Växjö och Kalmar tar klivet upp

Växjö DFF vann serien före IFK Kalmar och de båda smålandslagen återfinns därmed i Damallsvenskan för första gången 2018.

Växjö DFF
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Hittills har allt gått i raketfart, men tro inte att Växjö DFF har för avsikt att ta bort foten från gaspedalen.
– År 2020 ska vi spela i Champions League, säger klubbchefen Anders Bergstrand.

Från Magasinet Fotboll #4-2017

För att göra en lång historia kort: År 2014 slogs klubbarna Växjö FF och Hovshaga IF ihop med Östers IF och blev Växjö DFF. Fusionen gick knappast smärtfritt, men när entreprenören Anders Bergstrand väl bestämmer sig för något brukar det bli som han vill.

– Jag var väl drivande i att samla alla fotbollsintresserade tjejer i stan under ett och samma tak, men jag hade väldigt god hjälp av framför allt två spelarföräldrar, säger han.

Ambitionerna i klubben var höga redan från början. Det skulle jobbas hårt, man skulle ta ett stort samhällsansvar och dessutom försöka klättra så högt som det någonsin går i den svenska seriepyramiden.

Tre Växjö DFF-spelare att hålla koll på i Allsvenskan

Anna AnvegårdAnna Anvegård, 20 år
Har vunnit skytteligan i Elitettan de två senaste säsongerna. U23-landslagsspelare. EN komplett anfallare som kan göra mål på många olika sätt.¨

Alexandra JonassonAlexandra Jonasson, 18 år
Har spelat i både F17- och F18-landslaget. Väldigt talangfull. En box-till-box-mittfälare som bidrar med mycket såväl offensivt som defensivt.

Jelena CankovicJelena Cankovic, 22 år
En offensiv mittfältare som kom till klubben under sommaren från ungerska Ferencváros. Serbisk landslagsspelare. Assistspelare med finfin vänsterfot och speluppfattning.

Hur det gick med de storslagna planerna vet vi vid det här laget. Anders Bergstrand själv har hoppat av ett välbetalt jobb med kundansvar på mejerijätten Arla och lägger numera, som heltidsanställd, ned 80 timmar i veckan på Växjö DFF.

Klubben har 19 lag i sin verksamhet och driver projekt som bland annat ska göra det enklare för nyanlända att anpassa sig till det svenska samhället (klubben fick 2016 20 000 kronor ur SvFF:s satsning "Alla är olika – olika är bra"). Dessutom har man uppfyllt de sportsliga målsättningarna: Upp i Elitettan 2015 – check. Upp i Damallsvenskan 2017 – check.

– Elit, bredd, samhällsansvar, för oss hänger allt ihop och vi måste fortsätta på den vägen, fortsätta att jobba hårt.

Anders Bergstrand är som en porlande vårbäck. Orden forsar ur munnen på honom, han blir emellanåt lätt ostrukturerad, men det är omöjligt att missa att han brinner som en fackla för sitt Växjö DFF. Pappa Lars-Erik, "Kek" kallad, blev svensk mästare med Öster 1968 och dottern Matilda var som 16-åring lagkapten för Östers F19-lag.

– Jag kom i kontakt med fotbollen som tre-, fyraåring och tycker fortfarande att det är det roligaste som finns.

Den gångna säsongen dämpade knappast vare sig glädjen eller entusiasmen. Växjö DFF körde över allt motstånd i Elitettan och var klar seriesegrare med fem omgångar kvar att avverka. Laget höll nollan i hälften av matcherna, snittade mer än tre mål framåt per match och slog poängrekordet för serien. Konkurrenterna kallade Växjö DFF för Elitettans Real Madrid och det gjordes jämförelser med de bästa asiatiska landslagen, som generellt spelar en snabb, vägvinnande och teknisk fotboll.

Helt frid och fröjd var det ändå inte. Mitt under brinnande seriespel fick tränaren Pierre Persson lämna sitt uppdrag.

– Han ville inte förlänga sitt kontrakt med oss och då tyckte vi att det var bäst att han fick gå direkt, säger Anders Bergstrand. Men inget ont om Pierre, han gjorde ett kanonjobb hos oss och ligger i mångt och mycket bakom våra framgångar och har verkligen anammat vår spelfilosofi.

Pierre Perssons sorti ledde till att assisterande tränaren Pierre Fondin flyttades upp ett pinnhål – ett ansvar som 26-åringen från Vallentuna utanför Stockholm tog utan att blinka.

– Det är klart att det var lite omtumlande att helt plötsligt vara huvudansvarig, men samtidigt var det kul att föreningen trodde på mig. Jag kände såklart till potentialen i truppen och drivet bland tjejerna, men att det skulle gå så bra som det har gjort är ändå lite överraskande för mig, säger Pierre Fondin.

I skrivande stund är inget klart, men Pierre Fondin hoppas få fortsatt förtroende, och om han får det kommer Växjö DFF inte att tumma på sin spelidé i allsvenskan.

– Eftersom vi har så många tekniskt skickliga spelare vill vi spela en passningsorienterad fotboll. Lite som Barcelona gjorde när de var som bäst.

Klubbens målsättning för nästa år är att komma topp sex. För att sedan, 2019, knipa en topp två-placering, som i så fall innebär spel i Champions League 2020. I överkant kaxigt? Växjö DFF har gjort det omöjliga möjligt förr – och foten är alltjämt kvar på gaspedalen.

Upplagt av: Göran Bolin, Magasinet Fotboll