Solna – staden med något för alla

Solna är en växande stad som har ett unikt läge mellan Kungliga Nationalstadsparken och Sveriges huvudstad Stockholm. Solna har något att erbjuda alla; invånare, besökare och företagare: Ett rikt näringsliv, utmärkta kommunikationer, högkvalitativ service, ett rikt kulturliv och spännande sportattraktioner.

Arenastaden
Finalarenan Friends Arena kommer att vara en del av ett helt nytt område – Arenastaden.

Arenastaden kommer att bli en hotspot för både sportentusiaster och turister – och det kommer att bli en perfekt värdstad för EM 2013. Med sin närhet till Stockholm och sitt läge bredvid den Kungliga Nationalstadsparken, utmärkta kommunikationer och en turistvänlig infrastruktur har Solna allt som behövs för att ta emot tillresande fotbollsfans. Under arenans första år har utsålda herrlandskamper varvats med Swedish House Mafia, One Direction och Bruce Springsteen. Den första internationella mästerskapsfinalen kommer att kröna Friends Arenas invigningsår.

Legendariska Råsunda

Friends Arena ersätter den gamla nationalarenan för fotboll, det legendariska Råsunda. Det var här Pelé gjorde internationell debut i VM 1958 och detta är en av två arenor i världen som har haft VM för både kvinnor och män. Råsunda var hemmaarena för Solnas fotbollslag AIK. Laget har vunnit Allsvenskan åtta gånger sedan 1896 och har även de flyttat in till Friends Arena.

En stad som andas fotboll

Fotbollsakademin i Solna attraherar tusentals talanger. Fotbollsintresset uppmuntras från de tidiga skolåren helt upp till proffsnivå och ger lika förutsättningar för tjejer och killar. Här spelas Lennart Johansson Academy Trophy, en ungdomsturnering för de bästa i Europa.

Solnas sportklubb AIK är den största i Sverige. De 15 000 medlemmarna representerar klubben i fotboll, ishockey, handboll, bowling, innebandy och bandy.

Svensk fotboll

Mycket har hänt sedan Svenska Fotbollförbundet var med och grundade FIFA 1904. VM 1958, EM 1992 och VM i damfotboll 1995 som alla spelades på svensk mark är milstenar i den svenska fotbollshistorien. Och vi vet att med den senaste tekniken, de senaste storbildsskärmarna och ett fantastiskt ljudsystem så kommer Friends Arena ge dig en helt fantastisk fotbollsupplevelse.

Host City Solna