Linköping – där idéer blir verklighet

Här hittar du all information du behöver om staden

Linköping är landets femte största stad med snart 150 000 invånare. Denna moderna och ungdomliga universitetsstad har kvar sin gamla stadskärna med flera torg, smågator och vackra byggnader. Det finns gott om butiker och restauranger i centrum. Variation och mångfald.

Universitetet med sina 27 000 studenter sätter naturligtvis sin prägel på Linköping. Staden har många inflyttare, vilket bidrar till en öppen och utåtriktad atmosfär. Linköpings universitet var först i landet med tvärvetenskapliga utbildningar och forskningsprojekt. Idag finns flera hundra företag baserade på innovationer och kunskap.

Linköping är Sveriges flyghuvudstad. Här finns landets enda flygindustri och cirka 18 000 personer arbetar i företag med anknytning till flygindustri och flygkunnande.

Kända besöksmål

I centrala Linköping finns domkyrkan från 1100-talet, som är en storslagen hög katedral med vacker utsmyckning och historiska föremål. Och ett lugn för andakt.

Med över 400 000 besökare årligen är friluftsmuseet Gamla Linköping ett av regionens största besöksmål. Här är en hel liten stadsdel uppbyggd kring bevarade byggnader från olika delar av Linköping och dess historia. Det är en levande stadsdel där människor bor, med butiker, hantverkare, café och restaurang.

Det ombyggda Flygvapenmuseum utsågs 2011 till Årets museum i Sverige. Utställningarna om Sverige under Kalla kriget och den bärgade nedskjutna DC3:an väcker fortfarande stor uppmärksamhet.

Ett av landets största besöksmål är Göta Kanal och för många av kanalens båtfarare och besökare är Bergs slussar höjdpunkten. Här finns på en kort sträcka sju sammankopplade slussar med en nivåskillnad på 18,8 meter.

Kommunikationer

Linköping ligger vid E4 och södra stambanan. Flera tåg i timman går mot Stockholm och Malmö. Regionala pendeltåg går var 20:e minut. Från Linköpings City Airport flyger KLM flera turer dagligen till och från storflygplatsen Schiphol i Amsterdam. Det finns även reguljära förbindelser mot Stockholm och Köpenhamn.

Evenemang och sport

Nära Linköpings nya fotbollsarena ligger Cloetta Center med plats för 8 500 åskådare. Den har etablerat sig som en av landets ledande arenor för stora artister, konserter och evenemang. Och ishockey, naturligtvis.

Konsert & Kongress är stadens andra stora centrum för konserter, mässor och konferenser.

På universitetsområdet campus Valla finns en ny friidrottsarena, med löparbanor som vintertid är konstfrusna för skridskoträning. Här ligger också Campushallen, för friidrott inomhus. Linköping har flera fullmåttshallar, konstgräsplaner och Sveriges första skateboardpark – Ekholmen Fun Skate Park.

Natur och bad

I Trädgårdsföreningen mitt i Linköping är en stor park med spännande planteringar, gångvägar och ursprunglig natur. Riktigt stadsnära skog finns också i naturreservatet Vallaskogen, intill besöksmålet Gamla Linköping. I stadens södra del börjar Eklandskapet, som är norra Europas största sammanhängande bälte av ekskog, omgivet av betade hagar. Här finns flera vandringsleder och rastplatser.

Sommartid finns en stor konstgjord badsjö mitt i Linköping; Tinnerbäcksbadet, som fylls på med naturligt friskt vatten från just Tinnerbäckens natursköna ravin. Ett nyanlagt friluftsbad finns också i Stångån vid Johannelund.

Mer besöksinformation

Uppdaterad information hittar du alltid på Visit Linköpings hemsida.

Host City Linköping