt och för laget?

Svar: Berglund betydde förstås mycket, men var inte lika dominant i laget som i tidigare säsonger. Lämnar UIK efter nio säsonger.

Vittsjö

Frågan: Ifeoma Dieke är äntligen tillbaka i fin form igen efter en svår knäskada. Den skotska mittbacken har provat på landslagsspel och var bländande mot Frankrike för en månad sedan. Har klubben någon ersättare om Dieke inte skulle hålla den här säsongen?

Svar: Det behövdes inte. Den skotska landslagsbacken missade inledningen men hann i alla fall med 17 matcher. Spelade bara 15 matcher under 2011 (11) och 2012 (4).

Frågan: Jane Ross blir bara bättre. den skotska landslagsanfallaren gjorde 12 mål förra säsongen och slutade delad femma i skytteligan. Det lär bli fler mål i år men Ross behöver hjälp. Sofie Andersson halverade målfabrikationen i fjol, från tio till fem mål. Hon har sett vass ut i år och hur många fullträffar blir det i år?

Svar: Andersson sänkte från fem till endast två mål. Andersson och Sandra Adolfsson nästa bästa målskyttar, vilket är för klent. Tio mål från Ross i ett lag som bara gjorde 21 mål är väldigt, väldigt bra.

Upplagt av: Stig Lindmark