Isländsk revansch i Algarve Cup

Sverige föll med 2-1 mot Island i Algarve Cup. Här firar Fanndis Fridriksdóttir och Harpa Thorsteinsdóttir den senares 2-0-mål.

För tre år sedan förlorade Sverige för första gången mot Island. I Algarve Cup. I Lagos.
På onsdagen kom den andra förlusten. I samma cup. På samma stadion. Båda gångerna med 2-1. Därmed blev det ännu en fjärdeplats.
– Usch så tråkigt, vi kom inte alls upp i normal standard i dag. Det kändes redan från start och det var jobbigt hela matchen, sade högerbacken Jessica Samuelsson som kom in i 35:e minuten.

)

Island kom till match om 3-4:e pris med två segrar i ryggen, Norge 2-1 och Kina 1-0. Sverige kom med en snöplig 1-2-förlust mot Japan för två dagar sedan. De svenska fotbollsdamerna var bara minuter från 1-1 och en plats i finalen mot Tyskland. Men Japan fick straff i slutet och kunde vinna.
Den förlusten verkade inte Sverige ha glömt. Laget var inte alls med i matchen i första halvlek och Island kunde göra två mål.
– Vi var inte alls med vid baklängesmålen. Dåligt försvarsspel helt enkelt, sade förbundskaptenen Pia Sundhage.

Emmelie Konradsson i duell med Anna Björk Kristjánsdóttir.Islands ledning var på intet sätt orättvis. Laget spelade smart, gav inte Sverige några ytor och vann dessutom i stort sett varje närkamp.
– De verkade inte gilla att vi gick in hårt i närkamperna. Man hörde att de gnällde ute på plan och det gav oss ännu bättre självförtroende. Vi spelade smart och stängde ytorna. Det här var en oerhört skön seger, sade Rosengårds isländska mittfältsturbo Sara Björk Gunnarsdottir som svarade för 1-0.

Gunnarsdottir var överallt på planen. Som alltid gav hon ett hundra procent i varje närkamp och spelade många gånger på gränsen till det tillåtna, men det var vinstgivande. Hon fick ett gult kort i andra halvlek men det tog hon så gärna.

I andra halvlek försökte Sverige flytta upp spelet för att få tryck på Island, som sjönk lite längre ner på egen planhalva. Men passningsspelet och löpningarna var alltför dåliga och blev lätta byten för det isländska försvaret. 18-åriga Glódis Perla Viggosdóttir var en jätte i den centrala backlinjen och lär lämna "ön" nästa säsong.

Sundhage gjorde ett par byten men det var först när Sofia Jakobsson kom in som det skapades chanser. Då blev det ett mera rent 4-4-2. Jakobsson kom runt på kanten ett par gånger och det var hon som stod bakom reduceringen i sista minuten. Ett fint inlägg skar rakt igenom straffområdet som till slut hittade inhopparen Antonia Göransson.
Nilla Fischer flyttades upp i anfallet i slutet men än en gång avslöjades de svenska bristerna i teknik och att få till den sista avgörande passningen.

Inga muntra miner i svensklägret efter 1-2 mot Island.Pia Sundhage och Lilie Persson fortsätter att träna på nya systemet 4-1-3-2. Defensivt har det sett ganska bra ut med tre centrala mittfältare och två snabba ytterbackar, Samuelsson och Elin Rubensson, som fixat uppgiften. Men offensivt har det visat tydliga brister.
Man har inte lyckats utnyttja Lotta Schelins snabbhet på topp med bra passningar i djupled. Mot Japan hade Lyonproffset och Sofia Jakobsson klart övertag i snabbhet mot sina försvarare, men de fick aldrig chansen. Mot Danmark gjorde Sverige två mål på fasta situationer, men hade bara en målchans.
Mot USA gjorde Schelin ett mål på två svenska målchanser. Mot Japan kom målet på fast situation (Linda Sembrant), som givetvis ingår i spelet. Men offensivt hade Sverige bara tre möjligheter i slutet.

Försvaret har skött sig bra i Algarve Cup. Carola Söberg fick hoppa in i stället för en sjuk Hedvig Lindahl i målet mot Island och var fullt godkänd. Men offensivt har det inte varit särskilt bra. Väldigt många missade passningar, både offensivt och från egen backlinje och mittfält.
De offensiva spelare som fått chansen har inte tagit den och på hemmaplan finns både rutinerade målproducenter och unga spelare som vill vara med och konkurrera.

Tyskland vann turneringen efter att ha besegrat Japan i finalen med 3-0. Alla målen kom i andra halvlek genom Nadine Kessler, Anja Mittag och Dszenifer Maroszan.

Upplagt av: Stig Lindmark