Norrköping – staden vid strömmen

Här hittar du all information du behöver om staden

Välkommen till Norrköping

Norrköping är den lilla storstaden med något för alla, en stad som ständigt överraskar, genom sin mångfald inom näringsliv, kultur och utbildning. Staden har ca 131 000 invånare och ligger 170 km söder om Stockholm. Vårt läge är perfekt – här möts flyg, sjöfart, tåg och Europavägar.

Genom staden rinner Motala Ström som av norrköpingsborna kallas Strömmen. På båda sidor går vackra promenadvägar som leder längs forsar och fall. Här har du inte bara möjlighet att strosa i vacker natur utan även fiska lax mitt i city.

Industrilandskapet

Norrköping växte fram som en textilstad som försåg landet med ylle och lakansväv. Staden präglades länge av pappers- och textilindustrin men när textilepoken gick i graven och papperstillverkningen flyttade från centrum genomgick staden en förvandling. Nu pulserar de gamla industribyggnaderna av ny framtidstro och inrymmer numera universitetet, museer och Louis De Geer konsert & kongress. Området kallas Industrilandskapet och här finns Strykjärnet, som har blivit utsett till en av landets vackraste industribyggnader. I det sjukantiga huset som tidigare var bomullsfabrik ligger nu Arbetets museum.

Med spårvagn runt staden

Spårvagn

Det lättaste och trevligaste sättet att ta sig runt i Norrköping är med spårvagn. De gula spårvagnarna är en integrerad del av stadens transportsystem, men det finns även en gammal spårvagn med träsäten som fortfarande är i trafik.

Innerstadens stora shoppingstråk finns i kvarteren runt Drottninggatan där de stora galleriorna ligger på rad. Ett kvarter från Drottninggatan ligger Knäppingsborg med charmiga och mysiga caféer och restauranger, inredningsbutiker och lokalt odlad mat. En liten bit från Knäppingsborg ligger Gamla Stan, som erbjuder flera mysiga små butiker.
Det är enkelt att ta sig runt i innerstaden till fots, men blir du trött finns spårvagnshållplatsen alltid nära.

Natursköna och vilda omgivningar

Tiger i Kolmårdens djurpark.

Precis utanför Norrköping ligger de vidsträckta Kolmårdenskogarna som bjuder på förtrollande raviner, djupa sjöar och vidunderlig utsikt. Kolmårdens Djurpark är nordens största djurpark och här kan du möta vilda djur från världens alla hörn. Strax utanför djurparken ligger Vildmarkshotellet med utsikt över Bråvikens vatten.

Strax öster om Norrköping ligger idyllen Arkösund. Härifrån är det lätt att ta en av Skärgårdslinjens turbåtar till de många små öarna i den östgötska skärgården. Flera av dessa öar erbjuder övernattningsmöjligheter, naturhamnar för båtar av alla storlekar samt ett stort urval av fritidsaktiviteter.

Om du blickar söderut hittar du Göta kanal som flyter genom det östgötska landskapet. Kanalen är 190 km lång och har 58 slussar.

Många möjligheter att sporta

Norrköping med omgivningar bjuder på många möjligheter att sporta. Den äventyrliga kan klättra vid Ågelsjöns branta klippor som är ett av de bästa klättringsställena i landet och den som föredrar platt mark kan spela golf med Bråviken som fond. Vid Himmelstalund ligger en nybyggd skateboardpark, racketstadion, ishall och grönområden. Kring staden går flera vackra cykelleder. Vid kusten går det att hyra kanot och paddla i den östgötska skärgården. Vill du ha lugnare vatten finns ett system av små sjöar norr om stan. Vintertid är det många som packar ryggsäcken och ger sig ut med långfärdsskridskor där. Besök stadens idrottsarenor. Känn stämningen när IFK Norrköping har hemmamatch på Idrottsparken. Se Dolphins spela basket i Stadium Arena eller gå på ishockey och heja på Vita Hästen.

Mer besöksinformation

För aktuell turistinformation, besök www.upplev.norrkoping.se

Host City Norrköping