Islands vikingar är redo!

I förra veckan var det allsvensk träningsmatch i Växjö mellan LDB FC Malmö och Kristianstads DFF. I båda de skånska lagen finns isländska landslagsstjärnor och efter matchen fick vi nöjet att prata med dem och Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottír!

Sif Atladottír, Gudny Björk Odinsdottír och Thora Helgadottir var alla tre med om att ta Island till sitt andra raka EM-slutspel. Men det var inte en spikrak väg till mästerskapet för laget. I den avgörande drabbningen mot Norge i Oslo, drog norskorna det längsta strået och för isländskorna väntade play off.

– Matchen i Oslo är ett av de starkaste minnena från EM-kvalet, berättar Sif. Vi var så nära att gå vidare direkt och var egentligen minst lika bra som Norge, det var en sur förlust.

– Men vi tog nya tag och i play-off matcherna mot Ukraina var det vi som stod som segrare. Jag minns att det var en kall kväll i Reykjavik, men vi hade ett enormt publikstöd och glädjen var total både på planen och på läktaren. Det var fantastiskt, fortsätter Gudny.

Stora förhoppningar på laget

Att damfotbollen är stor på Island råder det ingen tvekan om. Fotboll är den stora idrotten för tjejer, alla vet när laget spelar och det är alltid mycket folk på matcherna.

– Många följer tjejerna, inte bara i landslaget, utan även här i Allsvenskan. Att laget har tagit sig till slutspel för andra gången är naturligtvis väldigt stort där hemma och man har stora förhoppningar på EM i sommar, berättar Elisabet.

Vad talar för er?

– Vi är vikingar utan respekt, säger de och brister ut i skratt.

Snart konstaterar de att de i alla fall är ett roligt lag, men Elisabet förstärker bilden av vikingar:

– Det är ett fysiskt starkt lag, med stora tävlingsmänniskor och otroliga vinnarskallar. Det är en bra blandning av spelare!

Vad har ni själva för förväntningar på er?

– I Finland 2009 var vi nöjda över att vara där. I år ska vi ta oss vidare från gruppen, säger Gudny. Vi har ju spelat i Sverige ett tag så det blir ju något av vår hemmaplan också!

Tufft motstånd - men inte omöjligt!

Ni möter Tyskland, Holland och Norge. Vad säger ni om era motståndare i gruppspelet?

– Det är en tuff grupp, precis som det ska vara. Alla lag som har tagit sig till EM är fantastiska, men inga är omöjliga att slå. Vi känner Tyskland och Holland ganska väl och Norge vill vi såklart ha revansch på, menar Thora och minns tillbaka till den där dagen i Oslo.

Men innan det är dags för Dam-EM 2013 kommer det isländska laget till Växjö för att möta vårt svenska landslag! Tjejerna ser fram emot att testa planen som kommer att vara en stor del av deras EM-äventyr i sommar. Så välkomna till Myresjöhus Arena den 6 april kl. 17.00, biljetterna till den matchen släpps den 21 februari.