2-0-seger mot Danmark i Algarve

Kosovare Asllani tryckte in 1-0 för Sverige på retur efter hörna.

Fasta situationer var Sveriges segervapen i öppningsmatchen i Algarve Cup mot Danmark. Seger med 2-0 efter en hörna och en frispark.
Målskyttar Kosovare Asllani och Charlotte Rohlin.


10 px vit

I stort sett varje frispark och hörna innebar en bra målmöjlighet för de svenska fotbollsdamerna. Therese Sjögran och Elin Rubensson visade fin känsla vid ett flertal tillfällen och serverade härliga bollar in i straffområdet.

1-0 kom efter 15 minuter. Therese Sjögran slog hörnan från höger, retur tillbaka och inlägget hittade Nilla Fischers huvud. Stina Lykke Petersen räddade nicken men returen gick till Kosovare Asllani som tryckte in bollen i öppet mål.
– Jag fick ett kanonläge av Sjögran och skulle ha satt nicken. Men vi visade bra aggressivitet och tog hand om returen. Vi har snackat mycket om fasta situationer sedan Pia (Sundhage) tog över, tidigare gjorde vi nästan aldrig mål på hörnor. Men nu börjar det sitta rätt så bra och vi har ju några varianter att välja mellan, sade Tysklandsproffset.

Bara tre minuter senare var det dags igen. Sverige fick en kantfrispark mitt på offensiv planhalva. Elin Rubensson slog bollen mitt mellan försvarslinjen och den danska målvakten, bollen studsade en gång och Charlotte Rohlin fick sedan huvudet på bollen som gick in bakom Petersen. Det var Rohlins sjunde mål i 69:e landskampen.
– Kul att göra mål förstås, men mest roligt var det att vinna och göra en bra match. Det kändes väldigt stabilt, hela matchen. Vi hade bra koll på danskorna, sade Rohlin med ett bandage på höger knä.
– Ingen fara, bara en säkerhetsåtgärd. Ska bli en rolig match mot USA.

Sverige gjorde två byten i halvlek. Elin Rubensson bytte mot klubbkamraten Lina Nilsson (FC Rosengård) och Sara Thunebro kom in i stället för Jessica Samuelsson.
Rubensson var godkänd på en rätt så ovan position som vänsterback. Betyget hade blivit en aning högre om passningsspelet varit bättre.
Samuelsson var väldigt stabil till höger i försvaret och släppte ingen förbi sig. Hennes passningsspel har utan tvekan förbättrats under vintern då hon spelat i Melbourne i australiska ligan. Förra helgen blev Samuelsson för övrigt mästare med Victory Melbourne.
Pia Sundhage gjorde ytterligare fyra byten men Sverige kunde ändå fortsätta dominansen.

Nilla Fischer var en av de mest dominanta aktörerna på planen mot Danmark.Det var en hel del som var bra i det svenska laget. Mittbacksparet Fischer och Rohlin var lika säkra bakåt som farliga framåt. De ställde till med problem för danskorna vid i stort sett varje hörna och frispark. Fischer hade också några härliga crossbollar på 30 meter, även om hon inte var helt nöjd.
– Defensivt gick det bra och samarbetet med Rohlin blir allt bättre. Nu behöver hon inte snacka och hjälpa mig hela tiden, det måste vara skönt för henne (skratt). Men jag slog bort lite för många passningar, sade hon självkritiskt.

Caroline Seger fick chansen igen i den defensiva mittfältsrollen och var helt okej. Några matcher till så...
Till sist några ord om Therese Sjögran som är med i Algarve Cup för 16:e gången. Hon jobbade hårt i 90 minuter, hann dessutom med att göra några snygga dribblingar och slå ett par perfekta hörnor och frisparkar.

Danmark inledde vasst och hade ett bra läge efter tre minuter, men Hedvig Lindahl gjorde en fin fotparad. Därefter hade bleka danskor bara ett skott på mål i andra halvlek.

Segern innebär att Sverige skaffat sig ett bra läge för fortsättningen. Men det väntar betydligt tuffare motstånd mot USA på fredag. Amerikanskorna spelade 1-1 mot Japan på onsdagen, men klar fördel USA som brände sju-åtta klara målchanser. I fjol spelade Sverige och USA 1-1 i Algarve Cup.
Sverige avslutar gruppspelet på måndag mot Japan.

Upplagt av: Stig Lindmark