Nya Parken

Nya Parken, Norrköping.

Ägare: Norrköpings Idrottspark AB
Publikkapacitet: 10 500 (Under UEFA Dam-EM 2013)
Underlag: Konstgräs som under EM kommer att bytas till Naturgräs
Restauranger: 2 st
Loger: 16 st
Barer: 3 st

Norrköpings idrottspark, i folkmun "Parken", är hemmaarena för IFK Norrköping Herr och Dam, IF Sylvia och IK Sleipner. IFK Norrköping spelar i högsta serien Allsvenskan och har blivit Svenska Mästare hela 12 gånger. Svenska mästare har även IK Sleipner blivit vid ett tillfälle.

Här har flera kända fotbollsspelare fostrats, exempelvis Nils Liedholm, Gunnar Nordahl, Ove Kindvall och Tomas Brolin. Idrottsanläggningen invigdes redan 1903 och var en av de tidigaste multiarenorna i Sverige. Här utövades bland annat friidrott och backhoppning. Arenan har sedan den invigdes byggts om ett antal gånger. Senaste ombyggnaden skedde 2009. Då investerades mer än 300 MSEK och "Nya Parken" kom till. Det är en modern arena med ett flertal loger och stora restauranger. Samtliga läktare har tak förutom södra ståplatsläktaren. Inom Nya Parken finns flera fotbollsplaner och en helt ny och modern teknikhall för inomhusfotboll med måtten 60 gånger 40 meter.

Många stora evenemang har hållits på Parken genom tiderna, bland annat spelades här matcher under Fotbolls-VM 1958 och Fotbolls-EM 1992.

En av de mer udda idrottshändelserna som ägt rum på Parken måste vara ghymkhana, en precisionstävling på motorcykel. De tävlande motorcyklisterna körde i zick-zack med förbundna ögon och med vattenhinkar på axlarna.

Det mest dramatiska ögonblicket i Idrottsparkens drygt 100-åriga historia lär vara vid publikrekordet år 1956 då 32 234 åskådare fick se IFK Norrköping vinna över Malmö FF och bli svenska mästare

Adress:
Ektorpsgatan 1 603 37 Norrköping