Höjdpunkter Johanna gärna sliter för

Regerande världsmästarna på Gamla Ullevi i juni, OS i London under augusti – och ett Europamästerskap på hemmaplan 2013. Klart Johanna Almgren jobbar stenhårt på att komma tillbaka efter sin knäskada.

Det är ordentligt drag kring det svenska damlandslaget. Sommarens stora mål är givetvis de olympiska spelen i London, som avgörs 27 juli–12 augusti.

Nyligen blev det klart att Thomas Dennerby och hans tjejer laddar upp inför OS-festen med en turnering på västkusten med tuffast tänkbara motstånd.

Regerande världsmästarna Japan, VM-tvåan USA och blågula bronstjejer möter varandra i Halmstad och Göteborg.

20 juni kommer Japan till damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi.

– En given arena för ett sådant tungt möte, säger Johanna Almgren.

Lita på att denna 28-årig tjej kommer att göra allt för att få springa ut på en grön gräsmatta den där sommardagen.

– Det är för sådana där matcher jag sliter på Ullevikliniken samtidigt jag genom fönstret ser mina lagkompisar träna fotboll på Valhalla IP.

Mittfältaren från Kopparberg/Göteborg FC är på väg tillbaka efter den knäoperation Leif Swärd genomförde i slutet av mars. Lösa broskbitar plockades bort och i slutet av april ska "Jojo" förhoppningsvis vara igång för fullt igen.

Trenationsturneringen i juni är ett mål, en plats i OS-truppen ett annat och EM i Sverige nästa år självklart ett tredje.

Kanske det största.

37 a-landskamper ska bli många fler för en teknisk och offensiv spelare.

– Olympiska spelen vore självklart oerhört stort att få vara med om. Men att få spela ett mästerskap på hemmaplan något alldeles enastående och jag hoppas och tror på något liknande det vi såg i Tysklands–VM 2011. Med fulla läktare i de stora städerna och där det snackas fotboll överallt i vårt land. Det är kul att marknadsföringen inför det som kommer först nästa år redan är igång och jag tror det kommer att säljas biljetter till damfotboll i Sverige som aldrig förr.

Johanna Almgren tänker själv medverka till sommarsuccé 2013.

Upplagt av: ULF JÖRNVIK