Långsiktigt arbete gav Linköping SM-guld

Linköping har säkrat SM-guldet.

Några timmar har gått sedan SM-guldet blev klart. Tränaren Martin Sjögren sitter i spelarbussen hem till Linköping. Där väntar fortsatt guldfirande tillsammans med samtliga inblandade; spelare, ledare, styrelse och andra som hjälpt laget att bli bäst i Sverige.
– Det är ett väldigt hårt och långsiktigt arbete som ligger bakom det här guldet. Och det känns förstås enormt skönt att lyckas, säger Martin Sjögren.

Sjögren berättar om för tre år sedan, när LFC ändrade inriktning i sitt sätt att arbeta. Projektet började med att några unga lovande 90-talister värvades till klubben, bland andra Magdalena Eriksson, Pernille Harder, Emma Lennartsson och Stina Blackstenius.

Året efter kom Fridolina Rolfö och Kristine Minde. Dessutom en trio lite äldre spelare som Claudia Neto, Janni Arnth och Renée Slegers. I klubben fanns redan Jonna Andersson, Jessica Samuelsson och Mariann Gajhede. Andersson är för övrigt den enda kvar från guldlaget 2009.

– Vi har jobbat oerhört målmedvetet. Vi har haft en idé och ett system som vi trott på. Under de tre första åren nådde vi inte riktigt ända fram men det sporrade bara ledare och spelare att jobba ännu hårdare, för att bli ännu bättre. Och att få jobba med dessa professionella spelare är en ynnest, fortsätter Sjögren.

Andra SM-guldet för Linköping. Tredje guldet för Martin Sjögren.Varje spelare i truppen har utvecklats ytterligare i år. Jessica Samuelssons passningsspel, Jonna Anderssons inlägg, Claudia Netos bollvinnande, Stina Blackstenius målskytte och Magda Erikssons positionsspel är bara några detaljer som har förbättrats.
Pernille Harder har länge varit bäst på det mesta. Dessutom har truppen sluppit långvariga skador. Det är bara Matilda Haglunds korsbandsskada som stör.

– Vi satte upp en nollvision angående skador och där har vi lyckats väldigt bra. Vi har haft någon hjärnskakning, en fotfraktur och några smågrejer. Men nu har vi 17 friska spelare i truppen efter en lång säsong. Det känns väldigt bra.
Linköpings framgångar lockar till sig utländska klubbar. Tyska, franska och brittiska lag har spanat in spelare som skytteligaledarna Pernille Harder och Stina Blackstenius (båda 18 mål), Fridolina Rolfö och Magda Ericsson. Samtliga landslagsspelare.

– Så är det och det får vi leva med. LFC kan inte erbjuda samma höga löner som till exempel Wolfsburg, Lyon och Manchester City. Men vi kan erbjuda världens bästa förutsättningar för att utvecklas som fotbollsspelare. Vår ambition är att behålla samtliga i laget, förutom Mariann Gajhede, som bestämt sig för att sluta efter sex fina år. Vi har tio kontrakt klara och oavsett vad som händer kommer vi att ha ett väldigt starkt lag nästa år. Vi har en ung trupp (snittålder 24 år) som fortsätter att utvecklas, säger Sjögren.
Två matcher återstår innan man får lyfta Kronprinsessan Victorias pokal hemma på Linköpings Arena, Mallbacken borta och Eskilstuna hemma.

– Vi kommer att göra allt för hålla förlustnollan intakt. Det vore häftigt att lyckas med det. Sen har vi också ett ansvar mot andra lag att göra vårt absolut bästa.
Ljudnivån i bussen är fortsatt hög. Sjögren tar det med sedvanligt lugn. 39-åringen har vunnit SM-guld två gånger tidigare, som tränare för LdB Malmö 2010 och 2011.
– Men jag är jävligt glad inombords!

Resan går vidare mot nya högt uppsatta mål och en guldmiddag i Linköping.

Upplagt av: Stig Lindmark