Halmstad i juli är som en seger innan kick-off!

Här hittar du all information du behöver om staden

Här på Västkusten finns landets bästa sandstränder och salta bad, med Tylösand som kustens pärla. Hit hittar turister från hela Europa. Du får en internationell känsla i puls och utbud. Sommarstaden Halmstad är mycket större än sina 90 000 invånare.

Det är lätt att hitta till Halmstad, det är tristare att åka härifrån. På motorvägen når du Köpenhamn eller Göteborg på mindre än två timmar, de täta tågförbindelserna ger ungefär samma restider. Med bil eller tåg ligger Köpenhamn och Göteborg mindre än två timmar bort. Flygpassagerarna från Stockholm når Halmstad City Airport på en timma. Fem-tio minuter i taxi och de checkar in på centrumhotellen.

Väl här väntar boenden för alla önskemål. Antingen du söker sommarlediga billiga studentrum eller hög hotellstandard. Du har ett 20-tal hotell att välja mellan med omkring 2 500 bäddar.

Hjärtat slår för fotboll

Du befinner dig i en 700 år gammal stad där stadsvapnet pryds av tre röda hjärtan. Och de slår extra varmt för idrott. År efter år hamnar Halmstad på Topp Tio-listan när landets bästa idrottskommuner utses, för sin stora bredd- och elitidrott och för alla anläggningar i toppklass. Och alla idrottsföreningar har all verksamhet för barn och ungdom gratis på kommunens samtliga anläggningar.

Störst är idrottstraditionen inom fotboll. I snart 90 år har den haft sitt centrum på Örjans vall, tio minuters promenad längs Nissan från centrum. Stadens stolthet Halmstads BK har spelat allsvensk fotboll under 48 säsonger och blivit svenska mästare fyra gånger.

Per Gessle – Halmstads store son

Publikrekordet på Örjans vall har Halmstads hedersmedborgare och store son, Per Gessle. Med Roxette har han toppat all världens hitlistor med låtar som "The Look" och "It Must Have Been Love". När hans band, Gyllene Tider, gjorde en återföreningsturné 2004 kom nästan 75 000 Gesslefans till de tre konserterna.

Stadsliv och strandliv

Vad gör du då mellan matcherna? På gågatorna i centrum flanerar du bland massor av butiker och caféer och på kvällarna byter staden skepnad när uteserveringar och restauranger fylls av besökare. Kanske skymtar du Fredrik Ljungberg vid ett bord på sin favoritkrog, som han nu också äger. För sommarsemester i sin hemstad missar han inte, antingen fotbollsskorna finns i London eller Seattle.

Du hittar det nya Stadsbiblioteket – en arkitektonisk njutning som svävar ut över Nissan - mitt i centrum. Här finns konst att beskåda på museer och gallerier. Ett av dem driver Per Gessle på Hotel Tylösand, ett av landets största konferens- och spahotell, som han är delägare i.

De soliga dagarna – och de är många är juli – styr folket till stränderna och havet. Skulle solen gå i moln finns natursköna omgivningar och lockade mål för dagsutflykter. Du är dessutom i Sveriges golfhuvudstad med åtta högklassiga golfbanor att välja på, bland dem Tylösands där all världens golfdamer gjorde upp i prestigemötet Solheim Cup 2007.

Halmstad är regionalt centrum med bland annat länsmyndigheter, länssjukhus, stort utbildningscentrum för Försvarsmakten och Högskolan i Halmstad. De omkring 15 000 studenterna sätter en ung och öppen profil på hela Halmstad.

Två gånger har Örjans vall varit en av arenorna för stora fotbollsmästerskap i Sverige, VM 1958 och U21-EM 2009. Det är dags för damfotboll av högsta klass på Örjans vall nu.

Host City Halmstad