Växjö – Europas grönaste stad

Växjösjön, Domkyrkan

Här hittar du all information du behöver om staden

Växjö kommun har under 2000-talet fått flera internationella miljöutmärkelser och har av BBC och andra internationella medier utropats till "Europas grönaste stad" för sina klimatmål och det framgångsrika klimatarbetet. Växjö är en miljökommun med politisk enighet och ambitiösa mål. Utmärkelsen "Europas grönaste stad" är summan av alla miljöprojekt som genomförts och som kommer att genomföras i Växjö kommun, såväl privata som offentliga, och det är med stolthet vi bär vårt epitet.

Växjö är Smålands centrum och det nav kring vilket regionen växer och utvecklas. Kommunen har 83 000 invånare och är en snabbt växande universitetsstad. Ett framgångsrikt samarbete mellan näringsliv, kommun och universitet bereder väg för spännande utvecklingsprojekt. Utmärkta kommunikationer, närheten till Linnéuniversitet och innovativa miljöer lockar företag att etablera sig i Växjö.
Med Växjös strategiska läge når man inom en radie av 12 mil cirka 1,2 miljoner människor.

Kommunikationer

Växjö, Linnéparken och Domkyrkan.Det är enkelt att ta sig till Växjö! Sex riksvägar och direkt- och snabbtåg från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Endast 8 km från centrum ligger Växjös flygplats, Smaland Airport, med avgångar till och från Stockholm upp till tolv gånger per dag. Från Växjö kan man även flyga direkt till Düsseldorf.

Idrott

Växjö som idrottsstad är känd i hela idrotts-Sverige. Av riksidrottsförbundets 67 medlemsorganisationer har 63 verksamhet i Växjö .Numera kan vi också stoltsera med en fantastisk Arenastad som förutom stadens egna idrottsutövare även lockar aktiva från andra delar av landet. Kanske är det också denna fantastiska miljö och de nya arenorna som bidragit till de sportsliga framgångarna. Vårt ishockeylag - Växjö Lakers - var först ut att ta steget upp i Elitserien och gör nu sin andra säsong i högsta serien. Östers IF damlag spelar 2013 i den nya elitettan medan herrlaget gör en efterlängtad comeback i Allsvenskan. Dessutom har även innebandylaget - Växjö Vipers - säkrat seriesegern och kommer säsongen 2013/2014 ta plats i superligan. Lägg därtill en ny friidrottsarena, gymnastikhall och ett High Performance Center - ja, det finns en hel värld av möjligheter i Växjös arenastad!

Friidrotten och tennisen har världsrykte, med stjärnor som Mats Wilander, Stefan Edberg och Carolina Klüft.

Universitetsstaden

Den 1 januari 2010 gick Växjö universitet samman med Kalmar Högskola och det nya gemensamma namnet blev Linnéuniversitetet. Idag finns det ca 35 000 inskrivna studenter. Universitetet förser regionen med kvalificerad arbetskraft och bidrar till att sätta en ungdomlig prägel på Växjö.
Vårt universitet är bland annat internationellt känt för sin utbildning och forskning inom idrottsvetenskap.

Erfarenhet av stora evenemang

I Växjö har vi vana av att arrangera och vara värd vid stora evenemang. Under de senaste åren har vi bl a arrangerat invigningen av Linnéåret med kungen och drottningen som hedersgäster samt EUs jordbruksministermöte. Dessa evenemang har ställt stora krav på kommunen i fråga om både säkerhet och kringarrangemang. Till detta kan läggas rockfestivaler, stadsfestivaler och kulturarrangemang som drar stor publik av alla åldrar.

Host City Växjö